Hlavní obsah

Nová Kaledonie: Z drsné trestanecké kolonie se staly ostrovy věčného jara

Když dříve Francouz spáchal těžký zločin, mohl být poslán do Tichomoří na ostrovy plné palem, šťavnatého exotického ovoce a sluncem zalitých písečných pláží. Takhle idylické to pro trestance na izolovaném souostroví nebylo. Zato teď překrásné francouzské zámořské území v Tichém oceánu poskytuje zázemí všem milovníkům klidu.

Foto: bigstock.com

Na plážích Nové Kaledonie si budete připadat jako v ráji.

Článek

Klidu si v Nové Kaledonii návštěvníci užívají na plážích se světlounkým pískem omývaných průzračnou vodou Korálového moře. Takřka na každém kroku se kochají nádhernými panoramaty a potápěči tu nacházejí ráj na zemi. Tedy pod mořskou hladinou.

Souostroví se ledasčím liší od ostatních ostrovů a souostroví. Například je díky zdejším zásobám niklu hospodářsky nezávislá na Francii a také je jejím největším zámořským územím. Dříve sem Francouzi posílali vězně za trest, dnes se sem turisté vydávají zcela dobrovolně, aby spatřili další úžasný kousek planety. Nová Kaledonie se rozkládá na 20 tisících kilometrech čtverečních a žije zde přes 230 tisíc lidí.

Potápěči jsou tady v sedmém nebi

Potápěči se sem vydávají přímo houfně. Pod hladinou moře se totiž nachází druhý největší korálový útes na Zemi, který si rozhodně zaslouží jejich obdiv. Ukrývá totiž mimo jiné jedinečné podmořské jeskyně, pestrobarevné korály a vidět tu můžete více než dva tisíce druhů ryb. Ke všemu se sem můžete potopit sami nebo s instruktorem, který vám ukáže to nejlepší v rámci vašich možností a schopností.

Foto: bigstock.com

Potápěči budou místními podmořskými poklady jistě okouzleni.

Kromě potápění jsou tu vynikající podmínky pro windsurfing a stále oblíbenější se stává také jízda na kajaku. Zdaleka to však nejsou jediné aktivity, kterými si můžete pobyt na nádherných plážích zpestřit.

Za tropickými teplotami sem nejezděte

Nové Kaledonii se příznačně přezdívá Ostrovy věčného jara. Podnebí je totiž mírné až subtropické a teplota se tu od srpna do listopadu, kdy je ideální čas sem vyrazit, pohybuje kolem 25°C. Je tedy příjemná jak pro koupání a opalování, tak pro případné výlety za poznáním nejrůznějších zákoutí ostrovů.

Co by vám na ostrovech nemělo ujít? Hlavní město a Borovicový ostrov

Na souostroví Nová Kaledonie je toho hodně k poznávání. Podívejme se společně na to nejdůležitější.

Čtěte také:

Nouméa

Hlavní a největší město souostroví se nachází v jižní části nejdůležitějšího ostrova Grande Terre. Najdeme tu rušný přístav, čilý turistický i hospodářský ruch. Kromě nádherných pláží, které se u města nacházejí, je zde obdivuhodná i architektura koloniálního stylu. Zároveň je Nouméa ideálním místem pro bližší poznání melanéské kultury, konkrétně můžete bádat například v Muzeu Nové Kaledonie nebo v Kulturním centru Tjibaou. To se mimochodem nachází ve zcela unikátních kulatých dřevěných domech z konce 90. let, které příkladně spojují moderní architekturu s kaledonskou přírodou a kulturou kmene Kanaků.

Foto: bigstock.com

Typické domorodé obydlí v Lifou.

Až se dostanete do Nouméa, určitě se projděte po historickém centru a po přístavní promenádě, navštivte zdejší trhy a nahlédněte k nejvýznamnější církevní stavbě – ke katedrále sv. Josefa.

Čtěte také:

Île des Pins

Druhým místem, které rozhodně musíte zařadit do svého plánu, jakmile se rozhodnete Novou Kaledonii navštívit, je Île des Pins (anglicky Isle of Pines), v českém překladu Borovicový ostrov. Svůj název získal od objevitele Jamese Cooka, kterého zde zaujaly vzrostlé borovice.

Od hlavního ostrova je Isle of Pines vzdálen asi 100 kilometrů a zaujímá plochu necelých 200 kilometrů čtverečních. Nejzajímavější jsou zde pozůstatky trestanecké kolonie ve vesnici Ouro a jeskyně ve vnitrozemí, ale ostrov oslňuje i svou přírodou, pěkným pobřežím, plážemi, které vypadají jako cukrové, a vodou v nejrůznějších odstínech modré barvy.

Na Île des Pins dodnes žijí původní kmeny
Novou Kaledonii v roce 1774 objevil mořeplavec James Cook, o sto let později ji anektovala Francie a z ostrovů udělala trestaneckou kolonii. Proti tomu se vzbouřili domorodí Kanakové, ale neúspěšně. V roce 1984 proto vyhlásili nezávislý stát. Nová Kaledonie však spadá k Francii. I dnes tvoří většinu obyvatel Kanakové, kteří si tu žijí po svém, po staru – živí se rybolovem a zemědělstvím.

Le Parc Provincial de la Riviére Bleue

Tato přírodní rezervace v oblasti Mont-Dore nabízí svým návštěvníkům několik pěších tras, místa jako stvořená k odpočinku, vodní plochy a ohromné množství druhů zvířat i rostlin. I proto zde můžete potkat nejednoho badatele či vědce. Tou největší atrakcí rezervace je čtyřicet metrů vysoký a asi tisíc let starý strom Kauri.

Foto: bigstock.com

Kaledonská divočina vás uchvátí svou rozmanitostí.

Poblíž zmíněné rezervace se nachází ještě botanická rezervace Madeleine Falls, v níž návštěvníci obdivují hlavně prastaré jehličnany.

Phare

Na oblíbeném ostrůvku Phare nedaleko pobřeží ční maják, z jehož ochozu se návštěvníkům vždy naskytne nádherný pohled na korálové útesy obklopující ostrov. Jestliže se někdy v této oblasti ocitnete, nenechte si ho v žádném případě ujít!

Inzertní sdělení: Vydejte se za nejslavnějšími stadiony planety!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do celého světa.

Láká vás Nová Kaledonie? A co takhle během jedné dovolené poznat právě ji, ale také například Bahamy, Kolumbii, Chile, Velikonoční ostrov, Singapur a další atraktivní místa? Pokud se vám to zdá jako dobrý nápad a báječná úspora času, pak je právě pro vás jako stvořená cesta kolem světa, která vás zavede do 10 obdivuhodných destinací během 26 dní.podívejte se na detaily cesty

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o pěti ostrovech, z nichž se vám zatočí hlava, spatřete šokující pestrost Ekvádoru a zjistěte, jak vypadá Brána do pekla a jiné poklady Střední Asie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Přáli byste si navštívit Novou Kaledonii?
Ano, je to můj sen!
83,5 %
Nepřemýšlel/a jsem o tom.
13,4 %
Ne, neláká mě to.
3,1 %
Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Na cestu kolem světa za 26 dní

Chtěli byste poznat 10 nádherných míst rozesetých po celé planetě, ale trápí vás nedostatek času? Pak je ideálním řešením vydat se na Cestu kolem světa 2017 s CK ESO travel, která vás na tato místa zavede během úžasných 26 dní.

Nasedněte Boeingu 737-800 speciálně upraveného pro 64 pasažérů místo standardních 189. Zapomeňte na nepohodlné sedačky a udělejte si pohodlí v kožených křeslech s možností změnou polohy až o 120°. A se spánkem si nedělejte starosti, noci budete trávit v luxusních hotelech.

Špičkoví piloti, stewardi a stewardky se postarají o váš dokonalý komfort a budou na vás mluvit jen česky, takže se nemusíte obávat jazykových bariér.

Letadlo tu bude jen pro vás a ostatní členy posádky, nebudete muset nikdy přestupovat nebo složitě měnit plány podle aktuální situace. Vše bude perfektně naplánováno. Připravte se na nejkrásnější necelý měsíc svého života! Více informací o cestě kolem světa získáte zde.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám