Hlavní obsah

Do Českého Švýcarska se lidé vracejí

Do hlavní turistické sezony vstoupilo České Švýcarsko. Národní park poznamenal loňský rozsáhlý požár, nejsou kvůli němu přístupné některé trasy i Edmundova soutěska u Hřenska. Turistům to ale nevadí, parkoviště ve Hřensku bylo o velikonočním prodlouženém víkendu plné a na Pravčickou bránu proudily davy lidí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Projížďka na pramici v Divoké soutěsce

Článek

Stovky lidí přicházely každý den také do Divoké soutěsky, kam je komplikovanější přístup jen od Mezné nebo od obce Růžová. Pramice v soutěsce nezastavují na druhém konci, nově se jezdí okružní plavba tam a zpět. „Sezonu určitě ovlivní to, že soutěska funguje jednosměrně, že se z horního přístaviště nedá do soutěsky dostat a Edmundova soutěska je mimo provoz úplně,“ řekl Právu Michal Fieger, který jako převozník vozí turisty již šestým rokem.

Například v pátek jen za první dvě hodiny provozu se v Divoké soutěsce svezla na pramici zhruba stovka lidí. Museli sejít prudké klesání a řadu schodů. „Cesta byla poměrně náročná, cestou od Růžové nás překvapila spousta popadaných a pořezaných kmenů, ale stálo to za to. Chceme také podpořit místní turistický ruch,“ řekl Právu David Tirpák, který přijel do Českého Švýcarska z Litoměřicka.

Do soutěsky si našli cestu i cizinci, mezi nimi převažují ti z Německa. „Chtěli jsme vidět, jak to tu vypadá po požáru, výklad převozníka na lodičce byl skvělý a vtipný,“ řekla Právu rodina, která přijela od Drážďan.

Do Nelahozevsi nejen za Dvořákem. Za návštěvu stojí i nádherný renesanční zámek

Tipy na výlety

Téměř všechna místa byla zaplněná na parkovištích ve Hřensku, zcela zaplněné bylo to nad Hřenskem, odkud vede cesta k Pravčické bráně. Někteří řidiči dokonce parkovali na zákazu zastavení a vysloužili si od místní obecní policie „botičku“.

Gabrielina stezka zůstává zavřená

„Letošní sezona přináší pro turisty spoustu novinek. Patří k nim otevření Mlýnské stezky, nová kyvadlová doprava nebo výhodnější cestování po celém regionu,“ tvrdí ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jan Šmíd.

Pokud se turisté rozhodnou vydat na Pravčickou bránu pěšky od Mezní Louky, nemohou do svých plánů zahrnovat Gabrielinu stezku, která zůstává uzavřena. Zajímavou možností je však znovu zpřístupněná Mlýnská stezka.

„Tato cesta se letos stane jednou z páteřních tras celého Českého Švýcarska. Propojí Mezní Louku s Pravčickou bránou, současně nabídne návštěvníkům jedinečné výhledy na panoráma monumentálních Křídelních stěn i na Pravčickou bránu,“ řekl Petr Kříž, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

V oblasti Hřenska vzniklo také nové značení turistických cest. Jeden z rozcestníků instaloval na Mezním můstku strážce parku Jakub Urbánek. Podle něj ne všichni turisté respektují uzavřené cesty. Jednou z nich je i ta od Mezního můstku do Edmundovy soutěsky. „Kdybych tady seděl hodinu, tak čtyři, pět, šest lidí tam půjde. Nejhorší ale je, že tam jdou i s dětmi, nedávno tam tlačili i kočárek,“ řekl Právu Urbánek. Nad Edmundovou soutěskou jsou přitom tisíce ohořelých a suchých stromů, u kterých hrozí, že mohou spadnout.

V Českém Švýcarsku otevřou hřebenovku. Měří 101 kilometrů

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám