Hlavní obsah

4 tipy pro kutily na terasu a zahradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé domů, chat a chalup preferují pobyt na čerstvém vzduchu, a tak o pergoly, dřevěné altánky a odpočinková místa náležitě pečují. Stavební prvky je nutné udržovat v kondici, a to od prken na terase až po střechu.

Foto: Bauhaus

Nábytek na zahradě potřebuje naši pravidelnou péči, zejména ten ze dřeva.

Článek

1. Drobné opravy a renovace

Stavební prvky a nábytek na zahradě potřebují naši pravidelnou péči, zejména ty dřevěné. Platí na ně impregnační prostředky na ochranu dřeva, třeba Luxol impregnace WB, která ochrání dřevo proti houbám způsobujícím modrání a hnilobu.

Kovové prvky podléhají korozi, ošetřete je barvou určenou speciálně na rez. Přímo na rez lze dokonce namíchat až 11 000 různých odstínů.

Pergolám se věnujte, zvláště když mají popraskané a odlupující se dřevo. Odstraňte na nich starý nátěr a naneste nový, který je ochrání před povětrnostními vlivy a UV zářením. Šikovný je např. Xyladecor Protect 2v1.

Vychytávky pro bezchybné natření dřeva

Jak na to

2. Sucho a stín pod pergolou

Prudký déšť i ostré sluneční paprsky zastaví bioklimatická pergola. Její výhodou je vysoká pevnost i možnost přizpůsobit její střechu podle aktuálního počasí. Tvoří ji odolná a bezúdržbová hliníková konstrukce a střecha s nastavitelnými žaluziovými lamelami. Ty se dají hezky naklápět, a to až o 130°.

Součástí pergoly je i systém odvodňovacích kanálků. Umístit ji můžete buď přímo ke zdi, nebo i do volného prostoru. Pergolu lze rovněž doplnit o dešťové či větrné čidlo, díky kterému se lamely samy uzavřou. Před nízkým sluncem se lze chránit screenovou roletou, přes kterou je vidět, i když je zcela zatažená. Tato pergola vyžaduje stavební přípravu základových patek a přívodu elektřiny.

Foto: Vekra

Pod bioklimatickou pergolou je dobře.

3. Dlažba snadno i rychle

Inovativní dlažby s tzv. klik systémem nabízejí mechanismus, který umožňuje jejich jedinečné spojení. Bez použití lepidla nebo nářadí. Krytiny s tzv. klik systémem jsou k dispozici v různých materiálech, včetně dřeva, dřevoplastových kompozitních materiálů a přírodního kamene.

Klik dlaždice jsou trvanlivé, odolné vůči popraskání, v případě poškození se dají snadno vyměnit. Jejich univerzálnost zaujme kutily, kteří hledají rychlou instalaci. Aplikujte na rovný podklad.

Foto: Hornbach

Předností dlaždic s klik systémem je rychlá instalace bez lepidel i nářadí.

4. Bezpečnost i prevence

Do venkovního prostředí jsou určena elektrická zařízení, vypínače a zásuvky s krytím IP 44, které je dokáže ochránit proti stékající i stříkající vodě ze všech úhlů.

Vypínače a zásuvky mají gumový lem těsně obepínající tělo vnitřního přístroje i okolní součásti, který zcela zamezuje průniku vody. Zásuvky jsou navíc z čelní strany vybavené průsvitným víčkem na pružině, které lze odklopit a po použití se samo vrátí do původní polohy.

Takové zásuvky můžete umístit na terasu, balkon, do pergoly i různých venkovních přístřešků. Rámové čtverečky jsou z vysoce odolných plastů, polykarbonátů, které jim dodávají na celkové mechanické odolnosti. Účinné stabilizátory, které jsou součástí tohoto materiálu, zabraňují blednutí barev vlivem slunečního záření.

Foto: Obzor

Zásuvky Elegant Aqua dokážou odolat venkovní vlhkosti bez potíží.

Anketa

Trávíte venku na zahradě hodně času?
Jsme tam skoro pořád.
29,9 %
Ano, býváme tam často.
60,6 %
Tak uměřeně...
6,2 %
Moc ne.
1,7 %
Ne, skoro vůbec.
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2398 čtenářů.

Chystáte svatbu na zahradě? Výzdobu možná zvládnete i svépomocí

Zahrada

Reklama

Související články

Založte si skalku jako profík

Chcete si postavit skalku? Inspirujte se zahradou slovutného skalničkáře Zdeňka Zvolánka. Prokvetlý svět kaňonů, strží a údolíček odkoukaných od přírody budí...

Efektní garde pro Její Výsost růži

O růžích můžeme snít, nebo je vysadit vedle trvalek a naaranžovat tak, aby vznikly přímo snové kombinace, o jakých se nám bude ještě dlouho zdát.

Výběr článků

Načítám