Hlavní obsah

KVÍZ: Jak dobře znáte drobné tvory, které můžete potkat na zahradě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se 24. duben, svátek sv. Jiří, a v ten den, dle pranostiky, vylézají hadi a štíři. Znamená to, že přichází další vlna, kdy příroda kolem nás ožívá, a ze zimního spánku se probouzí spousta drobných živočichů. Velmi hezky mohou tento jev pozorovat majitelé zahrad, stačí ale zajít si třeba do parku nebo do lesa. Tak co, pustíte se s námi do kvízu, který provětrá vaše znalosti všech těchto drobných tvorů?

Foto: Envato elements, Profimedia.cz

Co všechno víte o drobných živočiších, které můžete potkat na zahradě?

Článek
1. O tom, že slepýš křehký (Anguis fragilis) není had, ale ještěrka, se učí už děti na základní škole. Stejně tak to, že je neškodný, a není tudíž důvod jej zabíjet. Známý je také jeho zvyk odlomit ocásek v případě nebezpečí i to, že mu zase částečně doroste. Čímpak se ale živí?
Foto: Envato Elements
2. Cvrček polní (Gryllus campestris) má černou barvu, přičemž sameček má délku 18–26 mm, samička bývá v průměru zhruba o milimetr větší. Charakteristické cvrkání vyluzují samečci, kteří si jím vymezují teritorium a zároveň lákají samičky. Cvrčci polní se živí výhonky, lístky a trávou. Občas se ale projeví jako predátoři a nemile zaskočí některé druhy hmyzu, které jsou menší než oni. Snad každý zná cvrčka polního alespoň díky knížkám Ondřeje Sekory. Tak s čímpak to pomohl právě panu Cvrčkovi všeuměl Ferda Mravenec?
Foto: Profimedia.cz
3. Jednou z nejznámějších zástupkyň obojživelníků, které můžeme na zahradě potkat, je ropucha obecná. Jakpak se ale jmenuje latinsky?
Foto: Envato Elements
4. Netopýři jsou velice užitečnými pomocníky každého majitele zahrady. Za den zlikvidují podle některých údajů 2500 až 3000 kusů hmyzu, například komárů. Přestože bychom si je měli tedy předcházet, faktem je, že netopýrům se ve volné přírodě příliš dobře nedaří. Jednak ubývají stromy s dutinami, ve kterých by mohli odpočívat, a hlavně jim škodí používání pesticidů a herbicidů, které je zabíjejí. Víte, kolik druhů netopýrů je u nás chráněno?
Foto: Envato Elements
5. Říkává se jim kolibříci Evropy, ale ve skutečnosti to jsou motýli patřící mezi lišajovité. Už víte, jak se tento roztomilý tvor s trhavým letem jmenuje?
Foto: Envato Elements
6. O krtcích toho většina z nás příliš mnoho neví. Tedy vyjma toho, že krtek není hlodavec, ale hmyzožravec, že má sice oči, ale moc toho nevidí, a že na zahradě sice dělá krtince, ale pod zemí hubí spoustu škůdců. Ale co když řekneme, že má „stereočich“? Je to pravda, nebo lež?
Foto: Envato Elements
7. Pro znalce přírody není ničím novým, že na našem území žijí dva druhy ježka. Ježek západní (obecný) a ježek východní. Ti se od sebe liší nejenom svým vzhledem, ale také například dobou, kdy se probouzejí ze zimního spánku. Tak schválně, který z nich se probouzí dříve?
Foto: Envato Elements
8. Malá korálkovitá očka, rychlý pohyb v korunách stromů, spousta barev, od zrzavé přes hnědou až po skoro černou. Každé dítě pozná veverku, byť jejich stavy klesají. Věděli byste, jaký je rozdíl mezi samečkem a samičkou?
9. S veverkou si někdy mohou lidé zaměnit i dalšího roztomilého tvora, je jím…
Foto: Profimedia.cz
10. Pokud máte na zahradě potůček či jezírko a k tomu velké štěstí, možná se v jeho okolí občas setkáváte s mloky. Tito dnes už vzácní černo-žlutí krasavci jsou ovšem jedovatí. Víte, jak se jmenuje jed, který produkují?
Foto: Envato Elements

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Poznáte naše ptáky podle jejich zimního zpěvu?

Zahrada

KVÍZ: Copak nám to tu roste za bylinky? Poznáte je všechny?

Zahrada

Reklama

Výběr článků

Načítám