Hlavní obsah

Jak mít v dílně o všem přehled

Správný kutil má v dílně dokonalý pořádek a o všem přehled. Nářadí, pomůcek a vybavení je nespočet, proto jsou základem všeho kovové regály nebo policové systémy, protože je do nich hezky vidět. Praktické jsou i stohovatelné plastové boxy a organizéry, zejména pro uložení drobných dílků a pomůcek. Ale mezi top vybavení patří variabilní závěsné systémy, jež jsou vybavené háky, koši, držáky či madly.

Foto: Reponio

Proveďte úklid i v dílně a pořiďte si nástěnné systémy. Uložte vše přehledně a na dosah.

Článek

Při výběru regálového systému do garáže, dílny, ateliéru, skladu nebo pracovny je důležité zaměřit se na rozměry, nosnost, materiál a typ montáže. Vždy s ohledem na to, k jakému účelu má sestava sloužit.

Na volné stěny lze připevnit speciální lišty nebo desky. Některé jsou i magnetické a dá se na ně snadno odložit kovové nářadí (klíče, šroubováky, dláta, pilníky).

Tip pro vás
Praktický je variabilní závěsný systém Reponio. Vše funguje jako stavebnice, podle daného prostoru si majitel sestavu může navrhnout přesně na míru. Závěsný panel z recyklovaného PVC má délku 100 nebo 200 cm, nosnost až 200 kg. Cena základních panelů se pohybuje od 590 do 1490 Kč, příslušenství pak v desítkách až nižších stovkách korun.

Velikost, materiál způsob montáže

V nabídce hobbymarketů najdete různé regálové systémy. Některé mají daný rozměr konstrukce i polic, není možné jejich části kombinovat.

Jiné jsou variabilní a seskládáte je podle svých potřeb, vyberete potřebnou výšku, šířku i nosnost polic.

Foto: Hornbach

Kovový regál Kovona Futur plus, velikost 1800 x 1200 x 600 mm, 5 polic, barva bílá. Materiál kov, dřevotřísková deska. Cena 1490 Kč.

Kromě rozměru polic sledujte i jejich nosnost, tedy zatížení polic. Police do všech typů regálů mohou být vyrobené z kovu, tvrzené dřevotřísky (HDF) nebo z dřevovláknité desky (MDF). Pod každou polici se ještě vkládá výztuha k dosažení vyšší nosnosti.

Nosnost jedné police se obvykle pohybuje od 25 kg až do 500 kg, závisí to na velikosti regálu a materiálu.

Regály jsou variabilním úložným prostorem, který se uplatní nejen v dílně

Tipy a trendy

Regály se vyrábějí z kovu, dřeva či plastu. Kovové jsou velmi pevné a stabilní, mají největší nosnost. Kovová konstrukce je vyrobena ze surového nebo pozinkovaného ocelového plechu, ošetřeného práškovou nátěrovou hmotou.

Dřevěné regály jsou pevné, stabilní, příjemné na pohled. Oblíbené je přírodní masivní dřevo bez povrchové úpravy. Regály z plastu se snadno sestavují a jsou obvykle vyrobené z lehké polypropylenové konstrukce, která je odolná proti vlhkosti.

Různé montáže regálů

Můžete vybírat regály, které se sestaví sešroubováním jednotlivých částí, anebo je montáž bez šroubů. U šroubovatelných systémů v balení najdete všechny potřebné šrouby, v případě nástěnného regálu i vruty a hmoždinky. Na sestavení regálů bez šroubů nepotřebujete žádné nářadí, jednotlivé díly do sebe stačí jen zacvaknout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám