Hlavní obsah

Květinová zahrada na Hané je pastvou pro oči a lékem na duši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už čtvrtstoletí zvelebují a rozšiřují svou zahradu manželé Milada a Oldřich z Náměště na Hané. Jejich zelené království v průběhu let procházelo proměnami v závislosti na tom, jak se měnily potřeby rodiny. Nyní mu vládnou okrasné květiny a je to doslova pastva pro oči i lék na duši.

Foto: Archiv čtenářů

V zahradě na Hané mají hlavní slovo okrasné květiny.

Článek

„Bydlíme v rodinném domku, u kterého máme 1300 m² zahrady. Je orientována na jih a dříve se převážně využívala jako užitková s ovocnými stromy, keři a k pěstování zeleniny pro vlastní potřebu,” napsali nám paní Milada s panem Oldřichem.

S postupem času, tak jak majitelům pozvolna přibývala léta, shodli se, že užitkovou část zahrady začnou omezovat a zaměří se spíše na okrasnou funkci.

A tak k více než 30 let starým zeleným cypřišům, tamaryškům a borovicím začaly přibývat okrasné keře, tavolníky, růže a květiny, které kvetou od jara do zimy.

Foto: Archiv čtenářů

Příjemné posezení nabízí například houpačka ukrytá pod růžovým keřem.

„Pro mě je nejmilejší hořec svým čistým modrým zabarvením, pro manželku všechny květiny, které kvetou na zahradě, protože jsou sázeny a opečovávány s láskou. Naše zahrada nám přináší inspiraci, užitek a hlavně radost i potěšení,” zamýšlí se pan Oldřich.

Fotky ze zimní zahrady jsou jako pohlazení po duši

Zahrada

Jeho slova potvrzuje i dcera Milada, zahrada je pro její rodiče doslova vášní. Není proto divu, že na ní tráví celé dny, a to nejenom v létě, ale i v zimě.

„Neustále spřádají plány, jak ji vylepšit, zdokonalit, co nového zasadit nebo přesadit. Obdivuji jejich vitalitu, nadšení a energii,” přiznává.

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Zahrada

Z výsledků práce jejích rodičů má pak radost a potěchu celá rodina, když se v létě na zahradě rozesadí a kochá se krásou, která ji obklopuje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

Výběr článků

Načítám