Hlavní obsah

Tělocvikářka v důchodu proměnila zarostlou džungli v příjemnou zahrádku za pakatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývala učitelka tělocviku si v hrabství Cheshire před dvěma lety koupila bungalov s tím, že to bude místo, kde stráví svůj důchod. Dům vyžadoval renovaci a stejně tak jeho zahrada. Šikovná žena se tedy pustila do její kultivace. Po roce má pěknou zahrádku, při jejímž zařizování navíc ušetřila přes sto tisíc korun.

Bývalá učitelka tělocviku proměnila džungli v oázu radosti a odpočinku.Video: AP

 
Článek

Paní Karen Brookeová (67) si před dvěma lety ve městě Goostrey pořídila třípokojový bungalov. Bylo to praktické, neboť jen nedaleko bydlela se svou rodinou její dcera. Za dům, jehož předchozí majitelka zemřela, dala v přepočtu 7,4 milionu korun. Stavení už ale dlouho nikdo neopečovával, a tak potřebovalo renovaci, s čímž paní Karen, čtyřnásobné babičce, ochotně pomohla rodina. Vytrhali podlahy, strhli omítky, obrousili fasádu a vše dali nové. A zatímco její děti pracovaly na domě, jeho majitelka zaměřila svou pozornost na zanedbanou zahradu, která rovněž hlasitě volala po revitalizaci.

Nejprve si pořídila kultivátor a celý pozemek o výměře 324 m2 začala s jeho pomocí přetvářet. V jednom z rohů zahrady postavila skleník, v němž si předpěstovává sazeničky zeleniny, a tu pak pěstuje na záhoncích. Velmi hezkým prvkem zahrady je vodopád, kterým překryla bývalé jezírko, co na zahradě už bylo. Vodní prvek vytvořila z kamenů získaných přes internet zadarmo. Vyskládala z nich útvar do podoby rozpadající se hory a za večerů tak může naslouchat příjemnému bublání vody.

Ostatně, právě výprodeje a internetové stránky s nabídkou materiálů k recyklaci a podobná místa se stala v minulém roce trvalým zdrojem všeho, co pro svou úpravu zahrady potřebovala.

Prodali dům a koupili místo něj vesničku. Teď si žijí jako milionáři

Tipy a trendy

Paní Karen rovněž na zahradě instalovala treláž, po níž se již pnou růže v růžové a bílé barvě. Na pozemku vysázela také okrasné jehličnany, živé ploty, levandule a traviny.

Jemný úsměv na tváři hostů jistě vyloudí cedule s nápisem „Ginový koutek“ na jejím altánu. Jak asi správně tušíte, nejedná se o místo zasvěcené nadpřirozeným bytostem. Je to místo s příjemným posezením, kde po roce náročné práce může konečně v klidu trávit teplé večery a popíjet svůj oblíbený nápoj smíchaný s tonikem.

„Vždycky jsem chtěla zahradu dělat sama, protože se mi líbí, když můžu přiložit ruce k dílu. A věděla jsem, že bych nechtěla platit za zahradníka. Když o tom zpětně přemýšlím, bývala bych za něj dala okolo 12 tisíc liber (334 tisíc korun - pozn. red.), takže bylo rozhodně lepší, že jsem si všechno udělala sama,“ svěřila se britskému deníku Express paní Karen, kterou nakonec proměna zahrady vyšla na 7000 liber, tedy 195 tisíc korun (nejvyšší částky si vyžádaly samozřejmě betonové základy pro skleník a altán).

Při práci zhubla šest kilo

A kromě úspory spousty peněz jí proměna zahrady prospěla i po zdravotní stránce. Jak se tak pěkně otáčela při práci, shodila přes šest kilo. A tak se nyní rozhodla povzbudit k zahradničení i ostatní. Podle jejího přesvědčení, když si lidé v důchodu vyhrnou rukávy a pustí se do sázení, mají velkou šanci, že zůstanou mobilní do pozdního věku a dost možná také zhubnou.

„Úpravy terénu a renovace zahrady byly fantastické pro hubnutí, protože chodíte s trakaři a převážíte kameny. A i nyní, když je to všechno zasázené, stále vás to udržuje v kondici, protože se ohýbáte a protahujete. Je to fantastické i pro vaše duševní zdraví a pocit štěstí,“ říká paní Karen, která si svou zahradu nemůže vynachválit: „Celý den tu svítí slunce a všude je takový klid. V altánu mám tři židle, které jsem natřela křídovou bílou barvou, a tam sedávám se svým psem. Po večerech pak poslouchám audioknihy s papouškem kakapo a zurčení vody z vodopádu. Opravdu mám pocit, že jsem proměnila džungli v zahradu.“

Doktor si na zahradě za domem vytvořil tropickou džungli

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám