Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce či těhotenství na dlouhém letu aneb Proč je tak důležité se hýbat a pít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé lety v ekonomické třídě nejsou ničím příjemným, nějak se ale za zážitky na druhý konec světa přepravit musíme. Těhotné ženy a uživatelky hormonální antikoncepce by pak při letech na velké vzdálenosti měly omezit nejen diskomfort, zvyšuje se u nich totiž riziko vzniku krevních sraženin a plicní embolie. Jak tomu co nejúčinněji předcházet?

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepci je na dlouhých letech vhodné vzít v úvahu a učinit preventivní zdravotní opatření. Ještě zásadnější je to při přesunech během těhotenství

Článek

S varováním pro nastávající maminky a uživatelky hormonální antikoncepce, obzvláště té kombinující estrogen a progesteron, přišla lékařka Unnati Desaiová pro server Daily Mail.

Riziko vzniku krevní sraženiny a plicní embolie totiž pro uživatelky hormonální antikoncepce stoupá, když se delší dobu nehýbou. U těhotných žen je pak ještě vyšší. Nemusí se přitom nutně jednat jen o letadlo, riziko spojené s delší imobilitou vzniká i při cestách jinými dopravními prostředky, natáhnout si nohy je zásadní.

Ideálním řešením nejen pro těhotné a ženy, užívající hormonální antikoncepci, je samozřejmě létání v obchodní třídě, kde si můžete pohodlně lehnout, to je však poněkud nákladné a ne vždy uskutečnitelné, záleží i na typu letadla.

Co dělat, když se vám nepodaří ulovit sedadla s větším prostorem pro nohy?

Drama ve vzduchu: Airbusu nad Švýcarskem po dvojím odklonění zbývalo palivo na pár minut

Cestování

Hýbejte se a pijte

Desaiová vyzdvihuje přínosnost pohybu během letu. Vstaňte, protáhněte se, projděte se. Pokud situace není příliš nakloněna možnosti pochodovat během letu v uličce, udělejte to alespoň několikrát a mezitím si dopřejte pravidelný pohyb vsedě. Dělejte kroužky chodidly a pohybujte jimi nahoru a dolů, aby se aktivovaly lýtkové svaly.

Pro prevenci zdravotních problémů je důležitý i dostatečný pitný režim. Nejlepší je hydratace velkým množstvím vody a vyhýbání se kofeinovým nápojům a alkoholu. Svůj zdravotní stav můžete ovlivnit i výběrem vhodného oblečení.

Kompresní podkolenky zvýší komfort i bezpečnost

„Noste během letu punčochy s odstupňovanou kompresí. Mají vyšší tlak kolem kotníku, který se směrem ke koleni postupně klesá, aby tak podpořil průtok krve v hlubokých žílách nohy směřující k srdci,“ radí Desaiová.

Kompresní punčochy, podkolenky či ponožky seženete v prodejnách zdravotnických potřeb, vždy je lepší nechat si správně naměřit konkrétní parametry, aby dobře seděly. Jsou k dostání v různých intenzitách podle toho, zda chcete pouze předcházet vzniku problému, nebo k nim máte zvýšené sklony.

Riziko hluboké žilní trombózy je pro jinak zdravé uživatelky hormonální antikoncepce na krátkých letech podle Desaiová malé. Významně však stoupá s délkou letu. Zatímco k ní dojde zhruba na jednom z 106 667 letů trvajících do čtyř hodin, při delších letech je to jeden z 4656 a během letů delších než 16 hodin už se vyskytne v jednom z 1264 případů. U těhotných žen jsou pak tato rizika vyšší.

Jak včas rozeznat známky problému?

„Příznaky plicní embolie zahrnují dušnost, zvýšenou frekvenci dýchání, zvýšenou srdeční frekvenci nebo bušení srdce, ostrou bolest na hrudi nebo bolest za hrudní kostí,“ přibližuje příznaky Desaiová. Může se také objevit závrať či točení hlavy.

Na hlubokou žilní trombózu pak může upozornit otok lýtka, jeho bolestivost a zarudnutí. Oba vážné stavy je pak nutné neprodleně léčit.

Jak se co nejlépe vyspat na dlouhém letu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám