Hlavní obsah

Zahrada vily Tugendhat je nově přístupná zdarma, propojila se s vedlejší vilou Löw-Beer

Novinka v brněnské vile Tugendhat. Do její zahrady se od tohoto jara dostanou návštěvníci i bez vstupenky. Volný průchod sem nyní mají také ze zahrady sousední vily Löw-Beer. Oba pozemky se tak symbolicky opět propojily v jeden, podobně jako tomu bylo v minulosti. V příštím roce se na ně má napojit ještě třetí zahrada, ta u Arnoldovy vily.

Zahrada vily Tugendhat je nově přístupná zdarma.Video: Novinky

 
Článek

Slavná funkcionalistická vila Tugendhat je zase o něco přístupnější. Pohled na známou prosklenou stěnu domu si teď může užít kdokoli zdarma. Dřívější nutnost platit padesátikorunový poplatek za vstup do zahrady totiž od minulého měsíce odpadá.

Manažer komunikace vily Petr Dvořák potvrdil, že nedávné zrušení vstupného vedlo k mírnému nárůstu návštěvnosti.

„V rámci tohoto vstupu mohou lidé volně navštívit i krátkodobé a dlouhodobé výstavy,“ doplňuje. V technickém podlaží domu ukazuje Muzeum města Brna, pod které objekt spadá, třeba původní nábytek, jenž byl v prosklených místnostech nahrazen kopiemi.

Foto: Novinky

Známý pohled na vilu ze zahrady.

Běžné prohlídkové okruhy interiérů zůstávají zpoplatněny. „Pro větší zájem o zahradu máme v letošním roce kapacitně posílené prohlídky na okruhu Vila zvenku, což je naše novinka z loňska,“ informuje Dvořák.

Pracovníci muzea budou návštěvnost zahrady vily Tugendhat monitorovat a vyhodnocovat její stav, aby byl provoz pro památku UNESCO udržitelný. „Je to v tuto chvíli, dá se říct, takový zkušební provoz,“ doplnil Dvořák.

Jako na italském předměstí. Kolem honosné Lannovy vily chodila smetánka do Stromovky

Bydlení
Foto: Profimedia.cz

Rozhovory v zahradě vily během jednání o rozdělení federace.

Do areálu, ve kterém bývalí premiéři Klaus a Mečiar domluvili v roce 1992 podmínky rozdělení Československa, se dá nově dostat i ze sousední, níže položené zahrady vily Löw-Beer. Ta byla veřejnosti volně přístupná už v minulosti.

Plot mezi nimi sice stále zůstává, brána je ale otevřená. Využít tento průchod mezi Lužánkami a Černými Poli je možné každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Foto: Michaela Bartošová

Vila Löw-Beer.

„Je to pro nás návrat k tomu, co bylo v historii, kdy byly obě zahrady propojeny díky rodinným vazbám Löw-Beerů a Tugendhatů až do jejich odchodu do emigrace,“ říká Vladimír Březina, vedoucí vily Löw-Beer.

„Když se Greta Löw-Beerová zamilovala do Fritze Tugendhata, tak její otec Alfred Löw-Beer řekl, ať si postaví nahoře něco nového, daroval mladým pozemek i peníze na stavbu, a tak vznikla vila Tugendhat. Děti jezdily v zimě dolů za babičkou a dědečkem na saních, to tady ještě nebyl plot, ten vznikl až někdy po válce,“ popisuje Vladan Dokoupil, mluvčí vily, která je pod správou Muzea Brněnska.

Kumpánova zahrada ve Slaném památkou roku 2022. Vracejí jí podobu z první republiky

Cestování

„Vnímáme, že po propojení zahrad chodí do areálu naší vily mnohem víc návštěvníků a zavítají i k nám do expozice,“ všímá si. Ta představuje kompletní historii židovského osídlení regionu od prvních zmínek po současnost.

V příštím roce by se ke dvěma zahradám měla připojit ještě třetí, ta u nedaleké Arnoldovy vily. Momentálně je v rekonstrukci, která by měla skončit na jaře 2024.

Foto: Novinky

Otevřená brána mezi pozemky.

Anketa

Využijete možnost navštívit zdarma zahradu vily Tugendhat?
Určitě ano
82,7 %
Asi ano
10,4 %
Spíš ne
2,7 %
Určitě ne
3,3 %
Ještě jsem se nerozhodl/a
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 695 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám