Hlavní obsah

Nevyhnutelný kontakt s cizími tělními tekutinami? Odvrácená strana létání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nástupu do letadla už jsme většinou myšlenkami napůl na dovolené. Vidíme sami sebe na půvabné pláži, kterak se vrháme do vln, a jen málokoho asi napadne, že by se po cestě mohl neúmyslně zanořit do něčeho úplně jiného. Jak se posádka letadel vyrovnává s nepříjemnými zdravotními incidenty na palubě?

Foto: Profimedia.cz

Čištění letadel je od pandemie věnována výrazně větší pozornost.

Článek

Během letu, stejně jako při jakékoli cestě hromadnou dopravou, přijdeme do styku s velkým množství lidí na poměrně malém prostoru. Každému je asi jasné, že se tak chtě nechtě potká s určitou dávkou bakterií.

Setkání blízkého druhu s cizími zvratky, močí, stolicí či krví však není něčím, na co bychom během letu byli připraveni. Četné incidenty z poslední doby však podle serveru euronews.travel naznačují, že by nás to nemělo příliš překvapit.

Zdravotní indispozice i bitky na palubě

Prvního září se muselo letadlo společnosti Delta při cestě do Barcelony otočit a vrátit zpět do Atlanty poté, co se průjem jednoho z pasažérů doslova prohnal uličkou. Pilot zhodnotil situaci na palubě jako biologické riziko. Letadlo bylo sice následně vyčištěno a vydalo se s několikahodinovým zpožděním znovu na cestu, pasažéři ale museli při prvním výstupu z letadla přelézat sedačky, aby se vyhnuli stolici v uličce.

Tento incident nebyl zdaleka jediným z poslední doby. Na konci téhož týdne měla společnost Air Canada vykázat dvě cestující před letem z Las Vegas do Montrealu, které odmítly pět hodin sedět na pozvracených sedadlech. Společnost se posléze cestujícím omluvila.

K situacím, kdy se v letadle může objevit krev, dochází i mimo souvislost se zdravotní indispozicí pasažérů. Slovní, a dokonce někdy i fyzické potyčky v letadlech též nejsou nikterak neobvyklé. A někdy se do nich zcela mimoděk připlete i nešťastná posádka, která se snaží jen uklidnit situaci mezi pasažéry.

Jindy je posádka letadla úmyslně napadena agresivním pasažérem a je dobře znám i případ z roku 2017, kdy palubní personál aerolinek United použil brutální sílu, aby vyvedl z letadla pasažéra kvůli přeplnění kapacity.

Množství nepříjemných incidentů z posledních let, ať už zdravotních či násilných, může působit dojmem, že se něco ošklivě pokazilo, protože dříve se podobné zprávy neobjevovaly. Pravděpodobněji ale hraje klíčovou roli rozšířenost sociálních sítí, díky nimž se tyto informace šíří rychlostí blesku po celém světě.

Diskomfort i zdravotní rizika

Nikdo samozřejmě v letadle nechce sedět na potřísněných sedačkách ani obcházet znepokojivé skvrny na koberci. Vyjma diskomfortu se navíc může jednat o zdravotní rizika plynoucí z nedostatečně uklizených prostor.

Jenna Brownová, odbornice na ochranu životního prostředí specializující se na bezpečnost potravin a veřejné zdraví, k tomuto tématu uvádí: „Tělesné tekutiny včetně zvratků, průjmu, krve a moči ve veřejné dopravě představují riziko přenosu onemocnění od noroviru (jedná se o rod RNA virů, jež u lidí způsobují epidemickou akutní virovou gastroenteriditu - pozn. red.) po závažnější nemoci.“

Brownová dodává, že dojde-li k jakémukoli rozptylu tělních tekutin, mělo by se s nimi zacházet podobně jako s infekčním materiálem v nemocnici, a především zajistit ochranu zdraví jak pasažérů, tak personálu, který očistu povrchů provádí.

Jak probíhá čištění letadel?

V době před koronavirem spočívalo každodenní uklízení letadel zejména v odstranění odpadků a vysávání podlah. Během pandemie zavedlo mnoho leteckých společností mimořádná opatření, počínaje speciální filtrací vzduchu a dezinfekcí všech povrchů konče. Letadla jsou dále každých několik měsíců důkladně čištěna v rámci pravidelné údržby.

Ohledně malých úniků potenciálně nebezpečných tekutin jsou navíc posádky letadel proškoleny, aby je zvládly za letu, větší problémy se řeší po přistání profesionálním čištěním prostoru letadla.

Takže ačkoli se teoreticky každý může dostat do nepříjemné situace v oblacích, naprostá většina letů je v tomto směru zcela bez problémů. Do kontaktu s něčím nechtěným můžete koneckonců přijít i kdykoli a kdekoli mimo letadlo.

Máte-li zvýšenou obavu o své zdraví, dezinfekční gely po pandemii seženete na každém rohu a vyrábějí se i ve zmenšené verzi do 100 ml, kterou si můžete bez obav zabalit i do příručního zavazadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám