Hlavní obsah

Před padesátkou si splnil sen z mládí. Na zahradě má dílnu v podobě hobitího domku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na splnění snů z mládí není nikdy pozdě. Ukazuje to i 47letý Ali Hughson, který si na zahradě svého domu nedaleko skotského Edinburghu splnil přání z teenagerovských let. V té době propadl kouzlu fantasy a naplánoval si, že až jednou bude bydlet ve svém domě, na zahradě si postaví dílnu v hobitím stylu. A to nakonec také udělal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skot si splnil svůj dětský sen a postavil si na zahradě dílnu jako hobití domekVideo: AP

 
Článek

„Když mi bylo asi 13, četl jsem Hobita, a poté jsem se díval na trilogii Pán prstenů, když je natočili. Jsem fanouškem světa Pána prstenů i Harryho Pottera, prostě miluji všechny tyhle kouzelné věci. A také se mi vždy líbila představa o hobitích domech, ta myšlenka být pod zemí a obklopen přírodou působí útulně,” svěřil se Ali v reportáži agentury AP.

Svému snu se přiblížil před osmi lety, kdy se s rodinou přestěhoval do domku v South Qeueensferry nedaleko Edinburghu. Patří k němu i zahrada, na níž byla donedávna jen stará kůlna. Před třemi lety Ali dům rekonstruoval a v tu dobu začal s pracemi na dílně.

Její podobu si nejprve nakreslil, a pak domek podle náčrtku vybudoval. Má dva metry na výšku, je celý ze dřeva a nechybí mu to nejdůležitější - charakteristické kruhové zelené dveře. Samotná stavba mu trvala půl roku a přišla ho na 2000 liber, tedy zhruba 60 000 korun.

Obyčejná kůlna za domem? Omyl, mazaně zamaskovaný bar i s televizí

Zahrada

Ali si přivydělává jako umělecký pyrograf. Metodou vypalování zdobí dřevo a další materiály. Právě pro tuto práci potřeboval dílnu, která ovšem ještě zdaleka není hotová.

Měla by mít ještě zelenou střechu osázenou květinami, na nichž by mohly hodovat včely a další užitečný hmyz. Přistavět chce rovněž komín pro kamna na dřevo, která by interiér dílny vytápěla v chladných měsících.

Roztomilá podobnost
Znalci díla anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena mohou s úsměvem poznamenat: „Stihl to tak tak před padesátkou a může tedy nyní v klidu očekávat příchod Gandalfa.” Právě v padesáti letech se totiž hobitu Bilbovi na prahu podobně vypadajícího domu objevil omšele vyhlížející kouzelník. Ten jej popostrčil k účasti na výpravě, jež odstartovala nejznámější příběh žánru fantasy na světě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám