Hlavní obsah

Nejsou oškliví, ale krásní, říká modelka Anna Marie Janošíková, chovatelka sphynxů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho je kočičí plemeno donský sphynx synonymem ošklivosti a za žádných okolností by si ho domů nepořídil. Kdo si ale na tyto kočky, které nemají žádnou srst, zvykne, zamiluje si je a jiné už nebude chtít. Tvrdí to i Anna Marie Janošíková, která o kráse něco ví - sama má totiž zkušenosti z práce profesionální modelky. Sphynxe chová už pět let a nyní s nimi objíždí kočičí soutěže krásy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Modelka Anna Marie Janošíková se svou Edwinou, kočkou rasy donský sphynx.

Článek

O víkendu se spolu s maminkou svého partnera zúčastnila mezinárodní výstavy koček v Ostravě, kam se přijela pochlubit se svým nejnovějším odchovem, desetiměsíční kočkou Edwinou. Ta se narodila loni na podzim v její chovatelské stanici, a to páru ověnčenému šampiónskými tituly - matka pochází z Ruska, tatínek z Ukrajiny. Podle Anny Marie Janošíkové jde o zdravou a dobře prověřenou linii, protože právě v Rusku byl tento druh koček vyšlechtěn. Jde přitom o jedno z nejnovějších kočičích plemen, na mezinárodní úrovni bylo uznáno teprve v roce 1998.

„S chovem sphynxů jsme začínali před pěti lety. To jsme ale ještě nevěděli, jak na to, a pořídili jsme si pár, který nebyl ideální. Ta cesta byla trnitá, teprve časem jsme přišli na to, že se při koupi kočky tohoto plemena nevyplatí šetřit,“ řekla Anna Marie s tím, že řada českých chovatelů se učí tyto kočky množit, bohužel i s různými neduhy a dědičnými nemocemi. Chovný pár ze skutečně zdravé linie si i proto Anna Marie pořídila až na druhý pokus. „Najednou jsem zjistila, že ty kočky jsou z úplně jiné dimenze. Stačí se podívat na jejich krásné velké oči,“ řekla.

Že se mnoha lidem sphynxové nelíbí, protože mají hladkou kůži? „Moje první reakce byla stejná. Taky jsem si myslela, že je to ošklivá kočka. Jenže když si ji poprvé vezmete do náruče, zamilujete se do ní a od toho, že nemá srst, se oprostíte. Když se řekne kočka, tak pro mne je to sphynx, přijde mi to úplně normální,“ řekla Janošíková.

KVÍZ: Poznáte plemeno kočky na obrázku?

Zahrada

Sphynxové jsou na chov na rozdíl od jiných koček poměrně nároční. Jsou doslova závislí na přítomnosti jiných lidí nebo koček, takže by se neměli chovat o samotě. „Jsou to opravdoví závisláci. S nadsázkou se říká, že sphynx je něco mezi kočkou, opičkou, psem a dítětem,“ usmívá se Anna Marie.

Matka jejího přítele Eva Smetanová, která ji v chovu pod hlavičkou chovatelské stanice Saint Marteen pomáhá, dodává, že sphynxové jsou také velmi nároční na kvalitní stravu. I proto jde o jedno z nejdražších plemen, cena kotěte ze zdravé linie se pohybuje kolem 30 tisíc korun. Provozování chovné stanice ale rozhodně není žádný zlatý důl, jak si někteří lidé možná myslí.

Konzervy z marketů nebrat!

„Rozhodně ji nemůže krmit kočičími konzervami ze supermarketů. Těch se ani netkne. Základ je kvalitní maso. Náročné jsou nejen na stravu, ale i na péči, takže když těch koček máte doma více, je to opravdu finančně náročné. To, co dostanete za prodaná koťata, stejně nacpete do koček a ještě připlatíte. Takže raději ty náklady nepočítáme, abychom s tím zase rychle neskončili,“ dodala Smetanová.

Anketa

Líbí se vám kočičí plemeno sphynx?
Ano
55,7 %
Nemám na to názor
5,9 %
Ne
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5033 čtenářů.

Je to ještě normální? Muž utratil 19 milionů za dům, který je rájem pro jeho kočku

Bydlení

Může se vám hodit na Firmy.cz: Útulky pro kočky

Může se vám hodit na Zboží.cz: Chovatelské potřeby pro kočky

Reklama

Související témata:
Sphynx

Související články

Výběr článků

Načítám