Hlavní obsah

Jakou péči potřebuje zahrada na konci sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim pozvolna vrcholí, nejvyšší čas zazimovat zahradu. Práce vás čeká dost, můžete si ji však ulehčit. Na spoustu zahradních prací totiž existují šikovní pomocníci.

Foto: Hornbach

Při podzimním úklidu zahrady čeká zahrádkáře spousta práce.

Článek

Začít můžete úklidem spadaného listí. Zvláště pokud leží na trávníku. Mohla by se totiž pod ním vytvořit plíseň. Pokud volíte tradiční nářadí, tedy hrábě, dejte přednost speciálním, vějířovým. Ty jsou určeny právě pro trávník a práce s nimi bude snazší. Ještě méně se pak nadřete, když použijete fukar či vysavač.

Poslední jízda se sekačkou

Koncem října je dobré trávník naposledy posekat. A také ho provzdušnit. Práci vám usnadní vertikutátor, který vyčeše z trávníku všechny mechy a travní plsť, čímž zpřístupní travní kořeny živinám a vláze. Na výběr jsou vertikutátory elektrické, benzinové i aku.

Na malé zahrádce si vystačíte s vějířovými hráběmi, které mají ostré drátěné nebo pevné vějířovité prsty. To proto, aby se mohly snadno zaříznout do půdy (podobně jako nože vertikutátoru). Nakonec dopřejte trávníku dávku podzimního hnojiva se zvýšeným obsahem draslíku, aby měl přes zimu dostatek živin.

Co potřebují záhony?

Záhonky zbavte plevele, usnadní vám to práci na jaře. Když si totiž dáte práci s jeho odstraněním už teď, nestihne vysemenit.

Před zimou by také půda měla být kyprá. Zkypřováním slehlé či zhutnělé půdy se zlepšuje jak její provzdušnění, tak odvodnění. Když už budete záhonky rýt, rovnou do půdy zapravte i hnojivo. Týká se to především záhonů, kde na jaře plánujete vysázet rostliny tzv. první tratě, tedy ty nejnáročnější plodiny, jako je např. plodová zelenina, brambory nebo některé košťáloviny.

Postačí vám k tomu rýč nebo rycí vidle a hrábě na následnou úpravu. Máte opravdu velkou zahradu? Zvažte pořízení kultivátoru (rotavátoru), který umí orat, kypřit a současně provzdušňovat.

Živému plotu dejte nový střih

Péči si zaslouží také stromy, keře a živé ploty. S nežádoucím křovím si dobře poradí motorová kosa, kterou můžete využít i pro pokosení přerostlé trávy a náletových dřevin. Na živý plot budete potřebovat nůžky. Na menší plot stačí ruční, případně teleskopické ruční.

Práce ale bude výrazně jednodušší s elektrickým, akumulátorovým nebo benzinovým plotostřihem. Liší se zejména délkou čepele a roztečí nožů, která určuje, jak silné větve živého plotu nůžky zvládnou.

Vřesy vítají podzim růžovou barvou

Zahrada

Prořezat potřebují i stromy

Stromy potřebují podzimní prořez, aby jim zůstalo dost síly na přezimování. Pro razantnější prořezání je ideálním pomocníkem řetězová pila. Pro běžnou úpravu a na menší větve stačí ruční pilka. U vyšších větví ovšem budete muset vylézt na žebřík.

Alternativou je pořízení prořezávače větví, který vám umožní odříznout větve v místech, kam byste se těžko dostávali, a přitom můžete stát oběma nohama na zemi. A to díky teleskopické tyči.

Hodit se vám budou i nůžky na větve. Na silnější větve a hustší dřeviny jsou ideální kovadlinkové nůžky, jimiž snadno ustřihnete větve o průměru až 40 mm. Vyrábějí se i teleskopické. Malé větvičky zvládnou klasické zahradní nůžky. Pro razantnější prořezání použijte řetězovou pilu - elektrickou, aku nebo benzinovou.

Snová zahrada, v níž prázdniny nekončí

Bydlení

Zahradní odpad zužitkujte

Téměř všechen zahradní odpad můžete přeměnit na přírodní hnojivo. Kompostéry dokonale zpracují všechny zbytky: drť z větví, listí i trávní plsť vyčesanou vertikutátorem.

Větve ze stromů najdou ještě jiné využití, když je zpracujete v drtiči a pak je využijete jako mulč. (Ovšem pozor! Nemíchejte větve z jehličnanů a listnáčů!)

Štěpkovače rozřežou větve na trochu větší kousky (štěpky), takže s nimi po usušení můžete zatopit v krbových kamnech.

Reklama

Související články

Tipy pro šikovné kutilky

Každá domácnost se musí udržovat v dobré kondici. I tak se občas něco pokazí a je třeba cokoliv přitáhnout, povolit, přišroubovat, přitlouct, utáhnout....

Jak mít v dílně o všem přehled

Správný kutil má v dílně dokonalý pořádek a o všem přehled. Nářadí, pomůcek a vybavení je nespočet, proto jsou základem všeho kovové regály nebo policové...

Výběr článků

Načítám