Hlavní obsah

Dvě sestry: Jedna krásná, druhá divoká. Lanzarote a Fuerteventura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky dlouhým slunečným dnům a nebi bez mráčku téměř po celý rok se Kanárské ostrovy těší čím dál většímu zájmu Čechů. Každý z ostrovů omývaných Atlantským oceánem v nejméně stokilometrové vzdálenosti od horkých afrických břehů je přitom něčím specifický. Čím si srdce turistů nevratně získávají divoká Fuerteventura a malebné Lanzarote?

Foto: Profimedia.cz

Pláž Sotavento je jedním z největších lákadel Fuerteventury.

Článek

Velkou výhodou Fuerteventury, druhého největšího Kanárského ostrova, je možnost přímého letu z Prahy na letiště El Matorral. To leží jen pět kilometrů od hlavního města ostrova Puerto del Rosario. Pravidelná linka operovaná dvakrát týdně, jež stráví ve vzduchu pět hodin směrem na Fuerteventuru a o půl hodiny méně při návratu do Prahy, odstartovala v březnu a končí v listopadu. Pokrývá tak většinu turistické sezony.

Kanárské ostrovy vděčí za zájem cestovatelů všeho druhu i subtropickému klimatu, kdy v březnu je průměrná denní teplota příjemných 20 stupňů Celsia, často navíc vyskočí výš, a roste měsíc za měsícem až k srpnovým 26 stupňům. A v listopadu je pořád kolem třiadvaceti. Kdo chce proto utéct před chladným českým jarem a podzimem, je na „Kanárech“ na správné adrese. Další výhodou pro turisty jsou téměř nulové srážky. O opravdovém dešti se dá mluvit snad jen na přelomu roku.

Lákadla Fuerteventury

Fuerteventura se mezi svými sopečnými sousedy honosí vůbec nejdelším pobřežím. Plážoví povaleči i milovníci vodních sportů mají možnost vybrat si z více než 150 přírodních pláží úctyhodné rozlohy. Toužíte-li na dovolené po klidu a písku, tady si zaručeně najdete místo jen pro sebe.

Ostrov zaslíbený nudistům a volnomyšlenkářům láká na divoké pláže

Cestování

Fuerteventura je i nejstarším kanárským ostrovem. Pobřeží, které zbožňují surfaři i příznivci kitesurfingu, vznikalo již před 22 miliony lety. Dlouhé a široké pláže jsou ideální i pro děti, které si můžou hrát s jemným pískem a spokojeně se batolit v mělkých lagunách, lákají také k procházkám v každém věku.

Mezi jednu z nejoblíbenějších pláží patří Sotavento na jihu ostrova. Snad za všechno mluví už její rozloha, vine se do délky devíti kilometrů a jemný světlý písek kontrastuje s tyrkysovou modří. Jen je třeba při obdivování přírodních krás dávat pozor na slunce. Osvěžující větřík, který je na ostrovech typický, dá snadno zapomenout na jeho sílu.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Sotavento s lagunou

Sotavento patří k několika málo místům na světě, kde se můžete projít písečnou cestičkou vstříc oceánu daleko od pevniny. Dojít lze v příhodnou dobu až ke vzdálené věži, brodění po kolena v posledním úseku cesty je zároveň i dobrým tréninkem pro svaly.

Na jihu Fuerteventury se nachází i ještě rozlehlejší, vskutku panenská pláž Cofete. Tady se milovníci písku mohou vyřádit hned na 12 kilometrech pláže, jež vyniká i úctyhodnou šířkou. Na rozdíl od Sotaventa je o něco hůře přístupná a je ideální vyrazit k ní autem s pohonem 4×4. Odměnou za dobrodružnější cestu jsou návštěvníkům nádherné výhledy, divoká pláž a naprostý pocit svobody.

Foto: Profimedia.cz

Pláže u Corraleja evokují Karibik.

Nedaleko Cofete mohou příznivci záhad navštívit budovu nesoucí název Villa Winter. Jde o vilu opředenou tajemnou historií, která měla být podle jedné z odvážných teorií shromaždištěm nacistů během II. světové války.

Popcorn, který není k jídlu

Poněkud veselejší specialitou Fuerteventury jsou tzv. popcornové pláže. Odumřelé části řas podobné korálům vyhlazené do podoby pufované kukuřice tu tvoří pláže, které vypadají jako vysypané popkornem místo písku. Ten je samozřejmě tvrdý jako kámen, takže neochutnávat, a hlavně neodnášet. Specifický ekosystém je přísně chráněný. Chodit po nevšedních útvarech a válet se v nich jako na standardní pláži je však nejen dovoleno, ale dokonce i doporučováno.

Foto: Profimedia.cz

Už jste lenošili na popcornové pláži?

Nedaleko města Corralejo se nachází hned několik takových pláží u divokého pobřeží, kde vyjma mořských ptáků potkáte leda surfaře čekající na tu správnou vlnu. Kdo by rád vyzkoušel snadněji přístupnou variantu, jedna popcornová pláž leží přímo v Corraleju, jež je zároveň i oblíbeným turistickým letoviskem.

Nedaleko se nachází i národní park s působivými písečnými dunami, za kterými se sjíždí turisté z celého ostrova. Čeká v něm největší písečná duna celých Kanárských ostrovů, stejně jako sopečná krajina zbarvená působivě do ruda. Ti aktivnější tu mohou vyšplhat na stejně tak zbarvenou Montaña Roja. Odměnou za osm kilometrů dlouhou cestu na 312 metrů vysoký sopečný kužel jsou působivé výhledy do krajiny. Turistických tras s různou obtížností je na Fuerteventuře nepřeberné množství.

Foto: Profimedia.cz

Na Fuerteventuře leží i největší písečná duna na Kanárských ostrovech.

Kdo před výstupy preferuje koupání, u Corraleja jsou rozesety menší překrásné pláže s karibsky modrou vodou.

Kam vyrazit

Příznivci historie by si neměli nechat ujít návštěvu Betancurie, bývalého hlavního města na západním pobřeží ostrova, kde se nachází archeologické muzeum a dobře zachovalé stavby datované do 15. století.

Rodiny s dětmi potěší návštěva vodního parku Acua, který je otevřený od konce března do listopadu. Pro rodiny i páry toužící po romantice se nabízí návštěva rozlehlé botanické zahrady a zoo na jihovýchodním pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Botanická zahrada se honosí především palmami a obřími kaktusy.

Zajímavou zkušeností může být i návštěva farmy zpracovávající aloe vera. To je rostlina, které se ve zdejším horkém podnebí skvěle daří. Dále je na ostrově možné navštívit jeskyně, saliny s muzeem soli či vyjet na denní výlet na nedaleký ostrůvek Lobos, který je z Corraleja vzdálen jen dva kilometry plavby a je přírodní rezervací. V jeho okolí lze pozorovat tuleně a mořské ptactvo.

Vzhůru na Lanzarote

Z Corraleja vyplouvají i lodě na sousední Lanzarote, které jsou v tuto chvíli pro Čechy nejekonomičtějším způsobem dopravy na ostrov. Sice již došlo k obnovení přímých letů mezi Prahou a Lanzarote, pro většinu zájemců je však diskvalifikuje cena, která je aktuálně zhruba třikrát vyšší než přímé spojení mezi Prahou a Fuerteventurou. Během půlhodinové cesty lodí navíc můžete spatřit půvabné létající ryby, které často plachtí kolem plavidla.

Lanzarote též láká na půvabné pláže, zároveň ale oplývá i obrovským množstvím nejen přírodních zajímavostí. Je o něco zelenější než divoká Fuerteventura a má tak trochu turističtější atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Playa Blanca je oblíbeným letoviskem nejen díky půvabným plážím v jeho okolí.

Většina nejkrásnějších pláží leží na jihu ostrova, který je zhruba o dvě pětiny menší než Fuerteventura, a proto je snazší jej během dovolené projet. Transfery mezi ostrovy přijíždějí právě na jih do letoviska Playa Blanca. Už z lodi můžete spatřit typickou architekturu částečně ovlivněnou arabskými vlivy. Přímo v letovisku se nacházejí pláže s pozvolným vstupem do vody, nejoblíbenější je asi Pláž plameňáků, potěší i četné stravovací a nákupní možnosti.

Krásné pláže i sopečné jeskyně

Mezi nejvyhledávanější místa oblasti patří Papouščí pláž (Playa de Papagayo), která je součástí chráněného vulkanického masivu. Většina ostrova podléhá ochraně, ať už jako národní či přírodní park, nebo chráněný monument. Pláž je vyhlášena půvabně modrou vodou se zlatým pískem, v okolí je i množství menších plážiček.

Foto: Profimedia.cz

Pláž papoušků láká na nádhernou barvu moře.

Kdo touží po soukromí, může z Playa Blanca zamířit autem stejnou cestou a odbočit trochu dříve na Pláž žen (Playa Mujeres). Nenajde zde žádné služby, ale čeká tu klid a obrovské písečné prostranství s minimálním množstvím návštěvníků.

Dalším zajímavým místem, kde si na Lanzarote zřídit základnu, je Puerto del Carmen. To je o něco strategicky výhodnější pro turisty, kteří denně chtějí vyjíždět za četnými krásami ostrova.

Snad nikdo by si neměl nechat ujít Cueva de los Verdes, lávovou jeskyni táhnoucí se osm kilometrů pod povrchem země na severu Lanzarote. Rozlehlý prostor jeskyně připomíná spíše přírodní chrám, citlivé nasvícení dotváří umělecký dojem.

Foto: Profimedia.cz

Cueva de los Vedes je nádherná.

Ještě mnohem dál je v tomto směru Jameos del Agua, další vulkanický tunel nedaleko, který se dostal do rukou nejvýznamnějšího umělce ostrova Césara Manriqueho. S pomocí architektury zde excentrický umělec vytvořil nevšední komplex, který měl původně sloužit pouze pro potěchu místních obyvatel. Dnes už je tomu spíše naopak a je oblíbený zejména u turistů, jedná se ale o vskutku jedinečný zážitek.

V částečně kryté jeskyni si můžete dopřát gurmánskou večeři a následně obejít podzemní lagunu se slanou vodou, v níž žije 77 endemických druhů živočichů. Na druhé straně jeskyně je stylové pódium s barem, kde vystupují lokální i zahraniční hudebníci a koncerty mají unikátní atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Jameos del Aqua je nevšední kombinací přírody a umění.

Komplex jeskyně a skvostů architektury je přístupný i přes den. V půvabném bazénku v barvě ledovcové modři, nad nímž se pohupují palmy a kolem dokola vinou ozdobná schodiště, už se bohužel nedá koupat, pořídíte tam ale nevšední fotografie.

Vyhlídky i domov ďábla

Manrique, jenž byl dostatečně oceněn až po své smrti, má na svědomí i značnou část dalších zajímavostí ostrova. Třeba kaktusovou zahradu v Guatíze nebo vyhlídku Mirador del Río, která je rovněž spojením unikátní přírodní lokality s moderní architekturou. Z 500 metrů vysokého útesu tu návštěvníci shlížejí na ostrůvek La Graciosa, který od Lanzarote dělí jen úzký pruh moře. Ostrov je častým cílem denních výletů, nadchne především milovníky koupání.

Foto: Profimedia.cz

„Vyhlídka na řeku“ je vlastně vyhlídkou na moře, které je ale u La Graciosy tak klidné, že dalo jméno celé turistické atrakci.

Umělec se vyjma vytváření nezapomenutelných míst a děl silně zaměřoval i na ekologii a zasadil se o to, aby charakter ostrova zůstal co nejvíce zachován, brojil především proti stavbám obrovských resortů.

La Graciosa: Na kole po nejmenším obydleném Kanárském ostrově

Cestování

Škoda by byla vynechat i národního park Timanfaya, kde se nachází nejmladší sopečné vyvřeliny na ostrově. Hornatá krajina bez vegetace připomíná víc než co jiné povrch Marsu a ďábel, kterého má park ve znaku, se v ní musí cítit jako doma.

Co si přivézt

Typickými suvenýry z Lanzarote jsou šperky s olivíny a víno. Kdo by se chtěl po zelených minerálech podívat sám, může se vypravit na tmavou sopečnou pláž El Charco de los Clicos, u které se nachází Zelené jezero. V nevšední vodní ploše se sice nesmí koupat, rozhodně ale stojí za pohled.

Foto: Profimedia.cz

Na vinnou révu je na Lanzarote radost i pohledět.

Samostatnou kapitolou ostrova je vinná turistika. Ve vulkanické půdě se daří specifickým odrůdám, které jsou pěstovány tradičními způsoby. Réva se zde plazí po zemi v typických jamkách, které jsou často obskládány kruhovými zídkami. Tento způsob chrání révu před větrem, sopečná hornina pak zachycuje a drží vlhkost.

Středem ostrova vede silnice, jež je lemována vinařstvími, v nichž se můžete dozvědět více o zdejším víně, absolvovat prohlídky sklepů a ochutnat místní stálice jako listán negra nebo malvázii.

Anketa

Který z ostrovů byste navštívili raději?
Více mě zaujala Fuerteventura
56,9 %
Určitě Lanzarote
43,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 652 čtenářů.

Let na Lanzarote se proměnil ve spontánní koncert, který roztančil cestující

Cestování

Na večeři mezi malými slepými humry

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám