Hlavní obsah

Nevšední kouzlo podzimní zahrady

Když je venku tak pěkně, že se nechce domů, tráví Eva Křenková celý den ve své nádherné zahradě v Dobřichovicích. Stále ještě je v ní co dělat a obdivovat.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ještě není čas sedět doma. V Evině zahradě je stále co obdivovat. Třeba bujné záhony, jimž dobřichovická vila z roku 1898 vytváří impozantní kulisu.

Článek

Sluníčko má grády málem jako v létě, ale nocím už kraluje podzim a svým chladným dechem mění zahradu k nepoznání. Dýchl jednou a listy zežloutly a zbrunátněly.

Druhým dýchnutím přiměl hvězdnice k bohatšímu kvetení a při tom třetím se větve ověnčily nadílkou pestrých plodů. Máloco vytvoří tolik krásy, kolik podzim za pár dní!

Druhý dech

Nad ránem barevná nádhera jiskří v ranní rose. Navlhlo také listí zmarličníku, což způsobuje, že vzduch voní po vanilce.

Šance uchvátit okolí se chopily něžné trubučky trojlisté, amsónie a také růže s plátky jako ze šifonu v barvách živějších než za srpnového žáru.

Zahrada jako by nabrala druhý dech, nejeví známky únavy. Rdesna se rdí a hvězdnice v romantických tónech růžové a fialové kvetou o překot.

Včelami uctívané trvalky se vynořují z moře plavovlasých trav nebo se proplétají mezi ohňovými listy mladých doubků červených, což je kombinace nezvyklá, ale velmi povedená.

Vítané stromy

Smrky, jedle, duby, borovice, javory, tisy, zmarličníky, břízy a liliovník během čtvrt století proměnily původně otevřené prostranství s hrstkou starých jabloní v botanický klenot plný pohádkových zátiší.

Stromy zahradě dodávají nejen stín a potřebnou vertikální strukturu, ale i duši a vlídnou atmosféru. A těch ptáčků, co už odchovaly! Na umělé příkrasy tady nenarazíte. Kdo by je potřeboval, když příroda umí dílka nejskvostnější?

Pestré barvy pro balkon a terasu

Zahrada

Třeba šípky či balónovitá květenství hortenzií, která se spolu s růžemi a hvězdnicemi vyjímají před romantickou vilou ve stylu italské renesance.

Nebo vykrajované listy dubu červeného, jehož koruna se pestří tak, že kdyby z ní sojky neujídaly žaludy, byli byste na rozpacích, zdali nevzplála požárem.

Listovka je poklad

Spadané listí ze stromů nekončí v ohni. Ekologicky smýšlející Eva je považuje za dar a listovku za téměř zázračnou přísadu do zahradní zeminy. Skvěle drží vlhkost v půdě, umožňuje jí lépe dýchat a je úplně zadarmo.

Stačí shrabat listí, nechat ho rok či dva ležet v koutě, kde se za pomoci hub a bakterií rozloží na cenný humus.

„Je omyl myslet si, že kytky potřebují hnojivo. To půdu si musíme hýčkat a dobře živit, ta je esencí všeho,“ říká zahradnice, která když zrovna neloví květopasy a pilatky - úhlavní nepřátele růží, tak buď mulčuje záhony, kterým díky tomu stačí jen voda ze srážek, nebo přehazuje hromadu kompostu.

„Jsem šťastná, když mám ruce od hlíny nebo když se potkám se žížalou. Je to lepší než běhat po baráku a uklízet.“

Reklama

Související témata:

Související články

Vypěstujte si třapatky ze semen

Když v červenci rozkvetou třapatky, vypadá to, jako by se do záhonů skoulelo sluníčko. Úbory zadržují letní žár dlouho do podzimu, a až vyhasnou, obdaří nás...

Vřesy vítají podzim růžovou barvou

Vřes obecný (Calluna vulgaris) se s létem loučí bohatou kyticí a úplně stejnou, ničím neochuzenou, mává na pozdrav nadcházejícímu podzimu. Užijte si růžové...

Rozkvetlá něha babího léta

Osminohé pavoučí přadlenky plachtí vzduchem a stříbrnými nitkami zdobí rostliny, které vítají babí léto lahodnými odstíny šípků, vína a malvazinek.

Výběr článků

Načítám