Hlavní obsah

Dvůr Listen vás nadchne půvabem

Právo, Adéla Mclintock

Stačí zahlédnout malý kousek téhle zelené říše fantazie a jste zamilovaní až po uši – do fantastických barev, tvarů a detailů, které uplatníte i ve své zahradě. To je dvůr Listen.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zahradní dvůr Listen ve Strakách na Nymbursku je úchvatnou kompilací rostlin, architektury a fantazie.

Článek

V botanickém slovníku zjistíte, že listen je přeměněný list, z jehož paždí vyrůstá květ nebo rovnou celé květenství.

Je to také název, který pro svůj hektar zeleně ve Strakách na Nymbursku vymyslel zahradník Pavel Bičák. Ten si zdejší nádheru nenechává jen pro sebe, rád se o ni podělí se všemi, kdo touží po inspiraci a hlubším poznání přírodních tajů a zákonitostí.

Květy místo plevele

Kde se před dvaceti lety plevelil ovsík a jetel, teď bohatě kvetou vysokánské krásenky s přízemní tařicovkou, což jsou vděčné letničky, zlatě září úbory slunečnic a rudbekií, omamně voní růže s floxy a fantastickými tvary se chlubí exotické dosny s jiřinami a diviznou.

Inspirativní příběh lesní zahrady

Zahrada

Zkrátka nepřijdou ani milovníci stromů. Krom vrb tu rozkládají koruny duby, jilmy, lípy, tisy, zlatolisté zeravy nebo třeba kdouloně podsázené léčivkami včetně echinaceí a šalvěje.

Habán jasan dohlíží na dění v zahradě od chalupy se zvoničkou a zastřešenou terasou, odkud si magickou scenérii můžete vychutnat v jediném pohledu.

Poutavá architektura

Nedaleko vstupní brány zaujme klasicistním stylem šestiboký altán s obchůdkem uvnitř. Zeleně natřená pergola dává třetí rozměr formální partii se záhony ve tvaru slunce a komety, mezi jejichž paprsky nakvétají begonie zvané ledovky.

Za vidění stojí také skleník se zahradním domkem v užitkové části zahrady. Pohled na dozrávající okurky, papriky, dýně a cukety nadchne všechny požitkáře. Paletu zdraví doplňuje křupavé zelí s řepou a všemocným česnekem.

Proud živé síly

Pod košatou švestkou smetanově září pískovcová nika s kašnou, která místu propůjčuje zámecký lesk. Voda z ní protéká mělkou stružkou napříč záhony.

Tam, kde se kříží cesty, zase stojí umělecky kovaná konstrukce s tryskající fontánou vyjadřující nekonečný proud živé síly.

Žirečská zahrada probudí všechny smysly

Zahrada

„Aby zahrada prospívala, neměl by v ní chybět tekutý živel,“ míní Pavel. „Versailles, Petrohrad, Lednice, všude je voda na prvním místě.“

I zdejší rybník od počátku plní nejdůležitější funkci. Dává život rostlinám i zvířatům, která v zahradě žijí nebo ji navštěvují. K usedlíkům patří vznešený páv v bílém šatu, parta kachen, ovečky či koníci řehtající na přilehlé louce.

Utajený svět

Je tu ještě něco, co tento botanický klenot vyvádí za hranice všednosti. Mezi voňavými plátky růží přespávají růžové panenky. V zeleném chrámu pod ramenatou vrbou, kde můžete na chvíli úplně zmizet a meditovat, se zabydlel elf. A skřítků či křehkých víl byste se tu nedopočítali. Žijí mezi větvičkami zimostrázu, pod listy bergénií nebo třeba v květních kalíšcích zvonků a náprstníků.

Často na sebe berou podobu rostliny, o níž od jara do podzimu pečují, proto jen ten, kdo se dovede pozorně dívat, objeví svět, o kterém mnozí nemají ani tušení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám