Hlavní obsah

Dopřejte terénu v zahradě dynamiku

Právo, Karolina Černá

Zahradu oživíme zatravňovací dlažbou, okrasnou stěnou, schodištěm, pěšinami i dekorativními pokrývkami záhonů. Vnesou do ní krásu a pohyb, navíc jsou velmi praktické.

Foto: TopStone

Povrch kamenného koberce Kréta oceníme u pěšin, pojízdných ploch i v okolí bazénu.

Článek

S venkovní dlažbou zabraňují mj. vzniku blátivých ploch po dešti, odvádějí vodu, chrání trávník před pošlapáním tam, kde toužíme po hustém zeleném porostu. Zpevníme jimi svah a usnadníme přístup do vyvýšené části pozemku.

Na rozdíl od hrubých úprav terénu vyžadujících pomoc odborníků a těžké techniky zvládne tyto finální instalace téměř každý kutil.

Klíčový je promyšlený koncept jejich typu a rozmístění, aby ladily s domem i jeho okolím. Neopomíjíme pokyny výrobců ohledně zajištění všech vrstev, správné pokládky dlažby, chodníků a dostatečné stability pochozích i opěrných stavebních prvků!

Dlážděné plochy

K větším dlážděným plochám patří příjezdová cesta k domu, která je v optimálním případě situována stranou zahrady. Bývá odolná a mrazuvzdorná, vjezdy a parkoviště zvládnou zatížení vozidly.

Betonová dlažba vyniká výběrem klasických i atypických tvarů, od malých kostiček po velkoformátové desky, skládáme z nich dekorativní mozaiky.

Ačkoli beton dokáže svým vzhledem napodobit kámen, dřevo i cihlu, dlažba ze slinuté keramiky v mnoha barevných provedeních neztrácí na oblibě, zejména na terasách a u bazénu.

Foto: Hornbach

Z keramické dlažby Flairstone Wood imitující dřevěná prkna jsou krytiny terasy a venkovní kuchyně, tvoří i nášlapné stupínky na drenážní nosné vrstvě. Cena od 797 Kč/m2.

Cihle z vypalované hlíny to sluší v blízkosti venkovského stavení, okolo studně, hodí se pro cesty a pěšiny.

Nejpřirozenějším materiálem pro zahradu je přírodní kámen, nejlépe z dané lokality. Některé firmy ho těží v tuzemských lomech, nejčastěji pískovec, žulu, a v břidlicových dolech. Kameníci surovinu dále opracovávají na klasické formáty i velkoformátové desky, dlažbu.

Muž při terénních úpravách zahrady objevil starý bunkr. Neuvěříte, co z něj udělal

Zahrada

Vsadit můžeme ale i na bezespárové kamenné koberce ze směsi speciálního pojiva a přírodních kamínků rozmanitého druhu.

Zelená vpřed

Kombinaci přírodního trávníku a pevné dlažby vytvoříme zatravňovací dlažbou z plastu či betonu. Podobá se roštům/mřížkám a uplatníme ji při tvorbě větších ploch u nájezdů, mezi záhony, pro cesty v zahradě.

Nemusí být vždy zelená, vysypeme ji třeba štěrkem, štěrkodrtí, malými oblázky, mulčovací kůrou.

Foto: Hornbach

Zatravňovací plastovou dlažbu (50 x 50 x 3,9 cm) osejeme trávou, nebo vysypeme štěrkem a okrasnými kamínky. Rošt snese pojezd osobních aut, je mrazuvzdorný. Cena 436 Kč/m2.

Alternativu představuje zatravňovací rohož, která zpevní plochu pro chůzi, přičemž zachová svěží a zelený trávník.

Dalším šetrným řešením pro zatravněné i kamínkové prostory jsou nášlapné kameny, tzv. šlapáky, jejichž vzájemná vzdálenost pro příjemnou chůzi osob s odlišnou délkou kroku může být oříškem. V každém případě by měly být asi centimetr nad úrovní stávajícího trávníku, aby časem nezarostly.

Řešení pro svah

Jako výsadbové/zpevňovací kameny poslouží betonové tvarovky, hrající důležitou roli ve svazích s mírným sklonem a při odvodňování nadměrně vlhkých pozemků.

Výhodou je, že při jejich osazení květinami zároveň plní funkci truhlíků. Z tohoto důvodu betonové tvarovky často obsahují lávu či keramzit.

Foto: Diton

Svahové tvarovky z vibrolisovaného betonu vhodné do vysokého svahu. Vyniknou jako dekorační zídky, dělicí okrasné stěny i květinové nádoby.

Bonusem zídek z betonových bloků je dokonalé statické provázání, mohou být pravoúhlé, zakřivené, kopírující terén.

K výstavbě opěrné zídky využijeme i kámen, máme však na paměti stabilitu stavby, sklon a vlastnosti svahu!

Výškový předěl v terénu vyřeší zahradní schody/stupně, nejlépe z kamenných či betonových monolitů. Neměly by být kluzké ani za deště, rozhodující je jejich sklon, správné a pevné uložení. Řešením je i litý betonový základ obložený keramickým nebo kamenným obkladem.

Firma chtěla za úpravu nevelké zahrady 180 tisíc. Raději si vše udělali sami a za třetinu

Zahrada

Lemování ploch

Obrubníky podle výšky slouží jako zdicí prvek nebo na olemování vyvýšeného záhonu, nejčastěji oddělují trávník od pochozí plochy, záhonu.

Vedle výrobků z betonu jsou v oblibě neviditelné obrubníky z pružných kovových či plastových dílců instalovaných do výšky povrchu, takže nenarušují ráz zahrady, přitom oddělují a zpevňují i zakřivené hranice dvou ploch.

Foto: Hornbach

Mulčovací kůra omezuje růst plevele a odpařování vláhy z půdy. Od zámkové dlažby ji odděluje betonový obrubník.

Stejnou, ovšem estetičtější funkci plní palisády, odolné betonové, kamenné i na povětrnostní podmínky choulostivější dřevěné. Vizuálně vyčleňují záhon z okolního prostoru. Při vyšším zatížení, např. ve svahu, je k jejich stabilizaci nutná betonová výplň. Směrem ke kopci ještě za palisádou postavíme dodatečnou zátarasu ze střešní asfaltové lepenky.

Pokrývky záhonů

Půda se v divoké přírodě udržuje v kondici pod příkrovem spadaného listí, jehličí, kryjí ji těla rostlin, tlející organismy a kůra. I záhonům prospívají a sluší rozličné pokrývky.

Pod mulčovací kůrou půda vysychá jen pozvolna, usídlují se pod ní organismy zvyšující její úrodnost, ztěžuje růst plevele. Bohužel hnije. V tomto směru je odolnější lávový mulč z vulkanických hornin, jehož zrnitá struktura brání záhon proti pošlapání a snižuje riziko napadení šneky.

Dekorativní štěrk je ideální pro pokrývky záhonů s výraznými efekty střídáním barev a velikostí zrn.

Zkuste gabiony
Drátěné koše/klece naplněné kameny pro svou bytelnost oplocují objekty, vyniknou i jako zídka s popínavými rostlinami zajišťující soukromí u bazénu, mohou lemovat záhony. Postavíme je rychle a snadno, jednotlivé stavební části se dohromady spojí několika úchopy a bez použití nářadí. Na pohledovou plochu se někdy používají přírodní kameny, dovnitř se sype recyklovaná stavební suť.

Anketa

Dělali jste si terénní úpravy zahrady sami?
Ano, dali jsme si s tím práci.
78,5 %
Ne, raději jsme to svěřili firmě.
6,6 %
Zrovna je provádíme.
6,5 %
Čeká nás to, ale asi oslovíme firmu.
4,9 %
Nemáme zahradu.
3,5 %
Celkem hlasovalo 2550 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirativní příběh lesní zahrady

Každá zahrada, která je milovaná, je prostě nádherná! Láskyplnou péči umí majitelům vrátit svým jedinečným půvabem. Pojďte s námi navštívit jednu takovou...

Výběr článků

Načítám