Hlavní obsah

Kamioňák ve výslužbě proměnil svou zahradu ve westernové městečko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je na Západ cesta dlouhá, zpívá se v jedné staré písni, ale pro Stephena Smarta z anglického města Sheppey to tak úplně neplatí. Stačí mu, aby otevřel dveře svého domu a vstoupil na zahradu. Rázem se ocitne na svém malém Divokém západě, protože právě tak ji má celou zařízenou.

Brit už 25 let mění svou zahradu do stylu Divokého západuVideo: AP

 
Článek

Stephen Smart, známý ve svém okolí jako „Dude“ (Chlápek), je coby šedesátník už v důchodu. Dříve se ale živil jako řidič kamionu. Kromě toho je pak milovníkem country hudby a westernů, takže mezi jeho velké oblíbence patří herci jako John Wayne a Clint Eastwood. Miluje vše, co nějak souvisí s Divokým západem.

Před 25 lety se proto pustil do úprav své zahrady v anglickém hrabství Kent. Místo její proměny například v tropický ráj nebo malý koutek Asie, tak jak to s oblibou dělávají jeho krajané, se vrhl zcela jiným směrem.

Na zahradě vytváří zmenšenou kopii městečka na Divokém západě. „Někam jsem se prostě chtěl vypravit. A tak jsem postavil město. Začal jsem s menšími stavbami, poté jsem postavil saloon a pak už to jelo,“ popisuje v rozhovoru pro web KentOnline.

Po zranění zad se nemohl vrátit ke své práci, a tak začal zdobit svůj dům. Vytvořil unikátní umělecké dílo

Tipy a trendy

Pan Smart má se svým koníčkem štěstí. Se svou ženou se seznámil v době, když byl do proměny zahrady v countryové městečko ponořen, a tak to pro ni nikdy nebylo překvapením. Naopak, jak říká, v jeho vášni jej podporuje. Ani jeho sousedům dění na zahradě u Smartových nijak nevadí. Tak tomu ovšem nebylo vždy. „Měl jsem souseda, který mě každou chvíli nahlásil. Pak se ale odstěhoval a teď vycházím se sousedy skvěle. Všichni z okolí mě znají,“ pochvaluje si milovník Západu.

Pan Smart si je dobře vědom toho, že jeho záliba a výzdoba zahrady nemusí sednout vkusu všech, například jeho vlastní děti si o něm myslí své, ovšem spousta kolemjdoucích je nadšena.

Když zahlédnou jeho přední zahradu upravenou jako starý americký hřbitov, na domě má stará kola od vozů, otočné dveře jako do saloonu a ceduli vítající návštěvníky ranče Dude, často zaklepou a ptají se, zda smějí fotit. Tehdy je hrdý majitel zve dál, ať se jdou podívat i na zadní zahradu. A jeho návštěvníci nelitují. Je to totiž, jako když vstoupí do jiného světa.

V jeho městečku objeví kromě saloonu i věznici, banku, galanterii, a dokonce i pohřební službu. „Pořád tam něco přidávám. Pořád je co dělat. Tady nemáme počasí jako na Západě, a tak je také pořád co opravovat. Ale nerad bych určoval nějakou částku, kterou jsem za to všechno utratil. Je to koníček jako cokoli jiného. Když hrajete golf, také nepočítáte, kolik míčků jste si pořídil,“ říká.

Lidé si zvykli přinášet mu nejrůznější relikvie vztahující se k americkému Západu na práh domu. I díky tomu nasbíral spoustu zajímavých předmětů. „Mám uniformu kavalérie, oblečení pro hazardní hráče, oblečení pro pohřební služby, oblečení pro barmany, mám všechna oblečení pro každou budovu, takže když lidé vyjdou, mohu být jinou postavou,“ chlubí se.

Nabízí se nápad, že by se anglický senior mohl třeba někdy vydat do Ameriky a podívat se do míst, kde se odehrává děj jeho oblíbených filmů. Jenomže na to už asi nedojde.

„Šetřil jsem na cestu do Ameriky, ale pak mému příteli v Austrálii diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu a já jsem se místo toho vydal za ním. Myslím, že teď jsem na to už moc starý,“ říká smířeně pro web Express.

Anketa

Máte také rádi country nebo westerny?
Jen country
2,9 %
Jenom westerny
6,2 %
Jasně, obojí
82,4 %
Ani jedno
8,5 %
Celkem hlasovalo 581 čtenářů.

Milovník porcelánu jako obchodník neuspěl, a tak jím obkládá svůj dům. Vzniklo bizarní umělecké dílo

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám