Hlavní obsah

Invalidní důchodkyně skončily kvůli lidské chybě ve špatném letadle. Zkazilo jim to dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovat v pokročilejším věku kombinovaném se zdravotními problémy chce kuráž. Asistenční služba letiště totiž ve výjimečných případech může věci místo pomoci pořádně zkomplikovat, jak se v Bristolu stalo dvěma britským důchodkyním. Ty skončily vinou lidské chyby na jiném španělském ostrově a původně plánovaný krátký let se jim tak pořádně protáhl.

Foto: Profimedia.cz

Důchodkyním se plánovaná krátká cesta výrazně protáhla

Článek

O nepříjemné události na britském Letišti Bristol informoval v pondělí server Independent. 69letá Linda Trestrailová a 71letá Wendy Russellová si jako cílovou destinaci dovolené vybraly Mallorku kvůli krátkému letu a skutečnosti, že mají omezení týkající se pohybu.

„Jsme invalidní důchodkyně, proto jsme nechtěly cestovat dlouho,“ uvedla Trestrailová pro Daily Mirror. Vinou série lidských omylů ale ženy skončily místo na Mallorce na Menorce. Ačkoli by se mohlo zdát, že dorazit na ostrov vzdálený jen asi 100 kilometrů od původního cíle není až tak velký problém, zavazadla obou žen byla přepravena na původně plánovanou Mallorku, včetně nezbytných léků.

17 hodin do cíle

Místo necelých dvou a půl hodin v letadle tak ženy na cestě strávily dlouhých 17 hodin, než konečně dorazily do kýženého cíle. Tato chyba jim podle vlastních slov zkazila dovolenou.

Stevard radí, jak přečkat dlouhý let relativně bez újmy a v pohodlí

Cestování

Nízkonákladová společnost Spojeného království Jet2, s níž ženy cestovaly, chybu vidí na straně speciální asistenční služby zprostředkované letištěm. Ta ženám poskytla invalidní vozík a pomohla jim jak s nástupem do kyvadlového autobusu, tak následně do letadla. Podle vyjádření žen byli při přepravě cestující počítáni a na letišti jim několikrát kontrolovali letenky.

Kdo udělal chybu?

Poškozené ženy se zlobily, že při větším zdržení či ztrátě zavazadla mají cestující nárok na odškodnění, ale že letecká společnost neztratila zavazadla, ale přímo je samotné. Letenky jim podle jejich vyjádření měly být kontrolovány i palubním personálem letadla. Na skutečnost, že letí špatným letadlem, se přišlo až při klesání nad Středozemním mořem.

Když to ženy oznámily letušce, měla vyprsknout smíchy. Po příletu na Menorku musely cestující několik hodin čekat, než mohly nasednout do letadla mířícího do Palma de Mallorca, odkud byly převezeny do vybraného letoviska. Rodiny žen byly celou událostí silně znepokojeny.

Mluvčí letecké společnosti se ženám za incident upřímně omluvila a ujistila, že nedošlo k žádnému bezpečnostnímu riziku, jelikož jak ženy, tak jejich zavazadla byly řádně zkontrolovány a až poté došlo k politováníhodné chybě asistenční služby letiště, která bohužel další lidskou chybou nebyla odhalena ani po nástupu do letadla. Společnost také provedla školení, aby zabránila opakování omylu a dodala, že ženám poskytla veškerou potřebnou pomoc jak při přesunu na správné místo, tak do konce jejich dovolené.

Během posledních měsíců se jedná už o několikátý incident, kdy cestující lidskou chybou skočil ve špatném letadle. Americký teenager poprvé cestující sám letadlem nedávno dorazil místo do Portlandu do Portorika a africké aerolinky ke konci loňského roku přistály v jiném městě, něž původně měly. Vrcholem v nedávných chybách byl šestiletý chlapec, kterého aerolinky okolo Vánoc bez doprovodu posadily do špatného letadla.

Nevyhnutelný kontakt s cizími tělními tekutinami? Odvrácená strana létání

Cestování

Hormonální antikoncepce či těhotenství na dlouhém letu aneb Proč je tak důležité se hýbat a pít

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám