Hlavní obsah

Pět kroků, kterými můžete v zimě prospět své benzinové sekačce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí navzdory neustále opakovaným radám odborníků vyrazí se sekačkou do servisu, až když je s ní nějaký problém. Zpravidla nejde nastartovat. Ale to je už pozdě. Vzhledem k množství práce, které na zahradě za celou sezonu odvede, si tento pomocník pravidelnou péči skutečně zaslouží. A zima je na to ideální čas.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

V zimě, kdy zahrada spí, je na všechno tak nějak více času. Proč jej tedy nevyužít a nevěnovat nějakou tu hodinu péči o sekačku? Je toho spousta, čím jí lze v nadcházející sezoně zpříjemnit práci.

1. Očista prospívá každému, i sekačkám

Začít je možné důkladnou očistou. „Odstraňte zbytky trávy přilepené na stroji i na výfuku, kde představují nebezpečí vzplanutí. Zbytek sekačky vyčistíte vodou, dávejte ale pozor, aby proud vody nepoškodil motor, těsnění či ložiska. Nakonec postříkejte vnitřek sekačky údržbovým sprejem,“ radí David Benda ze společnosti Hornbach.

2. Kdo maže, ten nejenom jede, ale i seká

Pěkně čistý stroj je potřeba také důkladně promazat, zaměřte se zejména na části pojezdu. „Po demontáži zadního kola sekačky se dostanete k ozubenému pastorku, pod ním najdete kolík či klínek, který se v pastorku pohybuje. Mazivo nacházející se v tomto prostoru pohlcuje prašné nečistoty, které následně znemožňují volný pohyb kolíku. Tyto komponenty je třeba pravidelně čistit a znovu promazat. Jako zásadní bych ještě zmínil používání čerstvého paliva. Déle skladované palivo už nepoužívejte,“ doporučuje Jan Hendrych ze společnosti Fieldmann.

Toužíte v zimě po zahradničení?

Tipy a trendy

3. Zkontrolujte svíčky, filtr a olej

Jako u každého benzinového stroje, také při péči o sekačku nelze zapomenout na známé trio svíčky, filtr, olej. U svíček, které je ideální měnit jednou ročně, zkontrolujeme zejména jejich vzhled. Je-li na svíčce těžko odstranitelná špína, porcelán je popraskaný či pokud jsou spálené elektrody, je to známkou toho, že nastal čas je vyměnit.

S ročním intervalem si za běžných okolností vystačíme rovněž při vizuální kontrole filtru. V prašném prostředí bude ovšem třeba filtr měnit častěji. Je-li zanesený, vyměníme jej. Mnoho majitelů sekaček zapomíná, že čistý filtr znamená nižší spotřebu stroje.

Zkontrolovat můžeme rovněž hladinu a stav oleje. Během provozu motoru sekačky se třením jeho pohyblivých částí do něj uvolňují drobné částice. Čímž se samozřejmě vlastnosti oleje zhoršují. Proto je dobré také olej u zaběhnutých strojů jednou ročně vyměnit. S tím si ale počkáme na teplé dny a nezapomeneme předtím odpojit svíčky.

4. Vypusťte staré palivo

Jednou z nejčastějších příčin poškození motoru sekaček je používání starého paliva, zvláště pak toho, které zůstalo v nádrži bez jakéhokoli ošetření přes celou zimu. Proto, pokud jsme do nádrže s palivem při zazimování kůlny a zahrady nepřidali stabilizátor a ani je nevypustili, je na to vhodný čas nyní.

„Trvanlivost paliva je omezena například zvýšenou vlhkostí a korozí uvnitř nádrže. Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ radí Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Někteří odborníci pak rovnou radí i během roku nepoužívat v sekačce palivo starší než měsíc od natankování.

5. Uložte ji v pracovní poloze

Po všech procedurách je třeba neustále udržovat sekačku v pracovní poloze. Pokud už musíte sekačku naklonit, pak tak, aby válec motoru směřoval nahoru, nikdy ne dolů. Důvodem je, aby nevytekly provozní kapaliny ven a neznečistily filtr nebo motor. Jeho následné čištění by se mohlo nepříjemně prodražit.

Využijte zimu k tomu, co jste po celý rok odkládali: ukliďte dílnu a garáž

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Servisy zahradní a zemědělské techniky

Může se vám hodit na Zboží.cz: Oleje a maziva

Reklama

Související témata:

Související články

Co v zimě na fotovoltaické panely neplatí

K tomu, aby produkovaly elektrickou energii, potřebují fotovoltaické elektrárny světlo. Jak to ale zařídit v zimě, kdy je slunečního svitu z principu málo,...

Každá pátá rekonstrukce probíhá v zimě

Ještě donedávna platilo, že s prvními studenými dny končí sezóna většiny stavebních a rekonstrukčních prací. To už ale není tak úplně pravda. S nástupem...

Výběr článků

Načítám