Hlavní obsah

Pozvěte česnek sicilský na májové rendez-vous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují dva důvody pro pěstování okrasného česneku sicilského: jeden, protože se nám prostě líbí, druhý, že se jím můžeme chlubit. Kdo ho chce do záhonu vysadit, má k tomu právě teď ideální příležitost.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vínová je jedna ze tří barev, které v květech česneku sicilského objevíme. Listy japonského javoru ji pěkně zdůrazňují. I takhle se dá na záhonu kouzlit.

Článek

Tahle cibulnatá trvalka výstavních kvalit má botanické jméno Allium siculum. Čelí velké konkurenci jak mezi rodinnými příslušníky, z nichž si zahrádkáři oblíbili druhy s kulovitým květenstvím, tak v širším příbuzenském kruhu čeledě amarylkovitých (Amaryllidaceae), kde září narcisy, exotický kalokvět či vánoční hvězdník. Dejme nevšednímu česneku šanci - stane se skvostem jarní zahrady.

Začíná to cibulí

Cibule u česneku sicilského je zploštěle kulovitá, 2 až 4 cm široká, na povrchu chráněná papírovitou suknicí. Obsahuje vodu a živiny pro zárodky stonků, listů a květů, které jsou stulené uvnitř a čekají, až po zimě strávené v kypré půdě přijde jejich čas.

Jakmile jeleni vytroubí, že se zamilovali, popadneme lopatku nebo speciální sazeč a zasadíme cibule do jamek 10 cm hlubokých a stejně tak od sebe vzdálených. Vždy špičkou nahoru! Není-li od báze k rozeznání, uložíme cibulku na bok. Je to lepší, než aby budoucí stonek směřoval dolů. Lhůta pro výsadbu vyprší v listopadu.

Jemný půvab plesnivek vydrží dlouho

Zahrada

Zvonečky a zámek z pohádky

V našich zahrádkách nemá česnek sicilský dlouhou tradici. Cize tam ale nepůsobí, prospívá, dokonce se množí dceřinými cibulkami, a když je mu místo zvlášť po chuti, tak i semeny. V přirozeném prostředí ho můžeme spatřit při návštěvě Sicílie, Korsiky, Sardinie či jiné italské nebo francouzské destinace. S poddruhem dioscoridis, známým též pod jménem česnek bulharský, se ve volné přírodě vídají Bulhaři, Řekové, Rumuni a Turci.

Oba česneky jsou čahouni zajímaví už od chvíle, kdy na vrcholu útlého a přitom neuvěřitelně pevného stvolu praskne ve švech blanitý toulec a odhalí zelená poupata. Májová pohoda z nich modeluje půvabné zvonky ve třech odstínech zmrzlinových chutí: vanilkové, pistáciové, ostružinové. Visí na nestejně dlouhých stopkách, které se po opylení květů, za nějž rostlina štědře platí nektarem, napřimují.

Nedlouho po letním slunovratu se tak místo řídkých okolíků ve výšce 70 až 120 cm nad zemí věžatí tobolkovitá plodenství.

V době zrání semen vypadá česnek sicilský stejně jako za květu – jedinečně. I ve váze. Při trhání raději zadržte dech, štiplavě totiž páchne a vhání slzy do očí.

Pěkné jarní nadělení

Místo jednotlivých cibulí kupte rovnou větší balení. Obvykle tím ušetříte a budete rádi, až se konečně s česnekem na jaře shledáte, že ho je víc, vzhledem k tomu, že z každé cibule vzchází jen jeden květonosný stonek.

Oproti jiným okrasným česnekům naděluje květy i tam, kam sluníčko nezabloudí. To z něj dělá neotřelého parťáka bohyšek, dlužich, kokoříků a kapradin.

Ušlechtile působí vedle japonských javorů s jemně stříhanými červenými listy, delikátních orlíčků a žlutých mákovníků (Papaver cambricum). Klidně k němu pozvěte pryšce, mavuně (Centranthus ruber), kakosty, měsíčnici (Lunaria), bělozářku (Anthericum), šantu, silenku (Silene), voňavou saturejku horskou (Satureja montana), pozdní tulipány, nízké trávy… Cokoli, co v něm neubije jedinečnost.

Proměnlivá tvář hortenzie Limelight

Zahrada

Reklama

Související články

Správné kulisy upozorní na kvalitu rostlin

Záhon je jeviště a rostliny v něm hrají role, jaké jim ušijeme na tělo. Na nás záleží také to, v jakých kulisách se bude hrát, aby představení mělo šťávu...

Výběr článků

Načítám