Hlavní obsah

Zahradní nůžky volte podle rostlinné skladby okolo domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit si zahradní oázu pro trávení příjemných chvil v exteriéru chce mnoho z nás. Charakteru vysněné zahrady je ale rozhodně vhodné uzpůsobit i nářadí. V létě, kdy se zahrada často mění v zelenou džungli, to platí dvojnásob. Správně vybrané zahradní nůžky rozhodně přijdou vhod.

Foto: Annabel James

Nůžky na květiny a ovoce jsou stylovým doplňkem pro všechny vášnivé zahrádkáře, kteří si chtějí užít plody své práce na maximum.

Článek

Než si nůžky pořídíte, vyplatí se rozmyslet si, zda je budete používat příležitostně nebo pravidelně.

Pokud jste vášniví zahrádkáři a zahradu dennodenně ladíte k dokonalosti, pak rozhodně volte odolné nůžky z oceli a nezapomeňte na rukojeti s protiskluzovou úpravou, díky níž se vám budou dobře držet i po delší dobu.

Foto: Hornbach, Hecht

Obouruční hliníkové teleskopické kovadlinkové nůžky na větve for_q mají čepele z uhlíkové oceli a zvládnou i silnější větve. Zahradní nůžky Hecht 494 ADN se díky ergonomické kovové rukojeti hodí i na delší práci na zahradě.

Zahradnické nůžky je dobré mít při údržbě často při ruce, ale je nutné dbát i na bezpečnost. Bezpečnostní pojistka otevření je tak zejména v rodinách s dětmi nutností. Výhodou je, že díky ní mají nůžky větší životnost.

Tipy pro šikovné kutilky

Jak na to
Foto: Fiskars, Hecht

Fiskars X series P921 disponují dvěma ostrými čepelemi pro střih čerstvých větví. Zahradnické nůžky Hecht 420 CC jsou dobrým pomocníkem při zastřihávání malin, růží, menších keřů a slabších větví.

Pokud je vaše zahrada vzrostlejší a máte na ní vysoké keře a stromy, které potřebujete průběžně zastřihávat, pak se vyplatí volit nůžky s delší rukojetí, případně i teleskopické s nastavitelnou výškou stříhací hlavy. Díky nim si nebudete muset pomáhat žebříkem, stoličkami a práce na zahradě pro vás bude snazší.

Jak mít v dílně o všem přehled

Jak na to

Dřeviny je třeba prořezat správně tak, že se odstraní u rostlin příslušné postranní výhony. Stopy po řezu by přitom měly být co nejmenší a hladké. Větší odřezky je pak vhodné ještě zmenšit pomocí silnějších nůžek na větve, které mají velkou páku.

Na stříhání silnějších větví tedy volte ideálně nůžky pákové. Na úpravu čerstvých větví jsou vhodnější nůžky dvoučepelové, díky nimž bude řez čistší.

Foto: Bauhaus, Fiskars

Nůžky na větve Gardol Classic 2 díky dlouhé rukotěji umožní dosáhnout i na vrcholky keřů. Hodí se i univerzální teleskopické nůžky PowerGear X. S těmi ostříháte i vzdálenější větve stromů.

V létě bezpochyby oceníte i nůžky na květiny, se kterými bude třeba takový šikmý řez hračka. Právě díky němu pak rostlina může z vody přijímat co nejvíc vláhy a živin.

Vhod přijdou i nůžky na sklízení ovoce či speciální nůžky na bylinky, kterými většinu z nich rovnou bezproblémově naporcujete.

Foto: Yellow Octopus

Nůžky s několikanásobnými břity umožní stříhání bylinek přímo do talíře.

Pokud zvolíte na každou činnost na zahradě vhodné nůžky, odměnou vám bude lehká manipulace bez větší námahy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

I letní zahrada ocení vaši péči

Trávník se zelená, květiny kvetou jak o život, teď v létě jsou nejkrásnější v roce. Na záhoncích se zase můžeme těšit z bohaté sklizně zeleniny a drobného...

Kruhy v zahradě upoutají pozornost

Zákoutí, které vsadilo na magickou jednoduchost kruhu, snadno upoutává pozornost a vzbuzuje touhu mít v zahradě úplně stejné. Linky vykreslené podle kružítka...

Výběr článků

Načítám