Hlavní obsah

Fototest: Poznejte nejslavnější místa Číny

Čína je země rekordů. Na jednom konci najdeme absolutně nejdelší soustavu zdí na světě, na druhém nejvyšší hory světa. Turista, který chce objevit všechna kouzla nejlidnatější země světa, aby se rozkrájel. Úžasných míst k navštívení je tu hodně. Znáte ta nejslavnější z nich? Otestujte si znalosti asijského impéria v našem testu.

Foto: bigstock.com

Stojí vedle Pekingského národního plaveckého centra. Víte, jak se tomuto stadiónu říká?

Článek

Nejlidnatější země, druhá největší ekonomika a třetí největší země světa – Čína patří v mnoha ohledech mezi „nej“ státy planety. Ale známe ji? Podívejme se na její nejslavnější místa a otestujme si, kolik jich poznáme.

1.

Foto: bigstock.com

Co se to táhne po kopcích severu Číny? Tady asi nápovědu nikdo nepotřebuje.

2.

Foto: bigstock.com

Co se to táhne po kopcích severu Číny? Tady asi nápovědu nikdo nepotřebuje.

3.

Foto: bigstock.com

Která provincie se proslavila takovýmito nádhernými scenériemi?

4.

Foto: bigstock.com

Je jich přibližně 6000 a někteří z nich váží 300 kg. Jak se jmenuje soubor soch vojáků v Mauzoleu prvního císaře dynastie Čchin?

5.

Foto: bigstock.com

Tato stavba je typická pro celou pekingskou čtvrť, jednu z turisty vůbec nejnavštěvovanějších. A to sem dříve nikdo nesměl.

6.

Foto: bigstock.com

Hráz přehrady dlouhá 2,3 km? Ano, i to je možné. Jak se jmenuje velkolepé dílo čínského stavitelství.

7.

Foto: bigstock.com

Název desáté nejvyšší budovy světa asi z hlavy neznáte, takže stačí jen jméno autonomní oblasti plné kasin a moderních hotelů, v níž se nachází.

8.

Foto: bigstock.com

Je to Čína? Není to Čína? Ne každý na to má stejný názor. Ale je tu nádherně.

9.

Foto: bigstock.com

Největší město Číny. Víte, jak se jmenuje?

10.

Foto: bigstock.com

Poznáte pekingský palác obklopený rozsáhlými vodními plochami?

Poznali jste? Tady je rozluštění:

1. Velká čínská zeď

Obrovský val na severu Číny měřil možná až 500 tisíc km. Je důkazem toho, že v Číně není nemožné skoro nic. Přečtěte si o něm více v článku Pět nej Číny: Patří mezi ně stavba vybudovaná na lidských kostech i město nad oblaky.

2. Chrám Nebes

K tomuto chrámu obklopenému rozsáhlým parkem se váže mnoho legend a pověr. Například podle toho, kolikrát slyšíte hlas odrážející se od kamenů na nádvoří, se může odvíjet váš další život. Pokud zaslechnete ozvěnu čtyřikrát, budete mít každý třetí den smůlu. Trojka jako odmocnina devítky se v architektuře chrámu několikrát opakuje. Devítku totiž staří Číňané považovali za magické číslo.

3. Kuej-lin

Možná spíše znáte anglický přepis Guilin. Co se týká přírody, jde o nejkrásnější místo celé země. Homolovité kopce nad řekou Li-ťiang vypadají božsky. Tohle opravdu stojí za to trochu si povyjet z Pekingu. Anebo si udělat okružní jízdu po Číně a poznat i další místa nádherné velké země.

4. Terakotová armáda

Jaký je význam tří skupin vojsk stojících na ploše přesahující 20 tisíc m2? To dnes už přesně nikdo neví. A záhadou je i způsob vzniku hliněných vojáků. Pokusy o napodobení podmínek s technologiemi známými v době vzniku (tedy okolo roku 220 př. n. l.) selhaly. Tvůrci soch museli být opravdoví mistři, že dokázali tak masivní sochy vytvořit a vypálit tak dokonale a podle všeho i rychle.

5. Zakázané město

Dlouhých 500 let do něj nesměl vkročit nikdo jiný než císař a jeho nejvěrnější. Čtvrť ukrývala 9999 zapovězených místností. Relaxovalo tu 24 čínských císařů, kteří po několika požárech přestavěli původní dřevěné chrámy a budovy.

6. Přehrada Tři soutěsky

Ohromnou nádrž velkou jako třetina Karlovarského kraje drží 2,3 km dlouhá hráz. Kvůli přehradě se muselo vystěhovat z domů více než milión lidí. Asi nikoho nepřekvapí, že tu najdeme největší vodní elektrárnu na světě.

7. International Commerce Center v Hongkongu

Hongkong, malé město zázraků, je plný moderních hotelů a špičkových kasin ve výškových budovách a tohle je jeho dominanta. S 484 metry a 114 patry patří mezi 10 nejvyšších budov světa.

8. Tibet – palác Potála

V nejvyšších místech 120 metrů vysoký kolos je složitý labyrint kaplí, síní, svatyní, ale i knihoven, srdce celého Tibetu, které slouží náboženským účelům. Lidé z celého světa touží se sem podívat, ale počet návštěvníků je regulován. Spolehlivý způsob, jak se sem dostat, je přes cestovní kancelář.

9. Šanghaj

Každý rok se tu koná jeden z největších automobilových veletrhů světa. Šanghaj je nejlidnatější město Číny a zároveň jedno z nejmodernějších v celé zemi. Jezdí se sem ale i na plážovou dovolenou – od roku 2011 tu mají i písečnou pláž. Nade všechno ční Šanghaj Tower, druhá nejvyšší budova světa.

10. Letní palác

Jedna z nejpůsobivějších památek Pekingu. 500 sloupků se lvími hlavami a přes 2 km2 vodních ploch okolo paláce z procházky po areálu dělají nezapomenutelný zážitek.

A jeden bonus: titulní foto – Ptačí hnízdo

Oficiálně se jmenuje Pekingský národní stadión, ovšem většina lidí z celého světa mu neřekne jinak než Ptačí hnízdo. Spolu s vedlejším národním plaveckým stadiónem tvoří hodně zajímavé panorama. V roce 2008 sloužil stadión jako centrum letních olympijských her.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Asie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Udělejte si radost a vydejte se za poznáním historických památek Xi’anu a Pekingu, přírodních divů Kuej-linu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Užijte si maximum Číny za pouhé dva týdny. S českým průvodcem.

Poznejte jinou Čínu. Navštívíte osady horských kmenů, pagody, největší tibetský klášter, kamenný les a objevíte tajemství čaje Pu’er.

Foto: ESO travel

Podívejte se na další ze zájezdů do Číny z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste do Číny?
už jsem tam byl(a)
31,9 %
proč ne?
52,6 %
ne
15,5 %
Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Čína - Praktické informace

Obrovská Čína se rozlohou vyrovná celé Evropě a žije v ní pětina všech obyvatel Země. Díky tomu tu ale najdete nejrůznější přírodní podmínky a spousty unikátních památek. Na severovýchodě se rozkládají pouště, na východě nížiny a na jihozápadě Himaláje. K tomu všemu ještě nesmíme zapomenout na okupovaný Tibet, který se zcela vymyká všemu ostatnímu.

Při cestě do této překrásné země nesmíte zapomenout anglicko – čínský slovník. Nejen že usnadníte konverzaci špatně jazykově vybaveným Číňanům, hlavně ale nikdy nebudete umět správně vyslovit čínská slova a obrázky. Z těchto důvodů je dobré nechat si od někoho „nakreslit“ třeba jméno vašeho hotelu apod.

Taje čínského kalendáře

Každý z nás už asi někdy slyšel, že rok, ve kterém se narodil, patří v čínském kalendáři nějakému zvířeti. Podle čínského zvěrokruhu totiž kraluje každému roku jiné zvíře – může to být tygr, buvol, pes, prase nebo třeba drak.

Samotný čínský kalendář je údajně nejstarší na světě, protože vznikl roku 2637 př. n. l. a na rozdíl od našeho, který se orientuje podle Slunce, čínský je sestaven podle pohybů Měsíce. Nový rok se slaví na konci ledna.

Čínské hůlky

Pokud v Číně dostanete chuť na nějakou z místních specialit, připravte se na jídelní hůlky. Nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, bambusu a z plastu a užitečné jsou především pro ty z vás, kteří se snažíte zhubnout. Ne snad proto, že se pomocí hůlek nenajíte – až vás to Číňané naučí, najíte se, ale budete hůlkami brát jen malá sousta, nebudete hltat a budete jíst delší dobu, takže si vaše tělo stačí včas uvědomit, že už nemá hlad.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám