Hlavní obsah

Orsej jarní plní mnohá přání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je to obyčejný plevel? Chyba lávky. Orsej jarní je květina speciální. Kvete o překot dubnovým vrtochům navzdory. Barevně rozzáří nejen smutné kouty. Na místo činu dorazí vždy vyfintěnější a ve skvělejší formě, aniž bychom pro něj hnuli prstem. Co si přát víc?

Foto: Adéla Mclintock, Novinky

Orsej jarní (Ficaria verna), odvěký obyvatel lesů, křovin a příkopů, poctí svým půvabem i naši okrasnou zahradu.

Článek

Trochu připomíná blatouch, trochu pryskyřník. Z toho lze správně usoudit, že máme tu čest s představitelem čeledi pryskyřníkovitých.

Orsej jarní (Ficaria verna) je jednou z prvních vlaštovek, která už dělá opravdové jaro. Stejně jako opeřené švitorky se vrací každý rok, aby přírodu rozveselil, jako to dělá odpradávna.

Není v ní žádnou vzácností, k tomu se tuze rád plevelí, takže nás nemusí trápit svědomí, když kousek vyrýpneme a přesadíme do zahrádky. U zahradníka mu můžeme pořídit kamaráda s ušlechtilejšími geny.

Narcisy ozlatí záhony i proutěné košíky

Zahrada

Z příkopu do zahrady

Tohoto spřízněnce klematisu, oměje a koniklece nazývají přírodopisci rostlinou jepičí. Jeho vegetační doba netrvá dlouho, na jaře se objeví, před nástupem léta vytratí. Když se to vezme přesně, je orsej dlouhověký, krátce žijí pouze jeho nadzemní části.

Nehluboko v půdě prostírá vyživovací kořeny a zásobní hlízky, díky kterým přetrpí suchá léta. S výdrží kaktusu se ale měřit nemůže, proto vyhledává místa vlahá.

Platí za spolehlivého ukazatele humusu a minerálních látek. Je mu ukradené, jestli je najde v zeleném háječku, u potoka, na hřbitově pod vrbou, v sadu, v křoví nebo ve škarpě u silnice.

Na nás je poskytnout mu stejné podmínky v zahradě. Za to, že ho vsadíme do trávníku, pod živý plot, k jezírku nebo třeba na úpatí skalky, nám kromě čmeláků a včel poděkují také mravenci. Nektar z květů je pro ně totéž, co špenát pro Pepka námořníka.

Ušlechtilé kultivary

Šlechtitelé povýšili orsej nad všednost plevele uvedením odrůd, které okamžitě probouzejí touhu založit sbírku. Mnohé mají to, co základní druh: jednoduché kanárkově žluté květy s lesklými paprsky okvětních lístků, které se na noc zavírají a ve dne téměř naplacato otevírají, aby vystavily chumel zlatožlutých tyčinek. Jen soustředěné oko pozná rozdíl v barevném tónu či velikosti květu.

Kdo chce vzrušení hned na první pohled, najde ho u kultivaru Salmon’s White, bledého jako vosková svíce s fialovým nádechem na rubu. Zcela omráčí plnokvěté šperky, jako jsou Ken Aslett v barvě martini s olivou či Double Bronze s bronzovým melírem na žloutkovém podkladu.

V případě zlatokvěté odrůdy Brazen Hussy vyvolávají senzaci tmavě čokoládové listy. Švestkově-zeleno-mléčnou strakatinou upoutává Dusky Maiden. Novinky valem přibývají.

Také se vám už stýská po létě? Podívejte se na pestrobarevnou záplavu květin na zahradě této dámy

Zahrada

Žádné strachy

A proč si s těmito většinou jen 5 až 15 cm vysokými trvalkami začít? Všechny jsou vhodné do našeho klimatu a unikají pozornosti slimáků. Žijí na vlastní pěst, čímž nám ušetří mnoho kroků s konví i času spojeného s řezem, pletím, hnojením.

Ač se prcek orsej nezdá, vypořádá se hravě s hustou trávou, se stínem, zakoření ve spárách mezi dlažbou a v trvalkovém záhonu doslova zdivočí. No co, aspoň se tam neusadí ošklivější plevel.

V létě se po něm slehne zem, takže ji bez problémů můžeme okopávat a kypřit. Ani ve skalce nemusíme mít obavy z orsejové expanze, stačí kolem něj šikovně narafičit barikádu z větších kamenů.

Ať roste kdekoli, uvítá společnost sasanek, jaterníků, sedmikrásek, fialek, prvosenek a plicníků.

Pozvěte česnek sicilský na májové rendez-vous

Zahrada

Reklama

Související články

Inspirace pro dobrou náladu právě kvete v lese

Být poslán do háje nemusí být nutně nepříjemná věc. Vlastně je to zrovna teď jeden z nejskvělejších cílů, kam vyrazit pro inspiraci, chcete-li do záhonů vetkat...

Je čas probudit terasu k životu

Konečně se zase dá sedět venku na sluníčku! Nastavte mu tvář z lavičky obklopené pěkně osázenými květináči. Sezonu v nich nastartují kvetoucí jarničky i druhy,...

Eko abeceda rozumného zahradničení

Za slovíčky eko, bio či permakultura nehledejme zaujatost aktivistů, bláznivý sen fantastů, ani dřinu, ani zázrak. Prostě jen rozumnost a ohleduplnost, dobrý...

Výběr článků

Načítám