Hlavní obsah

Podzim je v plném proudu. Jak vypadá čerstvá várka záplavy barev na jedné z nejproslulejších zahrad?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku může být jakkoli, ale jakmile média přinesou záběry zahrady manželů Newtonových z anglického Walsallu, je jisté, že podzim je tu. Ačkoli zahrada v okrese West Midlands je překrásná po celý rok, na podzim se rozehraje všemi barvami a člověk se nestačí divit vší té nádheře. Není divu, že ji reportéři navštěvují rok co rok, aby přinesli její nejčerstvější a nejpestřejší záběry.

Oceňovaná zahrada manželů Newtonových hraje na podzim všemi barvamiVideo: AP

 
Článek

Ve Velké Británii snad není zahradníka, jenž by neslyšel o Newtonových z Walsallu v hrabství Staffordshire. Tedy přesněji, jenž by nikdy neslyšel o jejich zahradě nazývané Čtvero ročních dob (Four Seasons).

Manželé Tony a Marie, oba sedmdesátníci, ji v rámci pravidelných Dní otevřených zahrad zpřístupňovali vždy veřejnosti a dohromady tak přivítali přes 15 tisíc návštěvníků ze 41 zemí světa. Lidé za návštěvu platili vstupné, které putovalo na charitu. Za posledních 22 let takto vybrali 52 tisíc liber (1,465 milionu korun).

O uplynulém víkendu pár otevřel svou zahradu ovšem naposled. Manželé, kteří v roce 2009 odešli do důchodu, své rozhodnutí vysvětlují tím, že chtějí trávit více času s vnoučaty. Těch mají pět, ale jsou roztroušena v různých zemích za mořem, a tak je čeká hodně cestování.

Paní Marie se reportérům agentury SWNS svěřila, že letošní rok je pro ně výjimečný hned ze dvou důvodů. Jednak s manželem slaví 40 let života v domě, jehož zahradu tak podivuhodně zušlechtili. A jednak je to po pandemických letech poprvé, co ji zase mohli veřejnosti zpřístupnit.

To, že zahradu již neplánují otevírat, ovšem neznamená, že by je samotné zahradničení snad přestalo bavit. Tato vášeň je drží dál. A že je na zahradě pořád nějaká práce! Na svém pozemku mají více než 3000 rostlin a květin, včetně 450 azalek, 120 japonských javorů a 15 modrých jalovců.

Většina rostlin je už dospělá, některé jsou i 30 let staré, a tak zvládnou přestát i náročnější léto, kdy moc neprší. „Naše zahrada se letos s obdobím sucha vypořádala velmi dobře. K velkým škodám naštěstí nedošlo. Mnoho našich rostlin je zralých a starších než 30 let,“ pochvaluje si paní Marie.

Zahraniční návštěvy

„Měli jsme tu člověka z New Yorku, který přiletěl především proto, aby viděl naši zahradu. Jeden turista z Islandu si zase celou svou cestu do Spojeného království naplánoval tak, aby se k nám mohl zajet podívat. Naše zahrada je dokonce součástí osnov zahradnické výuky v Číně. Tenkrát jsme měli jednoho návštěvníka z Číny. Prostě u nás zaklepal na dveře a říkal, že naše zahrada je u nich velmi známá,“ vzpomíná paní Marie.

Zahrada Four Seasons má se známým řetězcem hotelů společný nejenom název, ale svým způsobem i účel - přitahuje všemožné druhy divoké zvěře, které na ní rády pobývají. Ať to jsou žáby, spousty ptáků, veverek, ježků, anebo i lišky.

Anketa

Dny otevřených zahrad jsou i v Česku, vyrážíte se na ně podívat?
Ano, pravidelně jezdíme po zahradách.
3,7 %
Párkrát jsme někde byli. Nevyrážíme ale pravidelně.
10,2 %
O takové akci vůbec nevíme.
79,6 %
Ne, to nás nikdy ani nenapadlo.
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Tony pak popisuje své zelené království jako prostor rozdělený do tří částí. Horní část zahrady je prý velice fotogenická, ale má zcela jinou atmosféru než zbytek zahrady.

„Horní zahrada s trávníkem uprostřed je otevřenější a trochu formálnější. Prostřední působí orientálně a připomíná spíše džungli. Má palmy, banánovník a bambusy. Dolní oddíl má větší potok a je více lesnatý a jsou tam břízy bílé,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojtěch Haluza znovuzrodil Uměleckou zahradu

Zastavit čas asi opravdu nejde. Ale vrátit ho? Stavař a dnes i mecenáš Vojtěch Haluza se o to úspěšně pokouší pětadvacet let a nyní i pro veřejnost otvírá...

Vřesy vítají podzim růžovou barvou

Vřes obecný (Calluna vulgaris) se s létem loučí bohatou kyticí a úplně stejnou, ničím neochuzenou, mává na pozdrav nadcházejícímu podzimu. Užijte si růžové...

Rozkvetlá něha babího léta

Osminohé pavoučí přadlenky plachtí vzduchem a stříbrnými nitkami zdobí rostliny, které vítají babí léto lahodnými odstíny šípků, vína a malvazinek.

Výběr článků

Načítám