Hlavní obsah

Pražské Vinohrady jsou znovu mezi nejvíce cool čtvrtěmi světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinohrady jsou 28. nejlepší čtvrtí na světě. Do svého žebříčku je zařadil mezinárodní magazín Time Out, který vyzdvihuje tamní nabídku podniků, ale i dvě krásná náměstí - Míru a Jiřího z Poděbrad. Pražská čtvrť ve výběru nefiguruje poprvé, dostala se do něj už před dvěma lety, zatímco loni ji vystřídala Letná.

Foto: Profimedia.cz

Kostel sv. Ludmily na náměstí Míru je jednou z dominant Vinohrad.

Článek

Magazín píše, že jsou Vinohrady tvořeny strmými ulicemi a jsou napěchovány restauracemi s českou i mezinárodní kuchyní, kavárnami, pivnicemi i zelenými prostranstvími. Náměstí Míru s kostelem sv. Ludmily pak redakce doporučuje k návštěvě během předvánočního období. „Toto sousedství na kopci nabízí úchvatné vyhlídky na milované pražské památky, včetně Pražského hradu,“ píše magazín.

K návštěvě pak doporučuje několik konkrétních podniků, jako jsou Cafefin, Lokál Korunní, Vinohradský Parlament či Vinohradský Pivovar. Turisté by neměli vynechat ani farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad, které patří k těm nejvyhlášenějším v Praze.

Prvenství putuje do Kolumbie

Kompletní žebříček tvoří celkem 40 světových čtvrtí. Tou nejvíce „cool“ se pyšní kolumbijský Medellín, jde o Laureles. Ta je domovem bulváru La 70, kde to žije především v noci. Magazín vyzdvihuje plejádu podniků a zároveň autenticitu, která nemizí ani s rostoucí popularitou sousedství.

Foto: Profimedia.cz

Dublinská čtvrť Smithfield nese vzpomínky na industriální minulost.

Druhou nejlepší čtvrtí je Smithfield v Dublinu, redakce Time Outu ji popisuje jako místo, kde se mísí tradice s aktivismem a historie s modernou. Vyzdvihovaná je opět pestrá nabídka podniků, která uspokojí masožravce, vegetariány i vegany, na své si přijdou i milovníci industriální architektury.

Dalšími zástupci v žebříčku jsou čtvrti Caranbanchel v Madridu, Havnen v Kodani, Sheung Wan v Hongkongu, Brunswick East v Melbourne, Mid-City v New Orleansu, Isola v Milánu, amsterdamské sousedství West a první desítku uzavírá Tomigaja v Tokiu.

Mimo to ale redakce do výběru zahrnula i marseilleskou čtvrť Cours Julien, Leith v Edinburghu, Costa da Caparica v portugalském městě Almada naproti Lisabonu, berlínskou čtvrť Neukölln, londýnskou část King’s Cross nebo Cantonments v hlavním městě Ghany Accra.

Foto: Profimedia.cz

Kodaňská přístavní nábřeží mají nesporné kouzlo.

Z pražských čtvrtí se do žebříčku magazínu Time Out v minulosti vyjma Letné a Vinohrad dostaly také Holešovice či Nové Město, redakce nicméně vyhlašuje i nejvíce cool ulice, kde 11. příčku obsadila před dvěma lety Křižíkova. Prahu jako takovou zvolil mezinárodní časopis zase nejkrásnějším městem planety.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám