Hlavní obsah

V Chorvatsku zavádějí zpoplatněné sprchy na plážích

– Krk

V přepočtu na pět korun přijde od 1. června sprchování na městských plážích ve městě Krk na stejnojmenném chorvatském ostrově. Podle portálu danas.hr městští radní stanovili cenu na 20 centů za 30 vteřin sprchování.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pláž Vela Luka na jihu ostrova Krk

Článek

Nejde o peníze, ale o ochranu přírody, vzkazuje radnice. Ale podle portálu ani výdělek není pro městečko zanedbatelný. Na ostrov za sezonu zavítá 120 tisíc turistů. Pokud by si každý z nich dal na pláži alespoň jednu třicetivteřinovou sprchu, znamenalo by to příjem 24 tisíc eur (zhruba 570 tisíc korun).

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Chorvatsko je připraveno na turisty

„Jde nám ale především o spotřebu vody. Počítáme s tím, že při zmíněném zpoplatnění klesne spotřeba vody ve sprchách na městských plážích zhruba čtyřikrát,“ vysvětlil Darijo Vasilič z městské rady. Dodal, že chtěli poplatek za sprchování zavést už před třemi lety, ale nedokázali zajistit příslušný počet automatů na mince. Teď už je mají.

Ostrov Krk má běžně kolem 20 tisíc obyvatel, v sezoně je tu ale kolem 140 tisíc lidí. S tímto nárůstem jsou obavy o dostatek vody pochopitelné. „Všichni si pamatujeme, co bylo loni na Istriji. Nejprve se dodávky vody omezovaly a pak nebyla.“ připomněl portál.

Jak cestovat do Chorvatska autem, vlakem i letadlem včetně letošních cen

Cestování

„Pro cizince to bude ta nejnormálnější věc, platit za sprchování na pláži,“ řekl Alisa, která pracuje na ostrově jako průvodkyně. „Jsou naučení neplýtvat vodou a obecně se chovají šetrně k přírodě,“ pokračovala. „Upřímně, nedomnívám se, že by to pro někoho byla velká suma. A pokud je to opravdu z ekologických důvodů, nikoli z ekonomických, považuji to za docela správné,“ uzavřela.

Split zavádí drakonické pokuty za nevhodné chování

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám