Hlavní obsah

Které krásky vyberete letos?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři, dva, jedna, teď! Balkonová sezona je zpět a s ní otázka, do jakého módu letos truhlíky a květináče vyladíme. Půjdeme-li cíleně po květinách s jižanským temperamentem nebo v oblíbené barvě panenky Barbie, zaplaví nás jásavá energie pokaždé, kdy o ně zavadíme pohledem.

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Velkolepá tapiserie je dílem spousty květů netýkavek (Impatiens), begonií, sanvitálek, petúnií a vějířovek (Scaevola), ale především pěstitele, který má fantazii a kuráž

Článek

Svou pověstnou krásu v létě prodají nejen tradiční balkonovky, jejichž sazenicemi se to teď v zahradnictví hemží, ale také anuelky, které můžeme výhodně pěstovat ze semínek. S výsevem neotálíme a koupené výpěstky navykáme na čerstvý vzduch, aby zhruba od půlky května, kdy už jsou mrazy definitivně pryč, rostly bez zádrhelů. Promyslete, jak rostliny zkombinovat na míru balkonu, terase, zápraží či dvorku, ať výsledný dojem nemá chybu. Směrodatný je styl a hlavně množství slunečního světla, které určí, jaké rostliny máme vybírat.

S čím začít od semínka?

Chceme-li naplnit více nádob, aniž bychom zruinovali bankovní účet, koupíme balíčky se semeny letniček a vypěstujeme si je sami za zlomek ceny nabízených výpěstků. Vybíráme z druhů s otužilými semeny a zhruba od půlky dubna vyséváme přímo do truhlíků a květináčů s čerstvým propustným substrátem, v nichž mají kvést.

Ideálními kandidáty jsou rozmanité aksamitníky, měsíček s černuchou (Nigella), která sice nekvete dlouho, zato nabízí atraktivní trvanlivá plodenství, kompaktní odrůdy krásenek (Cosmos) s výškou do 40 cm či babiččiny oblíbené cínie a po medu vonící tařicovka (Lobularia) s kvítečky bílými, růžovými i lila.

V objemnějších nádobách se uplatní slunečnice, okrasný tabák (Nicotiana), laskavec (Amaranthus). Pestré květopády vytváří lichořeřišnice (Tropaeolum majus). Tahle jedlá kytka s pikantními květy je vždy tím, co květináč (a mísu se salátem) skvěle doplní.

Inspirace pro dobrou náladu právě kvete v lese

Zahrada

Když koupíte sazenici

Dorostlé sazenice či o něco levnější semenáče ze sadbovačů rozšiřují výběr o druhy, jejichž semena klíčí špatně nebo dlouho, takže předpěstování doma by bylo náročné. Je to rovněž dobrá volba u rostlin, u kterých lhůta pro výsev pod sklo vypršela. A co víc: každý rok se na pultech v zahradnictví objevují novější a méně obvyklé druhy a odrůdy, které stojí za vyzkoušení.

Na přímém slunci

K neodolatelným klasikům prodávaným ve formě sazenic patří muškáty vzpřímené, převislé, voňavé, s květy jednoduchými i plnými. Pak jsou to nadýchané obláčky z droboučkých kvítků lobelek (Lobelia erinus), sporýšů (Verbena), vějířovek (Scaevola) a sanvitálek (Sanvitalia), gramofonky petúnií, veselá sluníčka gazánií a hustě keříčkatého kopretinovce (Argyranthemum), jehož růžové, žluté či bílé úbory rozvíjejí svou nádheru na přímém slunci.

Fešandy do chládku

Za místo v chládku chráněné před deštěm se bohatě odmění hlíznaté begonie. Stejně spokojené jsou ve stínu fuchsie a netýkavky (Impatiens). Méně povědomé nositelky krásných květů jako hledíkovka (Nemesia) s ostruhatkou (Diascia), klanokvět (Schizanthus) či tzv. japonská myrta (Cuphea hyssopifolia) dodají tradičním sestavám nečekaný akcent.

Veselých barev není nikdy dost

Netřeba se bát, že bychom to s nimi v kompozicích přehnali. Ať jsou klidně pestré jako slovácký šátek! Čas prázdnin a dovolených přeje neonkám, odstínům limonády a tropického ovoce. Stejně jako ze sluníčka z nich sálá pozitivní energie. Kdo si neví rady, jak křiklavé tóny sdružit, otevře balíček lentilek či gumových medvídků a za každé cukrátko dosadí květinu stejné barvy. Chce to jen špetku fantazie a kuráže a ze všedního truhlíku, vědra či košíku se stane magnet pro oči všech kolemjdoucích.

Orsej jarní plní mnohá přání

Zahrada

Reklama

Související články

Venkovní nábytek umí nabídnout pohodlí

Funkčnost, design a kvalita – hodnoty, které jsou pro nás důležité. Venkovní vybavení má co nejvíce vypadat jako interiérové. Ale také musí být schopné vydržet...

Výběr článků

Načítám