Hlavní obsah

Toužíte v zimě po zahradničení?

Kdo relaxuje a miluje práci venku na zahradě, tomu je zima dlouhá. V interiéru jsou pokojovky v klidovém režimu, ale přesto lze pracovat se zeminou i zelení! Zkuste pěstovat a dopřát si čerstvé bylinky nebo osadit sukulentní aerárium.

Foto: Hornbach

Do květináče se samozavlažovacím substrátem si lze kromě bylinek vysadit i šalotku, česnekové stroužky a užívat i jejich natě.

Článek

Pažitka na chleba s tvarohem, máta a meduňka do čaje, čerstvá bazalka do salátu. Vše se dá zvládnout, některé bylinky potřebují stín, jiné slunce, záleží na konkrétním druhu. Jejich pěstování na parapetech usnadní květináče se samozavlažovacím systémem. Mají zabudovaný ukazatel vody i přepadový odtok.

Foto: Hornbach

Rostlinky pěstované na parapetu potřebují dostatek denního světla, vláhy i pravidelný přísun čerstvého vzduchu.

Pěstujte ze semínek

Bazalka, pažitka, oregano, tymián, koriandr, majoránka a další, vše vyroste na okenním parapetu. Zvolit sice můžete hotové sazenice, ale lepší je si rostlinky vypěstovat ze semínek. Z vlastních výsevů máte kvalitní sazenice i pro pozdější venkovní použití.

Semínka rovněž nabízejí větší výběr, zkrátka si z nich vypěstujete sazenice, které byste těžko sehnali. A také samozřejmě ušetříte.

Foto: Hornbach

Pod vysetými bylinkami alespoň jednou denně větrejte. Zabráníte tím rozmnožování půdních hub. Pořiďte kvalitní rašelinový substrát pro klíčení semen.

Semínka vysejte na povrch výsevního substrátu a jemně přitlačte. Dopřejte jim dostatek světla, nejlépe ze dvou stran. Dodržujte optimální teplotu a zalévejte je pouze odstátou vlažnou vodou, ne studenou. A nezapomeňte ani na speciální šetrná hnojiva, určená pro bylinky.

Foto: Weiki .bio

Přírodní probiotika pro bylinky povzbudí k tvorbě kořenových výměšků, kterými se bakterie živí a tím posílí jejich kořenový systém. Zlepší přirozenou obranyschopnost rostlin.

Klíček ke zdraví

Řeřichu, hořčici i jiné druhy lze pěstovat i jen kvůli klíčkům. Vybírejte si pak ale směs semen, která jsou k naklíčkování speciálně určená. Klíčky si vypěstujete snadno, nepotřebují moc místa ani zvláštní péči. Přinášejí přitom rychlý výsledek, výborně chutnají a posilují imunitu. Vyhněte se pouze nadměrné zálivce a studenému substrátu.

Foto: Zahradananiti

Zelený mikrosvět nemusí být jen v podobě bylinek na parapetu. Bavit vás bude i vlastnoručně osazené skleněné aerárium se sukulentní rostlinkou. Zakoupit lze celou sadu.

Anketa

Pěstujete si doma své vlastní bylinky?
Ano, pravidelně.
22,8 %
Doma ne, na zahradě.
48,8 %
Občas, když mě to popadne.
21,1 %
Ne, nikdy.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Jak pěstovat chilli papriky aneb Je čas dát klíčit semínka

Zahrada

Reklama

Související články

Krásná šeflera potřebuje naši pozornost

Šeflera je obzvlášť zdobnou pokojovou rostlinou, která hned padne každému do oka. Sošná figura a listy velké jako dlaň zajistí úžasnou podívanou v prostorném...

Krása, která jen tak neskončí

Libavka hrotitá (Gaultheria mucronata) je tak bohatě operlená plody, že vypadá jako umělá. K domněnce svádí i fakt, že barevné bobulky na rostlině vydrží až...

Nadchněte se pro modřence

Existují tucty různých druhů a odrůd modřenců (Muscari), každý s jedinečným charakterem i vlastnostmi, že je snadné založit sbírku, která promění parapet či...

Výběr článků

Načítám