Hlavní obsah

Jaký gril je ten pravý?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru grilu je dobré začít spoustou otázek. Budete ho používat na zahradě, balkonu, cestovat s ním na chatu či ho chcete brát i na piknik do parku? Budete ho používat přes celé léto, nebo jen výjimečně? A v případě, že bude na zahradě, máte zase další možnosti: chcete ho mít jako součást venkovní kuchyně, nebo bude samostatně stojící? A jaký nábytek k němu pořídíte?

Foto: Mountfield

Léto, zahrada a kulinaření k sobě patří. Skvělý je plynový gril, s nímž zvládnete křupavou kůrku i grilovanou zeleninu. Má tři hořáky z nerezové oceli. Zadní mřížku nad grilovací plochou pro grilování v mírnějších teplotách či na rozpékání pečiva. Díky kolečkům ho lze snadno přemístit

Článek

Zásadní je i samotné vnímání přípravy grilování, jeho proces. Chcete pracovat s ohněm, přikládat topidlem (dřevěné uhlí)? Nebo dáte přednost grilu plynovému či elektrickému s komfortním dosahem do sítě?

Pojďme si společně projít výhody a nedostatky jednotlivých typů grilů.

Elektrické grily

Grily, které stačí připojit do elektrické sítě, jsou skvělé do města, na menší balkony, kde si můžete v klidu a rychle udělat pochoutku večer po práci. Určitě nedělejte kompromisy. Zvolte elektrický gril, který je dobře vybavený: má mít spodní vanu s otvorem a spodní misku na zachytávání oleje. Také horní zaklapávací víko, kvalitní grilovací, nejlépe litinový rošt a možnost plynulé regulace výkonu.

CES 2024: Tohle monstrum je nejrychlejší gril na světě. Cena nepotěší

Internet a PC

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí, to je prostě klasika. Žhnoucí uhlíky, specifická vůně masa, možnost zauzení masa a lepší kulinářská pochoutka, to vše jsou jednoznačné bonusy. Pokrmy jsou z grilu na dřevěné uhlí opravdu chutnější, mají aroma. Ale počítejte s náročnější regulací teploty, s ručním přikládáním, prací s popelem a také, než začnete grilovat, musíte předem pamatovat na zhruba půl hodinky k dobru.

Plynové grily

Grily na plyn jsou vhodné pro všechny, kdo na grilování nemají tolik času, chtějí si připravit pečínku i po práci. Jejich velkou výhodou je zapálení a vypnutí stiskem jednoho knoflíku, snadná regulace i obsluha. Nevýhodou je obvykle vyšší pořizovací cena než u grilu na dřevěné uhlí, často jsou tyto grily i větší a těžší.

Keramické grily

Pořízení keramického grilu je další možností, a lze na něm navíc upéct výtečnou pizzu. Keramika má vysokou akumulaci tepla a v chladných dnech či měsících při grilování nedochází k velkým teplotním výkyvům. Tyto grily také mají nízkou spotřebu paliva.

Grily na pelety

Na trhu objevíte i peletový gril, který se ovládá snadno knoflíkem jako gril plynový, ale žár vzniká hořením dřevěných pelet ze dřeva.

Anketa

Kde nejčastěji grilujete?
Na zahradě před domem
68,4 %
Na zahradě na chalupě/chatě
21,4 %
Doma, na balkoně
5,9 %
V parku a na různých akcích
1,3 %
My negrilujeme, opékáme si buřty u táboráku
3 %
Celkem hlasovalo 746 čtenářů.

Stylové ohniště umocní pohodu pod širákem

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Venkovní nábytek umí nabídnout pohodlí

Funkčnost, design a kvalita – hodnoty, které jsou pro nás důležité. Venkovní vybavení má co nejvíce vypadat jako interiérové. Ale také musí být schopné vydržet...

Výběr článků

Načítám