Hlavní obsah

Pojistěte si příští jaro - vysaďte tulipány

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile odletí špačci do tepla, vysadíme cibule tulipánů. Až nám svérázní opeřenci příští jaro zase vesele zachrčí nad hlavou, předvedou se kvetoucí tulipány v celé své nadpozemské kráse.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pestrá jarní pohoda. Aby tulipány zpestřovaly zahradu řadu let, musíme dobře živit jejich cibule a chránit je před mlsnými hraboši.

Článek

Tulipány kvetly pod českým nebem už v 16. století. Bylo to dokonce dřív, než se dostaly přes Vídeň do Nizozemska. Tam poblouznění pestrými kalichy přerostlo v tulipánové šílenství a nákup cibulí dokázal lidem pořádně vyvětrat peněženky.

Později se tentýž národ postaral, aby někdejší chlouba boháčů nebyla vzácností ani u vesnických chaloupek. Kde jinde by se jinak tulipány družily s pomněnkami a chejry?

Sliční příbuzní lilií se zavděčí i tomu, kdo místo klasiky hledá originalitu a nevšednost. Stačí si pohrát s barvami, doprovodem či stylem výsadby.

Klasika, která neomrzí

Jednoduché, liliokvěté, třepenité nebo třeba papouškovité, s kalichy jedné barvy či pestře žíhanými, v tónech něžně pastelových i vášnivě sytých, každý si najde ty pravé druhy a odrůdy pro svůj vkus. Tím to však nekončí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Efektní dekorace. Rudé skleněné koule způsobují, že ani malý hlouček odrůdy s jednoduchými kalichy nezůstane bez povšimnutí.

Poohlédnout se musíme i po správných parťácích, poněvadž tulipány nemají kdovíjak zdobné listy, navíc po odkvětu rychle uvadají a zůstává po nich holá zem.

Už naše prababičky okolo nich nechávaly divoce růst pomněnky, nízké floxy, srdcovky, měsíčnice a plicníky s mléčně kropenatými listy. Také orlíčky a voňavé chejry dávají tulipánům zvláštní nostalgické kouzlo.

V doprovodu červené

Koho láká změna, přizve k tulipánům exotický javor dlanitolistý (Acer palmatum) s jemně stříhanými listy v červené až purpurové barvě, jakými se celé vegetační období pyšní odrůdy Bloodgood a Garnet.

Slunomilným tulipánům lehký stín vrhaný řídkými korunami nevadí, jen musíme dávat pozor, aby jim v blízkosti stromů nechyběly živiny.

Zahrada protkaná exotikou zaujme na první pohled

Zahrada

Jestliže na stromek nemáme místo, nebo tulipány pěstujeme mezi kameny na skalce, zapíchneme k nim tyčky s dekoračními koulemi, nejlépe v barvě vášně, která přitahuje pohledy a hravě zvládne to, aby nám tyhle všední cibulnaté květiny nikdy nezevšedněly.

Rozkvetlý patrový dort

Proč platit za odvoz sutě či zeminy na skládku, když z nich můžeme po vzoru dortu vytvarovat několikapatrový kopeček a osázet ho kolem dokola oblíbenými rostlinami tak, aby vypadal poutavě po celý rok? Na podzim ho zpestřují macešky.

Ohraničení stálezeleným brslenem, zimolezem nebo třeba levandulí potěší barvou v zimě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Inspirace dortem. Kopcovitý záhon vznikl z hromady suti. Zdobí ho macešky v barvě banánů, broskví a šlehačky. Na vršku se jako svíčky vypínají tulipány.

Na jaře znovu rozkvetou macešky a přidají se k nim tulipány, které po odkvětu nahradíme pestrými letničkami.

Je-li kopec tvořený sutí, pokryjeme ho nejméně 20 cm vysokou vrstvou kypré hlíny, abychom cibule tulipánů mohli v září či v říjnu vysadit do jamek hlubokých 10 až 15 cm. S potřebnou drenáží si díky suťovému základu nemusíme lámat hlavu.

Holuba hřivnáče ze zahrady nevyhánějte

Zahrada

Lasagne v květináči

Nejen na nizozemských plantážích, jejichž krásu na svých plátnech mistrovsky zvěčnil Claude Monet, ale i v nádobách všeho druhu dokazují tulipány, jak jsou úžasně rozmanité a přizpůsobivé.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bohatá nadílka. Do nádob sázíme cibule těsně vedle sebe a v několika vrstvách, aby výsledek připomínal bohatě rozkvetlou louku.

Zatímco ve volné půdě udržujeme rozestupy mezi cibulemi okolo 10 až 15 cm, aby měly dostatek místa pro tvorbu brutu (dceřiných cibulí), do květináčů, ve kterých stráví jedno jaro, je vkládáme nejen těsně vedle sebe, ale také do vrstev jako při přípravě lasagní, aby mezi květinami na jaře nestrašily mezery.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Příslib jara. Když cibule zasadíme v září nebo v říjnu na slunné místo se sušší půdou, odměna v podobě krásných jarních květů nás nemine.

Platí přitom, že nejhlouběji umisťujeme druhy kvetoucí nejpozději, rané a drobnější přijdou nejvýš. Nad cibulemi by mělo ležet asi 10 cm substrátu.

Na úplný vrch můžeme vysázet macešky, jež tulipány věrně doprovázejí celé jaro. Hrozí-li silný mráz, přesuneme květináče do kůlny či nevytápěného skleníku.

Proč si hýčkat lasičku
Cibule ponechané v záhonech déle než dva tři roky polevují v kvetení, ale díky novému brutu z nich úplně nezmizí. Že vám zmizely? Pokud viníkem nebylo mokro, nejspíš skončily v bříšku hrabošů. Proto se fandové tulipánů tetelí radostí, když se jim do zahrady nastěhuje lasička, učiněná bodyguardka tulipánových cibulí, která hlodavčí darebáky vytrvale pronásleduje a dává si je k večeři. Jestliže k nám střelhbitá šelmička nezavítá, vložíme cibule před výsadbou do speciálních drátěných košíků.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Rádi byste dali tmavému koutu svěží jiskru? Nastěhujte tam udatnu! Když rozkvete, prosvítí tmu jako světlušky o svatojánské noci a nezastaví ji v tom ani půda...

S turanem rozkvetou spáry i květináče

Turan Karvinského nehýří žádnou pompou, vlastně je to úplně obyčejná kytka, kterou ale stojí za to poznat a mít nablízku. Kdo si s ním začne, toho bude od...

Výběr článků

Načítám