Hlavní obsah

Sněhová nadílka znamená pro majitele domů dvojí starost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco pro lyžaře a milovníky zimní romantiky je sněhová nadílka důvodem k radosti, pro majitele domů je spojena se starostmi. Svou pozornost musí rozprostřít mezi péči o chodníky a udržení tepla pod střechou. .

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Se sněhem a náledím jde ruku v ruce povinnost udržovat pěší komunikace bezpečné. A to se týká logicky i střech domů. Protože za pády sněhu shora je zodpovědný majitel domu.

Na šikmých střechách se proto běžně používají protisněhové háky, ale přímo v místě nad vchodem domu je dobré střechu vybavit protisněhovými zábranami neboli sněholamy.

Jaké úpravy oken pomohou ušetřit za zbytečné výdaje za teplo

Jak na to

Ochrana pádu sněhu je dána normou

Protisněhová ochrana je vnímána jako doplněk, proto se na něm při realizaci střechy často šetří. Málokdo si však uvědomuje, že náklady vyplývající z nekontrolovatelného skluzu sněhu či ledu jsou mnohonásobně vyšší než počáteční investice.

Nad veřejnými komunikacemi je proto ochrana proti pádu sněhu a ledu dokonce předepsaná zákonem. Norma ČSN 731901 stanovuje, že šikmé střechy mají být vybaveny účinným způsobem zachytávači sněhu, zejména nad přiléhajícími komunikacemi či níže ležícími konstrukcemi. Domy stojící u veřejných chodníků tak zkrátka protisněhové zábrany mít musejí.

Aby teplo z domu neutíkalo

Jedním z míst, kudy teplo běží ven, je střecha. Výběr konkrétní krytiny, jak by se mohlo zdát, z pohledu tepelné izolace nehraje roli. Namísto starých tašek lze využít do horských oblastí moderní plechovou střechu, u níž se nemusíte obávat tepelných ztrát. Záleží totiž vždy na skladbě střechy a správném návrhu a provedení tepelně izolačních vrstev.

Moderním a efektivním řešením pro izolaci střešní krytiny jsou např. PIR panely, které kombinují dobré izolační vlastnosti a nízkou hmotnost. Materiál má nízkou tepelnou vodivost, pro dosažení požadovaných izolačních vlastností střešní konstrukce proto stačí podstatně menší tloušťka izolantu.

Anketa

Máte na střeše svého domu dostatečné protisněhové zábrany?
Ano, samozřejmě.
26,7 %
Nějaké tam máme...
8,1 %
Ne. Nemáme žádné/skoro žádné.
65,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1993 čtenářů.

Co v zimě na fotovoltaické panely neplatí

Jak na to

Reklama

Související témata:

Související články

Pavilon plný barev oživuje kalifornskou vinici

Kalifornské vinařství Donum Estate je známé tím, že mezi vinicemi lze objevit i výjimečně velkou sbírku skulptur pod širým nebem. Nejnovějším přírůstkem je...

Výběr článků

Načítám