Hlavní obsah

Krysa v letadle narušila leteckou dopravu. A mohla pokazit i velký byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečná zvířena v letadle je poměrně častým námětem hororů. Černí pasažéři z živočišné říše se ale do letadla tu a tam proplíží doopravdy a obvykle nejde o jedince, s nimiž by se cestující toužili pomazlit. Minulý týden bylo na Srí Lance zpožděno hned několik spojů poté, co byla v letadle ve vzduchu spatřena krysa. Hlodavci jsou totiž pro letadla větší hrozbou, než by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím Profimedia

Krysu chce v letadle potkat málokdo. Ilustrační koláž

Článek

Krysa byla v letadla spatřena během letu z pákistánského Láhauru do srílanského Kolomba, jak informoval server Independent. Nešlo přitom jen o diskomfort cestujících, protože snad nikdo nechce, aby mu přes nohy přeběhl hlodavec, a cestující zouvající si boty v letadle teprve ne.

Nebezpeční hlodavci

Krysy představují pro letadla vážnou hrozbu, protože se mohou snadno prokousat technickými součástkami a kabely. Airbus A330 proto musel být deratizován a překontrolován.

„Museli jsme letadlo, v němž byly spatřeny krysy, nastříkat chemikáliemi a uzemnit jej na jeden den podle mezinárodních norem,“ uvedl Ašok Pathirage za SriLankan Airlines.

Thajský pilot odrodil dítě během letu

Cestování

Krysa měla být podle lokálních zpráv nalezena mrtvá. Celá akce ale vedla ke zpoždění několika letů. V neděli aerolinky vydaly oficiální prohlášení, že zpoždění letadel z rána toho dne bylo způsobeno dočasnými neplánovanými úkony na letišti, a ne akcí odborů.

Další problém aerolinek?

Britský Independent zmiňuje obavy, že tento „krysí incident“ a s ním spojené problémy mohly vyděsit investory se zájmem o koupi aerolinek. Ty se mají podle deníku nacházet v tíživé ekonomické situaci. Srílanské národní aerolinky už byly několikrát na prodej, ale dokonce i při nabídce za jeden dolar (asi 23 korun) zůstaly bez zájemců.

Krysa nevyděsila pasažéry letadla poprvé. Loni na podzim unikly pašeračce zvířat ze zavazadla krysa a vydra, které pobíhaly po palubě, a při odchytu došlo k pokousání letušky. V lednu tohoto roku byl na palubě Airbusu aerolinek Air Asia zase ve vzduchu odchycen had.

Až dvacet hodin v letadle? Spuštění rekordně dlouhé linky se znovu odkládá

Cestování

Stevard Emirates dostal hlavičku od cestujícího v business class

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám