Hlavní obsah

Využijte zahradu k regeneraci těla i ducha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní počasí přímo vybízí k trávení volného času na zahradě. Plánujete-li hlavně relax, pořiďte si houpačku. Ta je pro uvolnění a odpočinek dokonalá. Pokud ale vyznáváte spíše aktivnější odpočinek, popřemýšlejte o workoutovém hřišti.

Foto: Wudex

Dřevěný monkey bar

Článek

Děti houpání milují, to je nepopiratelný fakt. Dětská houpačka by proto neměla chybět na žádné zahradě nebo dvorku. Houpačky ale svědčí i dospělým. Mají totiž blahodárný vliv na svalovou ztuhlost. Navíc se při houpání uvolňuje dopamin, kterému se ne nadarmo přezdívá hormon štěstí.

Klasikou je houpačka s kovovou konstrukcí a stříškou. Nabídka je ale mnohem širší. Když potřebujete uspořit místo, můžete zvolit houpací křesílko.

Jestli máte naopak místa dost a dva stromy blízko u sebe, můžete mezi ně napnout hamaku a užívat si chvíle nerušené relaxace uprostřed přírody. „Pokud tuto možnost nemáte, a přesto byste houpací síť rádi měli, doporučujeme zakoupit bytelnou konstrukci, do jejíhož rámu ji zavěsíte,“ říká Libor Valenta ze společnosti Bauhaus.

4 tipy pro kutily na terasu a zahradu

Zahrada

Co workoutové hřiště nabízí?

Zahrada ale může být i místem pro aktivní odpočinek. Oblíbená workoutová hřiště už nejsou doménou jen parků a škol, ale stále častěji se objevují i v soukromých zahradách.

Multifunkční hrazdy jsou ideálním řešením pro všechny, kteří chtějí vytvořit krásnou a funkční zahradu pro posilování, tréninkové cvičení nebo prostě jen pro relaxaci a zábavu na čerstvém vzduchu a v soukromí. Workoutovou konstrukci lze využít nejen jako žebřiny či hrazdu.

S vhodnými prvky můžete rám doplnit o boxovací pytel, lano na lezení, tyč, závěsné kruhy nebo třeba síť v podobě branky. Na trénink s vlastní vahou můžete využít např. posilovací gumy nebo TRX (závěsný posilovací systém). Vše lze variabilně měnit, takže zatímco odpoledne budete posilovat, večer se vaše workoutové hřiště může proměnit v relaxační zónu se zavěšenou houpací sítí, přičemž místo fotbalové sítě napnete plátno pro letní kino.

Zahrada plná květů a žížal z bývalého brambořiště

Zahrada

Bezpečnost na prvním místě

Při realizaci venkovní multifunkční tělocvičny se zaměřte na několik faktorů, zejména na bezpečnost. Hrazdy na zahradu by měly být dostatečně bytelné a pevné, mají mít stabilní konstrukci a být z odolného materiálu.

„Trendem dnešní doby je čistý a jednoduchý design, jde o minimalistickou a nadčasovou stavbu,“ říká Šimon Hejcman, majitel a konstruktér workoutových hřišť a houpaček české značky Wudex.

Rovněž si promyslete i velikost a umístění workoutového hřiště na pozemku, abyste kolem něj měli dostatek prostoru. Díky variabilitě konstrukce se workout vejde i na malé zahrady a jeho instalace nevyžaduje stavební povolení.

Hledáme kulisy pro zahradní domek

Zahrada

Materiál i zpracování hrají velkou roli

Nejčastější volbou je kov (hřiště pak mají nosnost až 600 kg) nebo dřevo, resp. kombinace dřevěného masivu a oceli (nosnost až 300 kg). Ocelový rám zpevní celou konstrukci, která je tak pevná a zároveň velmi stabilní, dřevo pak dodá přirozený vzhled.

„Minimální tloušťka KVH hranolu pro stavbu dřevěného workoutu je 10 cm v průměru,“ říká truhlář Jakub Skorkovský z Říčan u Prahy. „Ze zkušeností se nám ale osvědčilo volit raději tloušťku KVH hranolu větší, a to 14 cm,“ dodává Šimon Hejcman. Pro kovové konstrukce doporučuje průměr 12 cm.

I přes to, že základ workoutu tvoří minimalistický tvar bez podpěr, je stabilita celé konstrukce standardně naddimenzovaná. A to díky hlubokým základům a betonování. Jen tak se docílí vysoké stability. Dřevo nejvíce trpí od země, a tak při základech je nutné zvolit vhodnou patku.

„Správné ukotvení v zemi, v našem případě zafrézovaná vysoká pozinkovaná patka, určuje životnost nosných prvků,“ vysvětluje Šimon Hejcman. Upozorňuje, že dřevo ale trpí i horizontálně, když na něj prší. Proto je namístě kvalitní nátěr na olejové bázi ve třech vrstvách.

V současné době se již opouští od klasických houpaček ve tvaru „A“, jejichž základna zabírá podstatně více místa. „I zde je trendem minimalismus. Nejčastěji tvar obráceného písmene U,“ konstatuje Šimon Hejcman. Do stavby dřevěné trámové houpačky jednoduchého tvaru se můžete pustit i sami. „Nezapomeňte však na nutnost opravdu hlubokých základů a patek chránících dřevo před vlhkostí,“ zdůrazňuje Jakub Skorkovský.

Anketa

Houpete se rádi na houpačce?
Ano, moc!
45,6 %
Občas se pohoupu...
35,7 %
Už na tom moc zábavy nevidím.
9,5 %
Ne. Nejsem malé dítě.
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 241 čtenářů.

Založte si skalku jako profík

Zahrada

Reklama

Výběr článků

Načítám