Hlavní obsah

Snažili se ji vyloupit piráti, dnes je z Cartageny koloniální poklad Karibiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoprocentně koncentrovaná hispánská atmosféra, na obzoru na moři houpající se lodě s pirátskými vlajkami. Z putyky v přístavu se ozývá ryk námořníků, malebnou stinnou uličkou pomalu prochází kůň vezoucí ušlechtilého rytíře. Tak vypadala kolumbijská Cartagena za dob dávno minulých, kdy zde určovali chod Španělé. Dnes se nezdráháme ji označit za koloniální perlu karibských oblastí Jižní Ameriky. Nahlédněte do ní!

Foto: bigstock.com

Pestrá koloniální architektura je to, co dělá město Cartagena tak úchvatným.

Článek

Kolumbie obecně má v poslední době nemalé ambice stát se jednou z nejatraktivnějších zemí Ameriky. Napomáhá jí k tomu úžasná atmosféra měst i pestrá příroda mimo ně, dlouhé pobřeží i vysoké hory lákající dobrodruhy.

Cartagena – výrazné město s úchvatnou koloniální duší

Cartagena (celý název zní Cartagena de Indias) je hlavní město oblasti Bolívar v severní Kolumbii. Leží na pobřeží Karibského moře, žije v ní přes milión lidí a zdejší příjmy pramení z průmyslu a díky kráse města i z turismu.

Město nenese stejný název jako španělská Cartagena náhodou, získalo ho právě po ní. K jeho založení došlo v roce 1533 a svou největší slávu prožívalo za doby trvání španělské koloniální vlády, kdy bylo jedním z nejdůležitějších přístavů těch částí Ameriky, které Španělé ovládali.

Foto: bigstock.com

Typická ulička ve městě. Procházka takovými místy vás ihned okouzlí.

Poloha Cartageny u moře byla sice výhodná, ale na druhou stranu se kvůli ní bohaté město často stávalo cílem ziskuchtivých pirátů. Proto zdejší lidé vybudovali jeden z nejrozlehlejších systémů opevnění v Karibiku a Latinské Americe. Právě v době budování opevnění vznikla i spousta domů, které dodnes stojí a návštěvníci je obdivují. V roce 1994 si historické jádro Cartageny vysloužilo zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Cartagena má svou přírodní dominantu, kopec La Popa. Bez zajímavosti nezůstává ani více než 110 kilometrů dlouhý kanál Dique, jenž je součástí města a ústí zde do moře. Vznikl už v 17. století a znamenal možnost lodní dopravy od pobřeží do vnitrozemí.

Na co se v Cartageně zaměřit

Tím nejvýraznějším jsou ve městě dost možná zbytky opevnění, které zde vzniklo po několika nepěkných pirátských útocích vedených z moře. Jednoho dne roku 1586 sem dokonce připlul obávaný sir Francis Drake, město vyplenil a jeho obyvatele nevybíravě povraždil. Odpovědí koloniální vlády bylo obehnání města hradbami jen s několika branami a dále vytvoření hráze mezi poloostrovem Bocagrande a ostrovem Tierrabomba, čímž došlo k uzavření do té doby volného vstupu z moře přímo do města.

Foto: bigstock.com

Snad každý turista chce v Cartageně vidět zbytky slavného opevnění.

Pomyslnou třešničkou na dortu, jímž bylo právě zmíněné opevnění, se stal hrad San Felipe de Bajaras. Veškerá snaha se vyplatila, město se poté ubránilo několika nepěkným nájezdům z moře a své bohatství si pěkně hlídalo. Tím vzrostla životní úroveň jeho obyvatel a začal tu růst jeden dům vedle druhého, hotové paláce a sídla, své okázale zdobené kostely a kláštery si tu stavěly i nejrůznější řády.

Pevnost San Felipe de Bajaras získala název po španělském králi Filipu IV. a také se pyšní titulem nejmohutnější a největší pevnosti, kterou kdy Španělé na území svých kolonií postavili. Pevnost začala vznikat asi dva roky po založení města a po sto dvaceti letech bylo nakázáno její rozšíření. Autenticitu zajišťují původní děla, prostory věznice nebo tunely.

Foto: bigstock.com

Pevnost dodnes působí docela autenticky, třeba díky původním dělům.

Ve čtvrti San Pedro, kde v dobách kolonialismu žili převážně šlechtici a hodnostáři, se dochovala spousta nádherných staveb, například katedrála, kostel a klášter San Pedro Claver, Palác inkvizice, kde se rozhodovalo o osudech čarodějnic a kacířů, nebo třeba kostel Santo Domingo.

Čtěte také:

Zajímavé je také spatřit dům a monument světoznámého spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze, autora takových knih, jako je Sto roků samoty nebo Láska za časů cholery. A neméně kouzelná je procházka uličkami El Centro nebo jakékoli jiné části města. V některých uličkách budete mít co dělat, abyste se ubránili propracovaným taktikám pouličních prodejců všeho možného.

Foto: bigstock.com

Ano, tento malý nenápadný kopeček je sopka. Nezapomeňte si na ni vzít plavky.

Vzhůru na sopku… A do bahna!

Asi 40 kilometrů od Cartageny stojí sopka El Totumo. Nechrlí lávu, nedýmá. Skoro nic se tu neděje. Až tedy na to, že se na tento pouhých 15 metrů vysoký vršek chodí lidé koupat. Sopka je totiž hluboká přes 2 000 metrů a v jejím kráteru je bahno, které se stále obměňuje, je proto „čisté“ (tak čisté, jak bahno může být) a vyhledávané, jelikož má příznivé účinky na lidskou kůži. Obsahuje totiž vápník, oxid křemičitý, chlorid sodný, hořčík a další látky.

Za vznikem sopky prý stojí farář
Sopka tu údajně vznikla v době, kdy zdejší farář zahnal do podzemí ďábla dštícího oheň a síru. Zlo i pekelné síly se pak přeměnily v léčebné účinky bahna. Co je na tom pravdy? Nevíme. Ale na kráse koupele se nic nemění s žádným vysvětlením.

A jak to tady chodí? U pokladny pod sopkou zaplatíte nějaké to vstupné a vystoupáte po dřevěných schodech nahoru. Když tak učiníte brzy ráno, v kráteru obloženém dřevem ještě nikdo nebude. Je docela malý a moc lidí se sem nevejde, proto je důležité ono plánování.

Foto: bigstock.com

Namočte se v kráteru sopky El Totumo do bahna, které prospívá lidskému zdraví!

V žádném případě se nemusíte bát, že by vás bahno pohltilo, naopak vám bude klást odpor, a jakmile do něj vstoupíte po pás, budete mít kvůli tomuto odporu docela co dělat, abyste se ponořili hlouběji. Pro někoho však může být docela děsivý pocit, že pod sebou má dvoukilometrovou díru s bahnem a nic jiného.

Po bahenní koupeli je nutné sejít zase dolů ze sopky, což je poněkud obtížné, protože bahno klouže jako mýdlo. V zátoce se vás ujmou domorodkyně a omyjí vás. Prostě pohoda.

Inzertní sdělení: Vydejte se objevovat Kolumbii!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku doporučuje:

Cartagena je nefalšovanou koloniální perlou Karibiku a její atmosféra vás naprosto pohltí. Nebraňte se, nechte se. Užijte si nádherné chvíle v Kolumbii a spojte návštěvu této země s cestou na další krásná místa. Můžete jich poznat deset během 26 dní!Podívejte se, co čeká cestovatele na Cestě kolem světa 2017 dál!

Čtěte dále:

Vyzkoušejte si, kolik slavných míst Číny poznáte v našem fototestu, přečtěte si článek o nejlepších plážích mimo letní sezónu a navštivte 1500 králů na jednom místě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat do Kolumbie?
Ano, zvlášť do Cartageny.
20 %
Ano, rád/a bych ji procestoval/a.
67,3 %
Ne, neláká mě to.
7,3 %
Ne, asi bych se bál/a.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Podívejte se do Kolumbie během cesty kolem světa!

Kolumbie je zajímavou zemí v mnoha směrech. Je však třeba předeslat, že jejím synonymem už není zločin nebo narkomafie a nemusíte se jí obávat. Tato země se jako jediná na území Jižní Ameriky rozkládá u Atlantského i Tichého oceánu, počtem obyvatel je 28. největší na světě a její metropolí je úžasná Bogota nacházející se v Andách ve výšce asi 2 600 m n. m.

Kolumbijská příroda je velmi pestrá – z hor, které dosahují výšky přes 5 000 m n. m., se dá sestoupit třeba ke Karibským nížinám nebo do tropického deštného lesa na jihu země. S tím souvisí i rozličné teploty po celém území.

Pokud se chcete do Kolumbie podívat, ale zároveň toužíte po skutečně pestré dovolené, udělejte si z ní jeden bod na Cestě kolem světa 2017, na níž navštívíte třeba i Bahamy, Cookovy ostrovy, Novou Kaledonii nebo Austrálii. To vše s českými průvodci, ve speciálně a komfortně upraveném Boeingu 737-800. Bez překážek, bez jazykových bariér, bez přesedání.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám