Hlavní obsah

Dělení trvalek šetří kapsu i čas. Poradíme, jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč mít jen jednu, když jich můžeme mít víc? A ke všemu úplně zadarmo! Také znáte ten sladký pocit hamounství, který přichází v březnu a dubnu, kdy raší trvalky? To je správný čas vzít do ruky rýč a nadělat z jedné dvě nebo rovnou celý tucet.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bohatstvím květů kypící záhony nemusejí stát jmění, když si trvalky sami namnožíme rychlou a spolehlivou metodou dělení.

Článek

Vykopat a rozdělit, ať se můžou rozmnožit, nebo rozdat a pak hned vysadit na místo stejně slibné, na jakém rostly doposud. Zní to jako hračka?

Dělení je skutečně nejsnazší cestou k rozšíření zeleného arzenálu květinových a smíšených záhonů. Mnohým trvalkám tato metoda množení prospívá, ba dokonce prodlužuje život. A nám šetří jmění i čas, protože z oddělků získáme statné rostliny mnohem rychleji než ze semen a řízků.

Barvínek dodá problémovým partiím svěží zeleň

Zahrada

S krokusy zbývá k jaru už jen krůček

Zahrada

Kdy a jaké druhy dělíme?

Když už předpověď nehlásí delší období mrazu a půda nečvachtá pod nohama, vydáme se k záhonům, kde raší a jsou připravené k růstu kakosty (Geranium), hvězdnice, denivky (Hemerocallis), záplevák (Helenium) a rozrazil (Veronica), kontryhel (Alchemilla) s montbrécií (Crocosmia), sadcem (Eupatorium) a vrbinou (Lysimachia).

Připravené budou jistě už i máky, kopretiny, šalvěje, plamenky (Phlox), slézovce (Lavatera), zavinutky (Monarda) nebo třeba žluťucha (Thalictrum). Dělit však můžeme také řebříček, čechravu (Astilbe), bohyšky (Hosta), šuškardy (Liatris) s kuklíky (Geum), zvonky či zlatobýl (Solidago), oměj (Aconitum) a také popelivku (Ligularia), rodgerzie (Rodgersia) i jiné vytrvalé druhy kvetoucí v létě a na podzim.

Kosatce a jarničky, jako jsou bergénie, plicníky, prvosenky, sasanky či kamzičník (Doronicum), je lepší dělit až po odkvětu.

Výběrové kolo

Pro dělení vybereme zdravé rostliny, které se během let rozrostly do statných trsů. Neopomíjíme ani ty přestárlé, částečně uschlé, uprostřed olysalé nebo zlenivělé v kvetení. Zásah rýčem jim vžene novou energii až do morku stonků, znovu se celé zazelenají a pokvetou jako zamlada.

Pravidelné dělení navíc brání silně rozrůstavým druhům, mezi něž patří vrbiny, denivky, zlatobýl a kakosty, v utlačování méně průbojných druhů v sousedství.

Jak na to?

  • Z vyhlédnuté rostliny odstraníme uschlé listy a odkvetlé stonky.
  • Kolem dokola ji obryjeme rýčem nebo rycími vidlemi a opatrným podebráním uvolníme kořeny.
  • Je-li trs příliš velký a těžký, rozpůlíme ho před vyzvednutím rýčem.
  • Po vyzvednutí odstraníme staré odumřelé části, zkontrolujeme kořeny a zbavíme se těch, které patří plevelům.
  • Menší a volnější trsy rozdělíme na kusy prsty, ruční lopatkou nebo vidlemi. Pevné trsy rozsekneme rýčem nebo rozkrojíme nožem či pilkou.
  • Oddělky by měly být velké aspoň jako dlaň. Menší segmenty nevyhazujeme a necháme je do příštího roku zesílit v květináči či pěstebním záhonku.
  • Kořeny oddělků nesmějí zaschnout, proto je okamžitě sázíme na nové místo do čerstvé, dobře zpracované, kompostem obohacené půdy.
  • Nové rostlinky prsty pevně přitlačíme do půdy ve stejné hloubce, z jaké jsme je vyzvedli, a důkladně zalijeme i přesto, že je zemina vlhká.

V hájemství sněženek a čemeřic

Zahrada

Brambořík otevírá něžné květy v předjaří

Zahrada

Reklama

Související články

Které pokojovky milují koupelnu?

Světlo, teplo a vodní pára tvoří koktejl umíchaný na chuť mnohým pokojovým rostlinám, které koupelnu přirozeně zabydlí a navodí v ní pocit, jako byste se...

Pokojov(kov)á romance

Do pokojových rostlin se můžete zamilovat doslova kdykoli. A podobně jako u lidí mnohdy k tomu stačí jediný pohled. Hezké na takovém vztahu pak je, že čím víc...

Tisíc důvodů, proč pěstovat tis

Odvěký našinec tis je v zahradách k vidění stejně vzácně jako ve volné krajině. Nebýt parků a hřbitovů, upadl by nejspíš v zapomnění. A to by byla velká škoda.

Výběr článků

Načítám