Hlavní obsah

Milovaný a zároveň nenáviděný koriandr

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známe ho ve dvou podobách - koriandr. Sušené tobolky, ať už mleté, či celé, používáme jako koření. Svěží nať slouží jako bylina na dochucení a má zdravé účinky. Zatímco někteří si chuť této bylinky nemohou vynachválit, pro jiné je to něco tak odporného, co jim dokáže zkazit chuť sebelepšího jídla.

Foto: Profimedia.cz

Kdo koriandru nepřijde na chuť, bude ochuzen o spoustu gastronomických zážitků.

Článek

Jednoletou bylinku si snadno vypěstujeme na zahrádce i v květináči. Přestože se používá nejvíce v asijské a jihoamerické kuchyni, v našem podnebí se jí daří velice dobře.

Není divu, jde o mrkvovitou rostlinu příbuznou anýzu a kmínu nebo kopru. Její pěstování zvládnou i naprostí amatéři. Semínka stačí zasít, tu a tam zalít a během celého léta budete mít k dispozici neopakovatelně aromatickou bylinu.

Zpočátku využijete fantasticky svěží, zelené listy. Později koriandr setý, Coriandrum sativum, vyběhne do výšky a po odkvětu vytvoří maličké hnědé plody podobné semínkům, které využijete jako koření.

Když vás rozbolí břicho

Plody i listy podporují produkci žaludečních šťáv a celkově působí příznivě na trávení. Čaj z koriandru ulevuje při bolestech břicha, žaludečních křečích, pomáhá při nadýmání.

Obklady z nati rostliny zmírňují bolest při revmatických potížích kloubů. Bylina také pozitivně ovlivňuje psychickou kondici. Pro své afrodiziakální účinky byla přidávána do nápojů lásky, není ovšem od věci zamíchat listy do nápojů zdraví, ovocných a zeleninových smoothie.

Listy jsou bohaté především na vitaminy A, C a K a některé minerály. Semena jsou na vitaminy chudá, zato se v nich skrývá velký podíl vlákniny, vápníku, selenu, železa, hořčíku a manganu.

Chilli papričky pálí i léčí

Styl

Kuličky do okurek

  • Semínka se výborně hodí k nakládání hub a zeleniny. Skvěle doladí nálev na okurky, čalamády, hodí se i k nakládání cuket či červené řepy, dýní nebo květáku.
  • Za vyzkoušení stojí domácí chleba s koriandrem.
  • Mletý koriandr báječně ochutí maso, zejména jehněčí a skopové.
  • Dobře chutná v dušených karí, ať jde o vegetariánskou či masovou směs. Tvoří jednu ze základních součástí indického kari prášku, garam masaly, uplatňuje se také v mexické, arabské i čínské kuchyni.
Foto: Profimedia.cz

Koriandr je skvělou přísadou všech možných kari pokrmů.

Nať na cestě kolem světa

Zelené listy mají zcela ojedinělou, specifickou chuť. Někdo ji miluje od prvního ochutnání, pro jiného konzumenta je zpočátku nepříjemná, ale časem si ji oblíbí.

Kdo koriandru nepřijde na chuť, bude ochuzen o spoustu gastronomických zážitků. Některá jídla prostě bez koriandrové nati nefungují.

  • Jde zejména o řadu pokrmů z thajské kuchyně, kde se snoubí aroma citronové trávy, kokosu, pálivých papriček a právě koriandrové nati. Tento základ se pak používá při vaření masa nebo ryb a také vegetariánských směsí na bázi brambor a červené čočky.
  • Podobně intenzívně se koriandrová nať prosazuje i v arabských receptech, báječně ozvláštní například hummus nebo směsi masa či ryb připravované v tajine hrnci, dochutí saláty plné petrželové nati a semínek z granátových jablek.
  • V latinskoamerické, zejména mexické kuchyni se koriandrové lístky často potkávají s avokádem, chutí limety, s papričkami jalapeňos, s fazolemi, krevetami, rybami i masem všeho druhu. Přidávají se do avokádové salsy guacamole i do dušených chilli směsí. K tomu pak patří nachos nebo tortilly, do nichž se k hotové náplni přisypává opět nať koriandru.

Koření, které podporuje zdraví a dlouhověkost

Zdraví
Čočkový salát s koriandrem
V osolené vodě uvařte červenou čočku. Nemusí se předem máčet a je hotová velmi rychle, přibližně za šest minut. Slijte přebytečnou vodu a čočku promíchejte se zálivkou z medu, limety, octu, soli a olivového oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nať koriandru. Další přísady můžete obměňovat: cherry rajčátka nebo zrnka granátových jablek a petrželovou nať, případně kyselou okurku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kmín - prověřené koření i lék

V tuzemsku se kmín vyskytuje téměř na celém území - roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest a v příkopech. Původně se na těchto místech nacházel...

Bylinky a koření pro dobré trávení

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému...

Výběr článků

Načítám