Hlavní obsah

Venkovní nábytek umí nabídnout pohodlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkčnost, design a kvalita – hodnoty, které jsou pro nás důležité. Venkovní vybavení má co nejvíce vypadat jako interiérové. Ale také musí být schopné vydržet celoroční podmínky a příliš nezatěžovat údržbou. Důraz dáváme na pohodlí a doplňky. Koberce, světla a polštářky prostě frčí.

Foto: Asko - nábytek

Rohový zahradní set Miami v moderním designu obsahuje komfortní rohovou pohovku s měkkými polštáři, boční odkládací plochy a stolek. Cena 24 999 Kč

Článek

Zahradní stůl a židle doplňují i sklápěcí lehátka, sedací soupravy, polstrovaná křesla, konferenční a odkládací stolky, rozmanité houpačky, taburety, zástěny a paravány. Mít na zahradě lze cokoliv, jde jen o to, jak velkorysý prostor máme k dispozici. Při výběru se odpíchneme od konkrétního materiálu, který pak souvisí s cenou a nároky na údržbu.

Mezi žádané patří venkovní soupravy, jež mají sedáky ze speciální rychleschnoucí pěny. Stále je oblíbené teakové dřevo, hlavně v kombinaci s jiným materiálem.

Vykouzlete malý ráj z terasy, patia či dvorku

Zahrada

Do plenéru i pod střechu

Zahradní nábytek se dělí na jídelní a relaxační, logicky podle způsobu užití. Jídelní prvky bývají na terase, pod pergolou a v blízkosti kuchyně. Jsou v zastřešené části, neprší na ně, a mohou být tedy z choulostivějších materiálů. Třeba tuzemského dřeva.

Relaxační nábytek se naopak vyplatí situovat do klidných částí zahrady, kde nás nic neruší. Tento nábytek je z odolných materiálů, některé dokonce zvládnou celoroční pobyt v plenéru. Nevadí jim déšť, slunce ani vítr. Při výběru berte v potaz, na čem bude nábytek stát: zda to jsou dřevěná prkna, dlažba, nebo volný trávník.

Jídelní sestavy

Pro venkovní stolování se vyplatí pořizovat kolekce, které tvoří kompaktní spojení: jídelní stůl a židle. Zapadnou k sobě jako puzzle, a to nejen materiálem, ale i stylem. Jídelní stůl musí být pohodlný, protože k němu přizvete občas i přátele na zahradní party. A pokud máte méně místa, popřemýšlejte nad skládacím provedením, které v běžném dni postačí pro čtyřčlennou rodinu.

Židle mohou být sklápěcí a sloužit i jako alternativní lehátko. Zvláště pokud jste omezeni prostorem. Samozřejmě že mnohem praktičtější jsou klasické židle s pevnými područkami a komfortní opěrkou zad.

Umělý ratan

Milujeme tzv. bezúdržbovost. Ta stoprocentní sice neexistuje, ale můžeme se jí přiblížit. V tomto ohledu je oblíbený nábytek z umělého ratanu, který je doplněn pohodlným čalouněním s venkovní úpravou. A patří k němu i odkládací stolky, lehátka, taburety, různé úložné boxy.

Umělý ratan má lehkou hliníkovou konstrukci, je pevný, stálobarevný, odolný vůči UV záření, má dlouhou životnost. Nezbytným doplňkem jsou vyjímatelné polstry, které barevně ladí s designem nábytku. Modulové sestavy z umělého ratanu mohou mít i nerezový rám, vrchní desku z tropického dřeva. Skvělé jsou rozmanité opěrné polštáře a opěrky s možností nastavení sklonu.

Umělý ratan se výrobci snaží co nejvíce připodobnit přírodnímu looku. Proto ho drásají a upravují, aby z něho nečouhala „umělotina“.

Dřevo je prostě klasika

Tropická dřeva jsou dostatečně odolná našemu klimatu, dlouhodobá nepřízeň počasí jim ale nevyhovuje. Proto je nábytek lepší přikrýt na míru šitým „oblečkem“.

Sortiment dřevěného nábytku se prodává i bez povrchové úpravy, takže finální podoba je na nás. Obvykle jde o zahradní nábytek pro děti, modely vhodné na pískoviště. Při koupi dřevěného nábytku pamatujte, že musí být uskladněný na suchém zastřešeném stanovišti, a potřebujete tedy k tomu vyhrazené prostory.

Kovový nábytek

Jinou možností je kovový nábytek. Vyrábí se z odlehčených materiálů a je hlavně stohovatelný čili snadno uskladnitelný. Kovové materiály jsou dokonale povrchově ošetřeny a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Kovový materiál působí subtilně, avšak studeně, proto ho doplníme polštáři, plédy.

K výrobě se nejčastěji používá hliník, ale i ocel. Oba materiály jsou již povrchově upravené a mají vysokou nosnost. Na desky stolů se často používá plechová mřížovina.

Pět dobrých rad

  1. Praktický je nábytek stohovatelný. Zvláště v malých prostorech nebo když ho uskladňujeme do dílny, garáže, zahradního domku.
  2. Na zahradní nábytek se vyplatí ochranný obal, díky němuž odolá klimatickým výkyvům.
  3. Nábytek z palet je oblíbený zejména u mladých lidí. Lze ho pořídit již opracovaný, nalakovaný a sestavit ho svépomocí.
  4. Čalouněné části nábytku u některých typů opatřete impregnací.
  5. Nábytek z přírodního ratanu je lehký, vzdušný a sluší mu pobyt v zimních zahradách, kde je celoročně chráněn před vlivy počasí.

Venkovní posezení zútulní praktické doplňky

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Je čas probudit terasu k životu

Konečně se zase dá sedět venku na sluníčku! Nastavte mu tvář z lavičky obklopené pěkně osázenými květináči. Sezonu v nich nastartují kvetoucí jarničky i druhy,...

Výběr článků

Načítám