Hlavní obsah

Německá Provence – Lüneburská vřesoviště

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lüneburg leží jen asi 30 km od chráněné oblasti Lüneburských vřesovišť. Zároveň je to odtud i jen co by kamenem dohodil do Hamburku. Středověké hanzovní město a také jeho okolí láká svou nabídkou nespočet návštěvníků, a to v kterémkoli ročním období. Středověké památky, sůl a vřesoviště, to jsou tři hlavní magnety pro návštěvníky.

Foto: Lüneburger Heide

Na konci léta je Lüneburg a okolí zbarveno do fialova

Článek

Lüneburg: malé město velkého významu

Lüneburg je malé město (asi 72 000 obyvatel) ležící jen asi 50 km od Hamburku ve spolkové zemi Dolní Sasko. Důkazy o osídlení této oblasti však sahají daleko do minulosti – 150 000 let zpět. V době středověku těžilo město především z toho, že se v jeho okolí nachází naleziště soli, která byla velmi cenným zdrojem bohatství celého regionu. Z Lüneburgu se sůl převážela do hanzovního města Lübecku, odkud pak dále pokračovala do vzdálenějších destinací.

Foto: Lüneburg Marketing GmbH

Středověké centrum Lüneburgu

Středověké městečko uprostřed idylické krajiny

Ať už má jít o aktivní a zážitky nabité výlety po městě, nebo odpočinkovou dovolenou v přírodě strávenou aktivitami všeho druhu, nabízí Lüneburg, idylicky položený mezi řekou Labe a vřesovištěm, vždy prázdniny ušité na míru. Lüneburg, historické hanzovní město, nazývané také městem soli, na straně jedné a půvabná krajina v okolí na straně druhé zcela jistě potěší každého návštěvníka.

Foto: Lüneburg Marketing GmbH

Lüneburská radnice patří k těm nejstarším v Evropě

Lüneburg: město studentů i hospůdek

Bezpochyby je více než 1000 let starý Lüneburg jedním z nejkrásnějších měst celého severního Německa. Druhou světovou válku město přestálo bez újmy, a proto si zachovalo neskutečně krásný středověký obraz. Za vidění stojí především historické centrum, které je plné cihlových staveb typických pro celé severní Německo.

Foto: Lüneburg Marketing GmbH

V létě jsou promenády kolem řeky skvělým místem k odpočinku

Lüneburg je také univerzitním městem. Tisíce studentů tady šíří jakousi zvláštní, pozitivní atmosféru a radost ze života. Lüneburg má dokonce údajně nejhustší síť hospůdek v celém Německu. Zážitkem je samozřejmě také procházka centrem města směřující za nákupy. V domech, jejichž štíty směřují do ulice, jsou úhledně umístěny obchůdky všeho druhu, které vybízejí turisty ke slídění a objevování.

Bohatství, sláva a bílé zlato

I dnešní návštěvníci všude cítí onu „slanou“ historii města. Po více než 1000 let se v místní salině vyvářela sůl a díky obchodování s tímto drahocenným „bílým zlatem“ si město získalo velkou vážnost. Lüneburg se vedle Bergenu, Visby a Lübecku stal jedním z nejvýznamnějších a nejbohatších měst hanzy. Německé muzeum soli, které je umístěno v bývalé salině, je tím pravým místem, kde je možné si vše pěkně osahat a vyzkoušet.

Foto: Lüneburg Marketing GmbH

Vodní čtvrť nabízí pohled do bohaté minulosti města

Dozvíte se zde úplně vše, co se týká soli, včetně její historie sahající od středověku až po současnost. Také starý jeřáb, historický přístavní jeřáb umístěný v bývalém přístavu řeky Ilmenau, sloužil obchodu se solí a dodnes, jako symbol Lüneburgu, utváří obraz tzv. vodní čtvrti.

Tip: V Berlíně mají za symbol medvěda, v Lüneburgu je to divoké prase s bílou kožešinou. Důvod je zřejmý: sůl zde totiž byla údajně objevena náhodou při lovu na divoká prasata. Lovci totiž nalezli na kožešině divokého prasete malé bílé krystalky a po ochutnání zjistili, že se jedná o sůl, v té době vzácnou. Náhoda tomu chtěla, že zdroje soli našli a díky tomu se město začalo rychle rozvíjet a bohatnout.

Muzea, oázy klidu a dobrý skutek

Historické jádro města vytváří dojem, že celý Lüneburg je jakýmsi muzeem v přírodě. Avšak najdou se i místa, která opravdu stojí za to navštívit jednotlivě. Jedním takovým je např. Východopruské zemské muzeum, které představuje kulturu a historii východních Prusů od prehistorie až do roku 1945.

Foto: Lüneburg Marketing GmbH

Během roku se zde konají různé slavnosti

Dalším místem je Severoněmecké muzeum pivovarnictví se svou neobvyklou galerií cenných nádob určených k pití, starých až 1200 let. Aby se předešlo případnému zklamání, lebky, ze kterých údajně pili Vikingové medovinu, mezi exponáty nejsou.

Jen několik málo minut pěší chůze od centra města je vzdálen benediktýnský klášter Lüne, založený v roce 1172. Tato oáza klidu a rozjímání se nachází uprostřed ovocných sadů, obklopena nesčetnými starými stromy.

Foto: Lüneburg Marketing GmbH

Město si zachovalo své středověké kouzlo

Odpočinek také najdete v lázeňském parku na jižním okraji historického jádra města. Jde o krajinný park zřízený podle anglického vzoru. Ten sousedí se solnými lázněmi města Lüneburgu, které nesou název „SaLü“ a v nichž dodnes zurčí solný pramen. Když se tento pramen, stékající po kapkách ze saliny, vdechuje ve formě slané mlhy, osvěžení pro plíce a vůbec celý organismus je na světě. A tím se uzavírá kruh. V Lüneburgu se zkrátka všechno točí kolem soli.

Vřesoviště

Zdejší vřesoviště se těší velké oblibě, každoročně tuto oblast navštíví více než 4 milióny návštěvníků. Čím je Provence pro Francii, tím jsou zdejší vřesoviště pro Německo. Vrcholem sezóny je období srpna a září, kdy zdejší vřesy dosahují nevětšího květu. Pak se krajina zabarví do různých odstínů fialové a růžové, která kontrastuje se zelení zdejších borovic a jalovců.

Foto: Lüneburger Heide GmbH

Záplava fialových květů se nedá přehlédnout

Oblast vřesovišť je chráněnou oblastí, jedná se o jeden z mnoha německých přírodních parků. Díky tomu je na území parků zakázáno používat motorová vozidla. Návštěvníci si tak mohou užívat klid a pohodu při pěších nebo cyklistických výpravách. Další variantou je jízda na koni nebo povozech.

Foto: Lüneburger Heide GmbH

Parky vede mnoho tras pro pěší

Díky tomu, že se jedná o rovinatou krajinu jen s mírnými zvlněními, je zde jízda na kole nenáročná a vhodná třeba i pro seniory nebo rodiny s dětmi.

Tip: Nachází se zde také obrovský zvířecí park. Žije v něm více než 1200 zvířat typických pro tuto oblast. Návštěvníci si mohou prohlédnout i zdejší typické divoké ovce. Park je od 1. března otevřen opět každý den až do 19  hodin.

Foto: Lüneburger Heide GmbH

Maso ze zdejších divokých ovcí je vyhledávanou lahůdkou

Zábavní park

Po celém Německu se nachází mnoho zajímavých zábavních parků. Liší se co do velikosti i nabídky. V oblasti Lüneburských vřesovišť se nachází celkem 10 zábavních parků – od těch klasických až po zvířecí a ptačí. Klasické adrenalinové zážitky, horské dráhy, vodní atrakce, celkem více než 50 atrakcí a show a podobné věci, naleznou návštěvníci v zábavním parku Heide Park v Soltau.

Foto: Heide Park Resort

Zábavu jiného druhu si můžete užít v Heide parku

Lanová centra

Kromě zábavních center mohou návštěvníci zavítat i do dvou lanových center. Jedno z nich se nachází u jezera Lopausee, to druhé pak v Scharnebecku.

Lanové centrum u jezera nabízí 6 tras, 96 překážek a výstupy až do 18metrové výšky. Díky poloze přímo u jezera je v nabídce i celá řada vodních sportů. Mimo to se mohou návštěvníci naučit postavit vlastní vor. Druhé centrum uprostřed bukových lesů nabízí 70 překážek a výstupy až do 15metrové výšky.

Tipy na cestu: Lüneburg

Více o Lüneburgu

 Více o vřesovištích

Více o Dolním Sasku:

Jak se tam dostat?

Letecky: výhodné letenky do Hamburku nabízí Germanwings

Vlakem: výhodné jízdenky nabízí DB Bahn, jízdenky můžete koupit i online

Autobusem: zajímavé nabídky pro cesty do Německa má i Eurolines

Tradice a zvyky v Německu

Výběr článků

Načítám