Hlavní obsah

Čerstvá bazalka je v kuchyni k nezaplacení. Víte, jak ji pěstovat?

Bazalka je jednou z oblíbených bylinek, které dodají pokrmům to správné aroma. Prodává se i jako sušené koření, ovšem chuť jejích čerstvých lístků nic nepřekoná. Pěstovat bazalku přitom není nijak složité. Tuto jednoletou bylinku si můžete vypěstovat ze semene nebo z předpěstované sazeničky, a to jak v bytě, na balkoně nebo na zahrádce.

Foto: Envato Elements

Bazalka. Ilustrační foto

Článek

Pěstování ze sazeničky

Pokud nechcete bazalku pěstovat od semínka nebo spěcháte na sklizeň jejích aromatických lístků, můžete začít s už vzrostlou sazeničkou. Tu seženete nejlépe v zahradnictví, rostlinky prodávané v supermarketech jsou určené spíše k okamžité spotřebě. Druhů je několik, pěstební postup je ale u všech stejný.

Sazeničku vyjměte z květináče a připravte si větší květináč nebo truhlík s půdou bohatou na živiny a perlitem nebo pískem pro lepší propustnost. Sazeničky je nejlepší rozsadit na několik částí, po jednom či dvou stoncích opatrně tak, abyste nepoškodili kořínky.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Pěstování ze semene

Ačkoliv může pěstování od semínka znít náročně, žádná věda to není a zvládnou to i začátečníci. Připravte si sadbovače nebo květináč se zeminou určenou pro výsev a množení. Semínka rovnoměrně rozprostřete, jemně prsty přitlačte a přikryjte malým množstvím zeminy, kterou rovněž lehce udusejte. Poté svrchu zavlažte rozprašovačem. Pokud byste použili konev nebo lahev, proud vody by mohl semínka odplavit a například je shluknout na jednom místě. Posléze už zalévejte pouze do podstavné misky.

Zhruba za tři týdny vyraší první lístky. Až bude bazalka dostatečně vzrostlá, je vhodné ji přesadit do většího květináče nebo truhlíku, aby měla dostatek prostoru a mohla se rozrůst. Rozsaďte ji na několik částí. Vypěstované sazeničky lze přemístit i ven na balkon nebo záhon, ale to až ustoupí poslední mrazíky.

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Zahrada

Kdy bazalku pěstovat

Pokud se chystáte bazalku pěstovat venku, tedy na zahradě, balkoně nebo terase, začněte s předpěstováním v březnu či dubnu, tak, abyste ji ven mohli přemístit po posledních mrazících. V březnu s klíčením semínek začněte i v případě, že hodláte pěstovat bazalku výhradně v bytě.

Nenáročnou pochoutku si můžete vypěstovat i u vás doma

Tipy a trendy

Zálivka

Po celou dobu pěstování je důležité bazalku pravidelně zalévat. Vody potřebuje hodně, přílišné sucho či naopak přemokření by ji zahubily. Ideální je tedy zalévat často a střídmě, tak, aby půda byla stále mírně vlhká. Nikdy však nezalévejte svrchu přímo listy, u květináče zavlažujte do podstavné misky, v truhlících a na zahrádce pak zespodu přímo zeminu.

Petržel má v kuchyni mnohé využití. Jak ji pěstovat na zahradě i doma v květináči

Zahrada

Kde bazalku pěstovat

Ať už se chystáte bazalku pěstovat na zahrádce, balkoně, nebo v bytě, důležité je vybrat vhodné stanoviště. Bazalka je teplomilná rostlina, daří se jí tak na teplém a světlém místě. Nesvědčí jí ale průvan a vítr, nesnese přílišné mrazy a celkově nemá ráda změny.

Pokud ji hodláte pěstovat v bytě, vyberte stabilní místo blízko oken, kde však nebude vystavena průvanu. V kuchyni se jí kvůli výkyvům teploty způsobeným vařením příliš dařit nebude. Na balkoně je zase třeba dát pozor na příliš vysoké nebo nízké teploty. Na terasu či balkon bazalku nepřemisťujte před posledními květnovými mrazíky. Během horkých letních dní je pak lepší ji na balkonu přesunout na stinné místo.

Při pěstování na zahradě je vhodné umístit ji tam, kde bude chráněna před větrem a deštěm. Dařit se jí bude poblíž rajčat nebo paprik, podle některých pak rajčata mají lepší chuť. Bazalka odpuzuje housenky a mšice, naopak ale láká slimáky.

Jak správně pěstovat papriky

Zahrada

Zaštipování a sklizeň

Klíčem k pěstování bazalky je její zaštipování. Bylinka totiž vhání do květu, který posléze začne tvořit semena, a bazalka odumře. Pravidelným zaštipováním tak nejen oddalujete vykvetení, ale navíc docílíte toho, že se rostlinka začne více rozrůstat, a vy tak budete mít o to větší sklizeň. U mladší bazalky se zaštipuje (odlamuje či odstřihává) u předposledního páru lístků, u rozrostlé bylinky můžete i níže.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Semena bylinek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám