Hlavní obsah

Magický hřib z Brna míří na luxusní světové pláže

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na luxusní pláže světa míří nový český výrobek z Brna pod názvem magický hřib. Jde o 3,5 metru vysoký relaxační stan pro šest lidí určený pro kouření vodní dýmky. Jeho klobouk ukrývá osvětlení, buď jemné bílé, nebo různobarevné.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Přístřešek získá magický nádech při nočním osvětlení.

Článek

Na podobě futuristicky vyhlížejícího přístřešku pracovali konstruktéři a designéři tři roky. Hřib bude novinkou letní sezóny v přímořských letoviscích v Turecku, Řecku i na Ibize.

„Přes deset let dodáváme pro luxusní resorty, hotely a restaurace vodní dýmky. Kouření pod širým nebem ale není vždy ono. Někdy chce mít společnost při posezení soukromí či příjemné prostředí i v noci, kdy je na plážích klid. Snažili jsme se proto vytvořit lehký a mobilní plážový přístřešek přímo pro kuřáky,“ řekl Právu Jan Bilík za tým vývojářů z firmy Meduse.

Dodávají celé vybavení

I když jsou Češi typičtí suchozemci a mnozí z nich znají moře jen díky Chorvatsku, drtivou většinu zákazníků brněnské firmy tvoří zákazníci z přímořských letovisek, a to od Arabských emirátů až po hoteliéry ze středomořských pláží. Vodní dýmka z Brna s pozlaceným stojanem si zahrála i v nedávném filmu režisérů-sourozenců Wachovských Jupiter vychází.

„Projevili o ni zájem kvůli jejímu netradičnímu vzhledu. Na pláže dodáváme vše, co se týká kouření vodní dýmky, od námi vyrobených dýmek po tabák, nábytek, teď nově stan, a to vše i s doprovodem, který na pláži namíchá tu správnou směs tabáku a ovoce,“ doplnil Bilík.

Magický hřib má uprostřed místo pro umístění speciálního stolečku s dýmkou, kolem něho lze umístit šest křesel. Záclony přístřešku jsou nehořlavé a nepromokavé. Cena stanu se pohybuje okolo 3000 eur (více než 80 000 korun). Pokud zákazník žádá i vodní dýmku s kompletním mobiliářem vyrobeným v Brně, cena se může i ztrojnásobit.

Odolá i větru

„Vymysleli jsme pro přístřešek ukotvení na šrouby tak, aby odolal poryvům větru až o síle 30 metrů za vteřinu. Přestože je v klobouku umístěné světlo, konstrukce je i s elektrorozvody smontovatelná do půl hodiny,“ řekl Právu jeden z tvůrců magického hřibu Václav Kaminský.

V budoucnu ještě čeká stan jedna z nejtvrdších zatěžkávacích zkoušek. Bude vystaven poryvům větru v aerodynamickém tunelu, který již čtyři roky provozuje pro svůj výzkum spolu s průmyslovými firmami brněnská vojenská Univerzita obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám