Hlavní obsah

Mistři zahrad – nový pořad Televize Seznam určený pro všechny, kteří mají svou zahradu rádi

Novinky, nes

Televize Seznam nabídne divákům nový pořad nazvaný Mistři zahrad, bude jím provázet česká zahradní architektka Dana Makrlíková. První díl mohou diváci zhlédnout již tuto sobotu 4. září od 16:45. Pořad je zavede do různých koutů České republiky a hledat bude mimo jiné i nejkrásnější tuzemskou zahradu.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

V jednom z dílů nového pořadu Mistři zahrad se mohou diváci těšit také na proměnu původně industriální neútulné terasy v malý ráj jako stvořený pro odpočinek.

Článek

Známá moderátorka i redaktorka zpravodajství, také spolupracovnice dnes již legendárního propagátora kutilství a zahrádkaření v Čechách Přemka Podlahy, a rovněž zahradní architektka Dana Makrlíková navštíví v novém pořadu Televize Seznam ty nejkrásnější zahrady v Česku.

„Mistři zahrad jsou formát, který na českém trhu myslím chyběl. Diváci ho ale znají z Anglie, Německa a dalších zemí, kde je velmi úspěšný. Hlavním tématem bude proměna zahrady od základu. Budeme se věnovat i rekonstrukcím zahrad nebo úpravě celé velké terasy, kde také nic nebylo. Divák také uvidí, jak je možné za pár dnů celou zahradu proměnit. V průběhu proměny nabídnu divákům vždy tip, jak si třeba vytvořit mlatovou cestičku nebo zídku. Diváky také čeká vždy zastavení nad nějakými rostlinami. Budeme se věnovat hortenziím, rododendronům, okrasným travám i trvalkám. Divák uvidí v každém díle i návštěvu inspirativní již hotové zahrady a nebude chybět návštěva soutěžní zahrady, kdy se nám diváci přihlásili, vítěz získá titul Mistr zahrad,“ popisuje nový pořad jeho průvodkyně Dana Makrlíková.

V prvním díle, který bude vysílán tuto sobotu 4. září v 16:45, vyrazí s televizním štábem do Slaného, kde názorně předvede, jak proměnit prázdné místo v nádhernou zahradu. Diváci se naučí vytvořit vyvýšený záhon a získají i důležité informace o koupacích jezírkách.

Ve druhém díle se diváci mohou těšit na zahradní proměnu v Průhonicích u Prahy. Dozvědí se rovněž, jak správně pokládat tzv. nášlapy, a společně s televizní kamerou zavítají do krásné zahrady v asijském stylu. Ta je zdrojem nepřeberného množství inspirace.

Pořad jako stvořený pro národ kutilů a zahrádkářů

„Češi své zahrady milují. Cítím i u mladých lidí obrovský návrat do zahrad a touhu nejen mít zahradu krásnou, kde mohou relaxovat a hrát si s dětmi, ale také chtějí stále více pěstovat ovocné keře a stromy nebo jahody, okurky a rajčata. Hlavně u starších lidí, které jsme navštívili i v rámci soutěže, je vidět, že své zahrady milují, dělá jim radost každodenní péče o zahradu. Relaxují u toho a radují se z každého květu. Ale ta láska se projevuje i u mladších ročníků, chtějí vést své děti k pěstování a péči o zahradu, chtějí se o ni starat,“ chválí české majitele zahrad Makrlíková a dodává:

„Jedné paní jsem se například zeptala, jakou rostlinu má na své zahradě nejraději, a ona řekla, že to nemůže říct, aby se ostatní kytičky nenaštvaly, a že si s každou kytičkou povídá. Ta láska k zahradničení je vidět a cítit u Čechů na každém kroku. Jediné, co často schází, je nějaká znalost, a tak se dopouštějí mnoha chyb. Zase jiná soutěžící mi řekla: ,Já si nejprve nakoupila mnoho knih, načetla, jak se zakládá zahrada, a pak teprve jsem zahradu začala tvořit,‘ a tak to má být. Je dobré si nejdříve zjistit informace nebo se dívat na pořad Mistři zahrad, tam divák najde inspirace a rad spoustu.“

V království ticha a hortenzií

Zahrada

Ve druhé polovině září si Dana Makrlíková se svým týmem připravila díl věnovaný středomořskému stylu, ve kterém hlavní roli hrají palmy a jihoevropské plodiny.

Opomenuty nebudou ale ani balkony a terasy a jejich proměny v oázy klidu a zeleně. Poradí vám také, jaké konkrétní květiny vybírat do truhlíků a jak o ně správně pečovat.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Moderátorka pořadu a zahradní architektka Dana Makrlíková.

„Diváci také třeba uvidí, jak si vytvořit cestičky nebo další místo k posezení a relaxaci, jak vytvořit prostor pro děti. Na jedné zahradě jsme dělali hmatovou cestičku, kde děti mohou procházet a na každém metru je jiný materiál (kamínek, kůra, písek), a poznávají tak nové věci,“ prozrazuje průvodkyně pořadem a zahradní architektka v jednom.

Koncem září už budou diváci pořadu znát čtyři soutěžní zahrady, jejichž majitelé usilují o titul Mistr zahrad.

Dopřejte terénu v zahradě dynamiku

Jak na to

Zahrady milujeme, ale někdy trochu chybujeme

„Největší chybou je, že si lidé často udělají kamennou zahradu, kde je vysázeno minimum rostlin. Nebo nedělají skupinové výsadby, kdy každá rostlina vypadá lépe, když jsou alespoň tři stejné vedle sebe. Nevědí, jak vést záhony, často je dělají malé, nevědí, kudy vést cesty, jak si vytvořit na zahradě druhé sezení. Netuší ani často, jak která rostlina vyroste vysoká a široká a jaký prostor takové rostlině dát. Všechny takové rady diváci v novém pořadu najdou. Samozřejmě vše se nám tam nevešlo. To by musel být pořad pětihodinový, ale to hlavní divák uvidí a poradíme mu, jak se zahradou začít,“ slibuje Dana Makrlíková.

Pořad plný rad, okouzlujících proměn a tipů sledujte každou sobotu od 16:45 na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde kvete zavinutka, tam je živo

Toužíte po trvalce, která by v záhonech rozproudila život elektrizujícími barvami a zároveň obšťastnila okřídlence z říše hmyzu? O jedné takové víme! Jmenuje...

Příběh stromů v zahradě na Okoři

Magická zahrada s mlýnem se nachází v krásné krajině na Okoři. Patří k malebnému údolí Zákolanského potoka i k historickému viaduktu, po němž v letní sezoně...

Výběr článků

Načítám