Hlavní obsah

Listopad(k)ové aranžování rozzáří sychravé dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru rostlin do nádob a váz se zaměřte na největší esa, jaká má podzim k dispozici - listopadky. Jejich barevné úbory jsou příjemnou vzpruhou, kterou v sychravém počasí ocení každý z nás.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zavěšené nádoby zkrášlené plody mochyně oživí plot, stěnu domu, kůlny či zahradního domku, ať už se po nich šplhá přísavník, nebo ne.

Článek

Další názvy znějí jako poezie: dušinky, všesvatinky, kateřinky. Odkazují na čas kolem svátku Všech svatých a na Dušičky, jaký si listopadky jako jedny z mála rostlin vybraly ke kvetení.

S odkvétáním nespěchají, a tak s nimi na svůj svátek mohou počítat také Kateřinky, ba dokonce ještě Barborka s Mikulášem.

Apartní dvojka

Rovnocenným parťákem pro dušinky je vřes. Kvete ve stejnou dobu, stejně dlouho a bohatě. Apartní červenorůžové ladění, které není nudné, ale nepůsobí extravagantně, se dobře hodí ke zkrášlení hrobu.

Do truhlíků a mís volte spíš drobnější keříčky hrnkových listopadek. I ty ustojí jemňounké pocukrování jinovatkou. Teprve až mráz udeří víckrát, je veta po barvách i po květině. Smutnit nemusíte, příští rok se s ní u zahradníka potkáte znovu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Listopadky s vřesem nyní prožívají své nejhezčí období a společnými silami vytvářejí náladová zátiší nejen na zahradách, balkonech, ale i na hřbitovech.

Kytice k nakousnutí

Nejsou růžovoučké květy k nakousnutí? Jsou! Lze je totiž využít do salátů, pomazánek či k přípravě čaje. A věděli jste, že listopadky jsou také fantastické květiny k řezu? Ve váze vydrží svěží skoro celý měsíc. Než je vložíte do vody, otrhejte spodní listy, jinak se stanou líhní pro bakterie.

Zvolíte-li jednoduché pugétky, dejte si záležet na tom, jak je naservírujete očím. S krášlením pomohou pentličky nebo přírodniny, které najdete na zahradě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Působivě naservírované pugétky zútulní domov na dlouhé týdny. Pár květů můžete uždibnout, oprat a přidat do salátu nebo čaje.

Plamínky na zdi

Oheň barev může vzplát i na zdi. Výhodu má ten, komu se po ní šplhá přísavník lidově zvaný trojprsťák (Parthenocissus tricuspidata), jehož listy na podzim planou úžasným ohňostrojem barev.

Úplně stejnými se chlubí kateřinky zavěšené mezi výhony v mosazných miskách z kupecké váhy, které jsou působivou alternativou k běžným květináčům. Pokud se vám nelíbí řídce olistěná báze rostliny, zakryjte ji šípky nebo třeba zářivými lampionky mochyně.

Podzim je v plném proudu. Jak vypadá čerstvá várka záplavy barev na jedné z nejproslulejších zahrad?

Zahrada

Žhavé novinky

Na všesvatkách je fascinující nejen hojnost květů, ale také množství barev, které lze namíchat pestře jako duhu nebo vyladit tón v tónu.

Každý podzim se na trhu objevují novinky obohacující škálu odrůd v základní bílé, žluté, růžové, fialové a červené barvě o žhavé odstíny zapadajícího sluníčka, ryzí mědi či meruněk. V kombinaci s violkami a ďábelsky pálivými papričkami působí uličnicky a hravě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Elektrizující kombinace kateřinek, violek a papriček se s každým dělí o energii, která z ní i v sychravém počasí vyzařuje.

Nevšední kouzlo podzimní zahrady

Zahrada

Lavička ke snění

Vypněte wi-fi a raději se propojte se zahradou, která pořád umí překvapit slunečnými chvilkami, kdy se dá posedět venku.

Nejpřívětivěji bývá u jižního průčelí domu. Postavte tam lavičku a přizvěte na ni obří kulovitou listopadku s neuvěřitelným množstvím plných květů. Po uvadnutí je vyštípněte, rostlina déle pokvete a bude vypadat stále upraveně. Samozřejmostí je vydatná zálivka.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Květy nad listy výrazně převládají. Na to, jak bohatě dušinka kvete, je překvapivě nenáročná. Hnojit ji nemusíte, nesmí však vyschnout.

Reklama

Související témata:
Chryzantémy (listopadky)

Související články

Pestré barvy pro balkon a terasu

Pro osázení nádob mají zahradnictví stále co nabídnout, a tak si můžeme užít pestré barvy podzimu nejen pohledem do korun stromů, ale i na balkoně či terase.

Vypěstujte si třapatky ze semen

Když v červenci rozkvetou třapatky, vypadá to, jako by se do záhonů skoulelo sluníčko. Úbory zadržují letní žár dlouho do podzimu, a až vyhasnou, obdaří nás...

Vřesy vítají podzim růžovou barvou

Vřes obecný (Calluna vulgaris) se s létem loučí bohatou kyticí a úplně stejnou, ničím neochuzenou, mává na pozdrav nadcházejícímu podzimu. Užijte si růžové...

Výběr článků

Načítám