Hlavní obsah

Využijte zimu k tomu, co jste po celý rok odkládali: ukliďte dílnu a garáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsme zahradu před časem uložili „ke spánku“, nepřišlo nám na mysl nad touto činností nějak zvlášť uvažovat. Byla to samozřejmost. Na dílnu a garáž ovšem v tomto ohledu pozapomínáme. A přitom jejich úklid a zazimování strojů a nástrojů, které nyní několik měsíců nebudeme potřebovat, by měly být stejnou samozřejmostí.

Foto: Gardeon

Klid během zimy je přímo ideálním časem na úklid garáže a dílny.

Článek

Pokud jste tak ještě neučinili, začněte určitě péčí o veškeré akumulátory. Chlad může snížit jejich kapacitu až o polovinu. Dokonce mráz působící déle na akumulátor ho může i nenávratně zničit. Aku nářadí proto skladujte ideálně v teplotě mezi 15 a 20 °C. Není-li to možné, vyjměte baterii a skladujte ji odděleně na suchém a tmavém místě.

Praskání pryžových předmětů

Hadice či gumová těsnění mohou kvůli přemrznutí ztratit svoji elasticitu a pružnost. Následkem bude povrch náchylnější k prasknutí a poruchám. Gumové nástroje tedy posbírejte po dílně či garáži a tepelně je izolujte, například uložením do boxu vyloženého textilem či přímo do kufru na nářadí s polstrováním.

Auto se vyplatí připravit na mrazy. Užitečný seznam, na co nezapomenout

AutoMoto

Co se zbytky barev?

Barvy v plechovkách jsou v zimě citlivé na nízké teploty. Chlad způsobí, že barva ztuhne, změní svoji konzistenci a kvalitu při dalším použití. Plechovky tedy skladujte v teplém a suchém prostředí. Jestliže zbytky již nepoužijete, odvezte je do sběrného dvora. Uvolní se tak místo pro jiné vybavení.

Foto: Hecht

U strojů je nutné před zimou odčerpat zbývající náplně benzínu.

Zkontrolujte benzinové nářadí

Jestliže nemáte dílnu tepelně zaizolovanou, určitě se zamyslete, co pro její vybavení můžete udělat. Máte kanystr s benzínem, vlastníte benzínové sekačky, pily a jiné nářadí? U všech je nutné před zimou odčerpat zbývající náplně. Přemrznutí může poškodit směsi a mazací oleje. Nízké teploty rovněž způsobují kondenzaci vody v palivovém systému, což vede k problémům s nastartováním i možnému poškození motoru.

Drobné nářadí i aku technika

Baterie, jež se mohou poškodit, najdeme i v různých solárních doplňcích, od LED svítidel, přes jezírkové fontánky, až po zavlažovače. V dílně ale může být opřené i elektrokolo, elektroskútr, robotická sekačka. Mnoho lidí si myslí, že když není sekačka v provozu, nemusí se o ni starat. Ale i ta potřebuje sucho a teplo. Jestliže nemáte k dispozici takový prostor, vyjměte alespoň akumulátory a uchovejte je v teple.

Foto: Tokoz

A teď už jediné: uklidit, přehledně srovnat a zabezpečit.

Ochrana před zloději

A teď už jediné. Pokud jste vše uklidili, vyházeli nepotřebné nebo již nepoužitelné předměty a vše řádně srovnali, zbývá dílnu i garáž zabezpečit. Nechráněná a nepoužívaná dílna je v zimě snadným terčem zlodějů.

Investujte do kvalitních zámků, mříží a jiných zabezpečovacích prvků. Pomohou i výstražné alarmy nebo webkamery, jejichž prostřednictvím můžete z tepla domova kdykoliv zkontrolovat, zda je vše v pořádku.

3+1 tip, jak ušetřit za energie v zimě

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám