Hlavní obsah

Také se vám doma kočka plete neustále pod nohama? Udělejte jí vlastní chodníček

Snad každý chovatel kočky to zná. Zamyslíte se, někam se vydáte a - zakopnete o svou chlupatou společnici, která ještě před chvilenkou spokojeně klimbala na křesle a nyní se nečekaně ocitla přímo pod vašima nohama. Kočky prostě mají ten „dar”. Je ale možné jejich cesty zčásti „odklonit” od těch vašich. Pomocí jednoduchého doplňku, který zvládne i kutil začátečník - kočičího chodníčku.

Foto: Profimedia.cz

Kočky nade vše milují možnost pozorovat své okolí z bezpečí výšin.

Článek

Kočičí chodníčky si vytváří doma spousta chovatelů koček po celém světě. Jejich smyslem je především nabídnout kočce něco, co odpovídá její přirozenosti - únikovou cestu zpod lidských nohou, ale i možnost jiného úhlu pohledu na prostor, který pokládá za svůj vlastní. Tedy, mít přehled o všem, co se doma šustne a nebýt u toho mnohdy sama spatřena.

Kočičí chodníčky nejsou ve skutečnosti nic jiného než po stěnách porůznu rozmístěné rozmanitě dlouhé poličky. Ty lze kombinovat například s knihovnami a nemusí být rozhodně nepřetržité. Naopak! Mohou různě měnit výšku i vzdálenost mezi sebou. Jen se ať se atletka trochu procvičí!

Foto: Profimedia.cz

Pozor! Ne každá kočka se na novou stezku okamžitě nadšeně vrhne. Mnohé jsou hodně podezřívavé a budou si nový prvek domácnosti nejprve delší dobu prověřovat.

Připevnit pár poliček je přitom úkol, který opravdu zvládne i kutil začátečník. A ten, kdo ani tuto práci nikdy nezkusil, má jedinečnou příležitost začít.

Koneckonců, není to reprezentativní polička na knihy. Je to chodníček pro kočku, která sem tam nějakou tu nepravidelnost nebo chybičku blahosklonně přehlédne.

Mainská mývalí – kočka s tajemným původem

Jak na to

Zkušenější kutilové pak mohou jednoduchou kočičí „stezku ve výšinách” ještě dále vylepšovat. Nejenom zapojením již existujících výškových míst, jako jsou horní plochy skříní, ale i přidáním prolézacích prvků či plochy ovinuté sisalovým provazem, aby si čtyřnohá uživatelka mohla během „treku” obrousit drápky. Jako cílová stanice může být opět velmi snadno vyrobitelná budka s pelíškem.

Foto: Profimedia.cz

Cílovou stanicí kočičí stezky může být budka s pelíškem.

Cílová stanice - budka

U budky je dobré myslet nejenom na dostatečně velký vstupní otvor, ale je praktické ponechat některou z částí otevíratelnou.

Předně kvůli možnosti občasného čištění, ovšem hlavně pro chvíle, kdy se kočka z nějakého důvodu nebude cítit dobře a zvolí si budku jako svůj úkryt. Pak se vyplatí mít možnost ji kontrolovat, případně pohodlně vyndat ven a přesunout do přenosky na cestu k veterináři.

Na co si dát pozor při výběru kočky z útulku

Jak na to

Vnitřní stěny budky je možné ještě vylepšit tím, že je pokryjeme například plyšem, který buď prostě nalepíme, elegantněji přichytíme pomocí čalounické sponkovačky. (Před předáním díla kočce ovšem pečlivě zkontrolujeme, že všechny sponky dobře drží a že se žádná nezatoulala mezi chlupy plyše, aby si ji zvíře nevrazilo do tlapky.)

Foto: Profimedia.cz

Zkušený chovatel koček navíc ví, že vytvoření nové atrakce pro kočku zabaví nakonec i jeho. Kočky jsou mistry ve vymýšlení nejrůznějších skopičin.

Nejen v interiéru

Pokud jsou vaše kočky zvyklé pohybovat se venku kolem domu, a kromě občasného balancování na plotě nemají moc kde jinde se v nějaké rozumné výšce usadit, můžete jim stejným způsobem vytvořit sedátko nebo i překážkovou dráhu buď přímo na zdi domu, kůlny apod.

Foto: Profimedia.cz

Venkovní odpočívadlo ve výšce je z kočičího úhlu pohledu k nezaplacení.

V tomto případě je ovšem potřeba pracovat s materiálem, který odolá rozmarům počasí. Zrecyklovat k tomu lze například latě ze staré lavičky apod. Milovníci vlastnoručních výrobků z palet by neměli zapomenout na obroušení povrchu prken.

Anketa

Baví vás pozorovat svou kočku?
A jak! To je tisíckrát lepší než jakákoli televize!
79,4 %
Občas je to vážně psina.
7,7 %
Možná by i bavilo. Ale nemám na to čas.
0,7 %
Nijak zvlášť ji nepozoruji.
0,7 %
Ne. Jen se válí a žere.
2,8 %
Nemáme kočku.
8,7 %
Celkem hlasovalo 3053 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám