Hlavní obsah

Tipy, jak si užít práci i odpočinek na zahradě

Přibývající teplé slunné dny lákají k nejrůznějším činnostem na zahradě. Zatímco otužilci se pustili do prvních grilovaček, pěstitelé už minimálně měsíc hospodaří na záhoncích a vědí, kolik práce je ještě před nimi. K tomu všemu se hodí spousta pomocníků a vychytávek, s nimiž je práce i zábava na zahradě veselejší.

Foto: Envato Elements

Ilustrační fotka.

Článek

Kdo má zahradu, ví, že je na ní neustále spousta práce. Tu je potřeba někde něco uklidit, tam něco opravit, jinde zase postavit či přetvořit. Se spoustou věcí si lze ale usnadnit práci díky nejrůznějším nástrojům a nářadí, které tu nejtěžší dřinu zvládnou nezřídka samy.

Například s vyčištěním dlažby pomůže vysokotlaký čistič nebo aku čisticí kartáč. Dobře poslouží ovšem i nástavec na hadici se stejnou funkcí. Samotnou hadici je pak možné mít smršťovací. Zabírá mnohem méně místa a je s ní snazší manipulace. Také s okapy pomůže speciální čistič, který po připojení k teleskopické tyči bude dosahovat přesně tam, kam je potřeba, bez zbytečného manévrování navíc. Jindy s očistou povrchů pomůže pár kapek užitečných chemických prostředků. Vybíráme samozřejmě ty, které přírodě neuškodí!

A když už jsme u povrchů, nemusí to být jen obyčejná dlažba, po které šlapeme. I venku lze mít příjemnou podlahovou krytinu v dekoru dřeva. Trávníkem nás suchou a čistou nohou provedou nejrůznější stupy. A tam, kde není možné nebo praktické mít skutečný trávník, lze si pořídit ten umělý. Nejdokonalejší se už pocitově hodně blíží reálné trávě. Ostatně skutečný trávník pak můžete svěřit robotické sekačce. Ty nejdokonalejší se zvládnou po zahradě pohybovat zcela samostatně, bez nutnosti natahovat po pozemku vodicí kabely.

Co by to bylo ale za zahradu, na které by chyběly stromy a keře. K péči o ně a udržování jejich tvaru nám dobře pomohou nástroje, které jsou opět na teleskopických nástavcích. Nejjednodušší je volit celé sady, v nichž člověk pro jednu násadu nalezne veškeré pomocníky, s nimiž zvládne většinu prací. A pokud máte na zahradě dřeviny, jejichž druh nedokážete určit, možná pro vás bude zajímavým společníkem k odpolední kávě na terase knižní průvodce, s nímž se je rozpoznávat naučíte.

Než se ale k té kávě usadíte, měli byste se ještě přesvědčit, zda máte obstarané také vše na záhoncích, ve skleníku či fóliovníku. Novinkou, která se dostává nově do povědomí zahrádkářů, jsou například samozavlažovací nádoby z nepálené hlíny. V době letního sucha se obzvláště vyplatí. Jejich tělo z neglazované hlíny do sebe nasákne vodu nalitou dovnitř a rostliny si ji obrostou svými kořeny, takže pak získávají vláhu přímo z nádoby.

A co jiný typ nádoby na zahradu? Tzv. žardinky jsou plošší typy květináčů určené k pěstování zejména okrasných květin. Dobře se v nich bude dařit například vřesům, bramboříkům, maceškám atd.

Ušetřit námahu při práci na velkých záhonech si můžete pomocí posypového vozíku. Po větší ploše pomůže rozmetat jak semena, tak například hnojivo. Dobrou úrodu si pak lze pojistit nejrůznějšími hnojivy organického původu.

Samotné záhonky lze navíc zkrášlit svítidly, která nejen usnadní pohyb po zahradě za šera, ale dodají jim i magickou atmosféru.

Po práci odpočinek

Teď už té práce ale bylo opravdu dost a vy si jistě zasloužíte i trochu zábavy a odpočinku. Nejlépe se člověk osvěží příjemnou koupelí v bazénu, a aby to bylo opravdu bezpracné a příjemné, je možné jeho očistu svěřit automatickému vysavači. Ty nejlepší modely jsou plně autonomní. Stačí jim zadat pokyny ohledně frekvence vysávání a o zbytek se už postará jejich umělá inteligence. Lepší modely automatických vysavačů si umí poradit s jakkoliv tvarovaným bazénem a ani schůdky či zkosené stěny pro ně nejsou překážkou.

Kdo chce ve vodě jen relaxovat, skočí do vířivky. Praktickou vlastností těch nafukovacích je, že je po sezoně prostě složíte a schováte, aby na zahradě zbytečně nepřekážely. A pro rychlé spláchnutí pak postačí - ať již vedle bazénu, nebo na terase - solární sprcha. Její výhodou je, že díky ohřevu pomocí slunečních paprsků nabídne teplou vodu po celý den.

Mnozí z vás už ale jistě pošilhávají po něčem k snědku. Léto je ideální dobou pro zahradní párty, při nichž hraje hlavní roli mistr kuchař a jeho gril. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda má být plynový nebo na uhlí, nedělejte si násilí a prostě si pořiďte hybridní variantu. Tak máte jistotu, že vám oheň pod masem nikdy nevyhasne. Hodovníci se pak už jen mohou rozesadit na dřevěné lavice kolem stolu.

Výběr samotného místa k posezení nemusí být věda. Někdo se usadí na zápraží, jinému postačí velký slunečník. Kdo chce však část své terasy, nebo třeba i celou, proměnit v prostor, který je tak napůl interiérem a napůl posezením venku, může zvolit bioklimatickou pergolu. Kouzlo spočívá v naklápění lamel v její střeše. Sklon lamel můžete na dálku ovládat. Díky tomu na vás v deštivých dnech nebude pršet a v parném létě vám zase bude mnohem příjemněji.

Naše aktivity na zahradě jsou často spojeny také s péčí o volně žijící zvířata i naše mazlíčky. Ptáci s hnízděním letos už dávno začali, ale kdo myslí dopředu, začne se poohlížet po ptačí budce, kterou mohou některé druhy využít ještě tento rok ke druhé snůšce a ostatní napřesrok. Po celé léto pak nejenom opeření návštěvníci našich zahrad, ale i hmyz ocení pítko (pro hmyz do něj vložte třeba kámen, aby se k vodě dostal pohodlněji).

Nezapomínejte: budky i pítka umisťujeme na takové místo a tak vysoko, aby se k nim nedostali predátoři. Velmi vděčným místem k pozorování se může stát i hmyzí hotel, který si lze stejně tak dobře koupit jako vyrobit ručně.

A nezapomínáme ani na vlastní mazlíčky. Pejska, kterého čeká pár hodin o samotě, může zabavit podložka se zajímavým tvarováním na vylízání pamlsků.

Foto: Archiv firem

Aku čisticí kartáč Worx WG441E.9 20V bez aku a nabíječky, 2990 Kč, Hornbach; Vysokotlaký čistič K 7, 11 190 Kč, Kärcher; čistič okapů Combisystem, 599 Kč, Gardena; Nilfisk čisticí prostředek na kámen a dřevo 2,5 l, 249 Kč, Hornbach.

Foto: Darky.cz
Více

Profi smršťovací hadice – lehká, skladná a odolná výbava, která šetří čas. Žádné zdlouhavé skládání a namotávání, hadice se sama natáhne a zase smrští. Pistole zvládne 9 stupňů rozprašování. Kvalitní materiály zajistí dlouhou životnost a odolnost proti praskání. Skladem v ČR, již od 890 Kč.Foto: Darky.cz

Komerční sdělení

Foto: Archiv firem

Umělý trávník s různou délkou vlasu a kvalitou, cena od od 129 Kč za m2, Můj koberec; venkovní podlahová krytina Runnen v dekoru akácie, 0,81 m2 á 749 Kč, Ikea; teracové kruhy, průměr 600 mm, tloušťka 38 mm, váha 24 kg, 291 Kč, Cidemat.

Foto: Rodinny-nakup.cz
Více

Solární zahradní osvětlení, set 4 kusů. Osvětlete si vaši terasu, přístupovou cestu, chodník nebo zahradu bez připojení elektřiny. Přes den se na slunci nabíjí, za soumraku se automaticky zapne a osvětlí chodník či zahradu. Vyrobeno z nerezové oceli, vodotěsné. Akční cena 399 Kč.Foto: Rodinny-nakup.cz

Komerční sdělení

Foto: Archiv firem

Úložný díl Nämmarö, světle hnědé mořidlo vnitřní venkovní, 80×40×45 cm, 1990 Kč, Ikea; box na polstry biohort 130, 134×62×71 cm bronzový metalický, 10 395 Kč, Hornbach; zahradní box úložný Cargo, 999 Kč, Bauhaus.

Foto: Rodinny-nakup.cz
Více

Tlakový nástavec, který promění každou hadici ve vysokotlakou vapku. Umyje zahradní nábytek, pročistí spáry mezi dlažbou nebo umyje auto. Water Jet je tu k vašim službám. Díky univerzální koncovce je možné jej nasadit na všechny průměry zahradních hadic. Akční cena 499 Kč.Foto: Rodinny-nakup.cz

Komerční sdělení

Foto: Archiv firem

Robotická sekačka RK 3000 PRO, pro plochy až do 3000 m2, s hlučností 64 dB může sekat i v noci, 80 990 Kč, Robomow; autonomní robotická sekačka A1500 pracující bez vodicích kabelů, s virtuální instalací a vlastní aplikací pro ovládání, poseká trávník o rozloze až 1500 m2, 79 990 Kč, Stiga; robotická sekačka XR5 3000, záběr 42 m, pro údržbu více 2000 m2 plochy, 75 980 Kč, Cub Cadet.

Foto: Archiv firem

Kniha Stromy, autor Holger Haag, 349 Kč, nakladatelství Kazda; Combisystem zahradní pilka 300 PP, 850 Kč, Gardena; multifunkční křovinořez 4in1, 4990 Kč, Hecht.

Foto: Partystany-jicin.cz
Více

Fóliovník je ideální pro ochranu vaší zeleniny před nepříznivými vlivy počasí a také škůdci mají menší šanci na zničení úrody. Fólie je vyrobená z odolného vícevrstvého polyetylenu se zesílenou síťovinou, který chrání rostliny před UV zářením. Výhodou fóliovníku je jeho snadná montáž. Zahradní fóliovník je k dispozici za cenu 6065,-Kč v obchodě Pártystany-Jičín.cz.Foto: Partystany-jicin.cz

Komerční sdělení

Foto: Archiv firem

Neglazovaná hliněná nádoba na zavlažování záhonů 5l, cena za sadu 3 ks: 2250 Kč, Olla; posypový vozík – rozmetač, 1699 Kč, Hecht; žardina Roseta stříbrná průměr 30 cm, 234 Kč, Plastia; Combisystem sběrač drobného ovoce, 499 Kč, Gardena.

Foto: Humáty s.r.o.
Více

Pokud se chystáte pěstovat zeleninu, bylinky nebo ovoce, GEOSTIM bude vaším dobrým pomocníkem. Cílem každého pěstitele je kvalitní, chutná úroda. Jedinečná kombinace mikroorganismů, která se postará o ideální podmínky v záhonu. Nechemický program pro domácí pěstitele. K dostání na shop.prolupenku.cz za 356 Kč.Foto: Humáty s.r.o.

Komerční sdělení

Foto: Archiv firem

Digitální elektrická udírna Char-Broil, 2 režimy uzení, 13 790 Kč a hybridní gril Gas2Coal Char-Broil pro grilování jak na plynu, tak na dřevěném uhlí, 3 hořáky a oddělené ovládání výkonu, elektronické zapalování, 13 990 Kč, Mountfield; bioklimatická pergola Skytrium s naklápěním lamel až o 140°, cena podle typu řešení, Albixon.

Foto: Archiv firem

Nafukovací vířivka Aquamar 6003, 13 490 Kč, Marimex; bazénový vysavač Dolphin, 45 900 Kč, Albixon; Solární sprcha Standard s flexibilní sprchovou hlavicí, kapacita zásobníku 35 l, 5990 Kč, Mountfield.

Foto: Partystany-jicin.cz
Více

Skládací set stolu a lavic je praktickým řešením pro vaši zahradu nebo terasu. Rychlé složení a rozložení umožňuje snadné přesunutí a uskladnění. Připravte se na návštěvy a mějte zajištěno stylové a pohodlné posezení. Tento praktický set je k dispozici za cenu 9987,-Kč v obchodě Pártystany-Jičín.cz.Foto: Partystany-jicin.cz

Komerční sdělení

Foto: Archiv firem

Krmítko pro ptáky Finch olivová barva, 220 Kč, Plastia; hotel pro hmyz 18×7×21 cm, 199 kč, Hornbach; Ptačí budka sýkorník velký Forestina, 479 Kč, Bauhaus; podložka na psí pamlsky LickiMat, 279 Kč, Yoggies.

Reklama

Výběr článků

Načítám