Hlavní obsah

Kaunertal: méně flámů a více lyžování i zábavy

Lyžařské středisko na rakouském ledovci Kaunertal láká lyžaře na jistotu sněhu. Ale také na to, že tu nebývají přeplněná parkoviště ani fronty lyžařů u vleků a na sjezdovkách hustý provoz. Takže si tady pořádně zajezdí.

Foto: Petr Veselý

Na ledovec vyjedete údajně nejkrásnější slepou ulicí v Rakousku

Článek

Je to dané dostatečným počtem sjezdovek i kapacitou lanovek, ale také tím, že skiareál leží trochu stranou. Jde o nejzápadnější z tyrolských ledovců. Navíc je to sem z Feichtenu, tedy z nejbližšího ubytování, kolem 25 kilometrů, většinou panenskou přírodou.

Za vjezd do závěrečné fáze údolí zaplatíte mýtné (kolem 7 eur). Pokud si tu ovšem koupíte skipas, neplatíte nic. To samé platí, když si ho pořídíte hodně dopředu a online. Tak můžete ušetřit až 30 procent ceny. Mýtné brány fungují od 7:00 do 17:00 hodin.

Nejkrásnější slepá ulice Rakouska

Do kopců stoupáte zasněženou krajinou, kolem skal a ledopádů, ale také kolem jezera, ve kterém se lesknou okolní kopce jak v zrcadle. Horskými serpentinami můžete dojet až k lanovkám těsně u ledovce, ať už autobusem, nebo autem; v tomto případě nezapomeňte na zimní pneumatiky a řetězy. Já jsem tu měl na začátku ledna problémy s tím, abych se vyškrabal až na konec této cesty, kterou někteří lidé označují jako nejkrásnější slepou ulici v Rakousku.

Pokud si chcete ušetřit tohle „finále“, které může být v plné sezoně i dost krkolomné, přestože cesta je udržovaná, vystupte na parkovišti u nejspodnější stanice lanovky Ochsenalm (2150 m n. m.) a nahoru, do centra střediska (2 750 m n. m.), vyjeďte sedačkou. Většina lidí vyráží vzhůru na lyžích, ale ty si samozřejmě můžete půjčit i nahoře v srdci areálu vedle Ledovcové restaurace.

Foto: Petr Veselý

Na ledovci vydrží sjezdovky déle upravené

Když zdejšími lanovkami vystoupáte až těsně pod vrcholy tří zdejších třítisícovek (Weissenjoch, Karlesjoch a Falginjoch), neužijete si obvykle jen lyžování. Za hezkého počasí jsou odsud nádherné výhledy na rakouské, italské i švýcarské Alpy zalité sluncem.

Spousta lidí si tady udělá selfíčko a romantici si tu aspoň na chvilku vychutnají symfonii na všechny možné odstíny modré a bílé. Škoda, že byla zavřená kavárna Nivalis v malém srubu těsně pod jedním z vrcholů, přímo na italsko-rakouských hranicích. S vůní a chutí horké kávy by ten zážitek byl ještě příjemnější.

Mekka snowboarďáků

Spustil jsem se po svahu dolů do obrovitého kotle okolních kopců. Trať si tu můžete zvolit podle své chuti a lyžařského umu. Najdete tu pestrou směs sjezdovek všech obtížností, obvykle komfortně širokých. Příjemné bylo i to, že díky mrazu vydržely ve vyšších polohách ledovce déle v dobré kondici a nedělaly se na nich tak často muldy.

Foto: Petr Veselý

Cestou na ledovec uvidíte hezká panoramata

Foto: Profimedia.cz

Kaunertal je asi nejklidnějším z tyrolských ledovců

Novinkou posledních let se stal lyžařský tunel Wiesejaggl. Zkušení lyžaři, kteří vyrazí po černé sjezdovce z horní stanice lanovky Karlesjochbahn (3108 m n. m.) až do stanice Ochsenalmbahn (2150 m n. m.), díky němu zdolají převýšení Kaunertalského ledovce na jeden zátah. Dlouhá sezona, klid a dobrá kvalita tratí je také důvod, proč tu rádi trénují reprezentanti lyžařských týmů různých zemí.

V areálu si to užijí i milovníci lyžování ve volném terénu, ale i snowboardu nebo skikrosu. Zdejší snowpark s vyhlášenou U rampou a dalšími atrakcemi patří dokonce k průkopníkům snowboardingu v Rakousku. Dodnes tu pořádají řadu už legendárních akcí (Kaunertal Opening, Spring Classics a další populární události). Jinak se tady lyžuje obvykle od října do května, i když v posledních letech bývají sezony o trochu kratší.

Stoprocentně bez bariér

Vypočítávat, co všechno je ve středisku možné, mi připadá trochu jako nošení dříví do lesa, stačí se podívat na webové stránky Kaunertalu. Pravdou ale je, že mezi ledovcovými skiareály zůstává tím „menším bratříčkem“. Na druhou stranu se středisko stalo stoprocentně bezbariérovým skiareálem. Oceňuje to spousta starších lidí, ale také řada tělesně postižených sportovců, ať už profesionálních, nebo amatérských, kteří sem jezdí lyžovat.

Úžasný siven

Pokud máte mlsný jazýček jako já, objednejte si v místních restauracích místo tradičních tyrolských klobás nebo těstovin se sýrem (spetzle) nějakou regionální rybu. Úžasný je například siven. Je to velmi delikátní pochoutka. Její narůžovělé maso připomíná něco mezi pstruhem a lososem. V každém případě je jemně aromatické, lehké, a navíc i zdravé, protože obsahuje hodně prospěných tuků: tedy omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Další zajímavou volbou je zvěřina. Například v restauraci hotelu Feichtner Hof vám přinesou jelení steak, který je tak měkký, že se téměř rozpadá. Díky marinádě, dušení a tmavé kořeněné omáčce bývá navíc krásně šťavnatý. Příjemně mě to překvapilo, protože zvěřina má sklon být spíš tužší a sušší.

Užitečné weby

kaunertal.com, kaunertaler-gletscher.at, quellalpin.at, austria.info

To, co se na stránkách nedočtete, je fakt, že tady není tolik aprés ski podniků jako třeba v sousedním středisku Sölden. I proto sem většinou jezdí lidé, které už tolik nelákají bouřlivé pařby a chtějí si užít spíš klid, pohodu a hlavně lyžování.

Foto: Petr Veselý

Za hezkého počasí se můžete najíst i před Ledovcovou restaurací

Období, kdy tu bývá nejméně lidí a relativně nižší ceny třeba za ubytování, začíná druhým týdnem v lednu a trvá do začátku únorových prázdnin školáků. Ale zajímavé může být i jarní lyžování. Pokud jde třeba o ceny skipasů, ty tady bývají o něco nižší než v okolních ledovcových střediscích. Kaunertal leží přece jenom trochu stranou, je menší, a ne tak snadno dostupný jako jeho konkurence.

Jeden skipas, dva areály

Na jeden skipas tu máte přístup do dvou středisek s 55 kilometry sjezdovek. Vedle ledovce je to menší areál Fendels, který leží o něco níž, na začátku Kaunertalského údolí. Má rodinný charakter, ideální svahy pro děti, které se učí lyžovat, ale také spoustu nejrůznějších dětských atrakcí a zábav.

Zkrátka ale nepřijdou ani dospělí, protože středisko nabízí pestrý mix různých tratí a některé mají příjemně svižné úseky. Navíc ve chvíli, kdy se na ledovci prudce změní počasí a na vrcholcích začne foukat silný, ledový vítr, si tady, tak trochu za větrem, velmi pravděpodobně zajezdíte.

V údolí Kaunertal jsou také hezké běžkařské tratě, některé dokonce s krásnými výhledy do krajiny. A ve Fendels funguje rovněž sáňkářská dráha. Každý čtvrtek se na ní sáňkuje i večer. Ale najdete tu zároveň bazén.

V o něco výš položené vesnici Feichten postavili dokonce moderní sportovní centrum. Nejen s dalším bazénem, ale i se saunou, fitness centrem a dalšími možnostmi sportovního vyžití. Takže i když je Kaunertal považovaný za jednu z nejklidnějších rekreačních oblastí, nudit se tu určitě nebudete.

Lyžování v rakouských Alpách. Saalbach nabízí promyšlené sjezdovky i zábavu

Cestování

Mohlo by se hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Rakouska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám