Hlavní obsah

5 důvodů, proč letos vyrazit do Černé Hory místo do Chorvatska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba letních dovolených se kvapem blíží. Pokud patříte k dlouholetým fanouškům Chorvatska, ale děsí vás zprávy o tamním zdražování, může pro vás být skvělou alternativou sousední Černá Hora. Jde o destinaci, která je Chorvatsku v mnohém podobná, je cenově příznivá, méně frekventovaná a pyšní se navíc i překrásným hornatým vnitrozemím. Jaké jsou důvody k její návštěvě?

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ostrov Sveti Stefan je jedním z nejznámějších míst na pobřeží Černé Hory.

Článek

1. Menší množství turistů

Černá Hora si na nedostatek turistů stěžovat nemůže, ale v porovnání s Chorvatskem je tu vlastně docela prázdno. Zatímco do Chorvatska si loni našlo cestu přes 15 milionů lidí, do Černé Hory jen něco přes dva miliony.

Nutno podotknout, že černohorské pobřeží je oproti chorvatskému mnohem kratší, ale nepostrádá nic z toho, co mají turisté na Jadranu rádi. Pláže jsou někde oblázkové, jinde písečné, a kromě těch frekventovaných tu jsou i menší a odlehlejší. Zkrátka nával jako na Makarské tady nečekejte, obzvlášť pokud dorazíte ještě během června nebo později v září.

2. Letadlem místo autem

Jste dlouhá léta zvyklí jezdit do Chorvatska autem? Černá Hora sice není o moc dál, ale pohodlně sem můžete vyrazit letadlem třeba s cestovní kanceláří Čedok. Ušetříte si tak celý den na cestě, protože let do Tivatu trvá pouze hodinu a půl.

V Chorvatsku zavádějí zpoplatněné sprchy na plážích

Zahraniční

Jen si to představte: brzy ráno pohodlně sbalíte věci, vyrazíte na letiště a v podvečer už se můžete procházet po plážové promenádě a přemýšlet, do jakého baru či restaurace zamíříte.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním letoviskem Černé Hory je Budva.

3. Je tu levněji

Pokud vás vyděsily zprávy o zdražování v Chorvatsku, tak nemusíte smutnit. Černá Hora je pořád relativně levnou destinací, a i na hlavní plážové promenádě v Budvě narazíte na bary a restaurace s velmi přívětivými cenami, které jsou v podstatě srovnatelné s cenami v Česku.

Třeba za koktejly, jako jsou mojito nebo tequila sunrise, zaplatíte zhruba sedm eur, tedy 160 korun. Panáky vyjdou v průměru na tři eura, tedy kolem 70 korun, smažené kalamáry pořídíte i do 13 eur, tedy za zhruba 300 korun.

4. Čechy tu mají rádi

Černohorce a Čechy pojí historické pouto a dodnes nás tu mají rádi. To v nedávném díle podcastu Slepá mapa potvrdila také historička Lenka Blechová, která v Černé Hoře 15 let žila a celkem 40 let je už za Černohorce provdaná. Podle ní patří Češi k nejoblíbenějším slovanským národům, místní jsou obecně milí, přívětiví, nápomocní a pohostinní.

Foto: Profimedia.cz

Durmitor je jedním z pěti národních parků Černé Hory.

5. Všude je zeleno

Černá Hora je oproti chorvatskému pobřeží neuvěřitelné zelená. Všude jsou stromy, hájky, lesy… Za letovisky se rýsují hory - asi 90 procent země má hornatý charakter. A to může být pro mnohé další lákadlo. Až vás totiž přestane bavit povalování se na pláži, můžete se přesunout na výlet do vnitrozemí.

Najdete tu celkem pět národních parků, Lovćen se nachází hned za letoviskem Budva a u bývalého hlavního města Cetinje. Pokud byste ale chtěli dál, navštivte národní park Durmitor, který vám svým charakterem možná připomene slovinské Julské Alpy nebo Vysoké Tatry.

Prožila 15 let v Černé Hoře. Nás Čechy tu mají velmi v lásce, říká

Slepá mapa

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám