Hlavní obsah

Brambořík otevírá něžné květy v předjaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na nás někde pod keři, v záhonu či na skalce mezi kameny, z hlíny vykouknou bramboříky, je to radost. Něžné kvítky se v chladném vzduchu tetelí blahem a dávají tušit příchod vlídnějšího období.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vítané zpestření na terase. S pidižvíkem živeným podzemní hlízkou zkrásní nejen místa pod stromy a keři, záhony a skalky, ale i květináče s truhlíky.

Článek

Je dobře, že brambořík jarní (Cyclamen coum), otužilec příbuzně spjatý s primulkou a božím květem z čeledi prvosenkovitých, neumí číst v kalendáři a druhovému jménu navzdory vykvétá už v zimě, kdy toho na zahradě není mnoho k vidění. Objevuje se v celých houfech, má-li pod zemí zásobu hlízek, které mu každý rok dávají punc novosti a výjimečnosti.

Kvítko čarovného půvabu

Nesvírá-li zahradu mráz, rozkvete brambořík klidně už v lednu, ani odtávající sníh mu v touze po světle a čerstvém vzduchu nezabrání. V tom je stejně tvrdošíjný jako jeho kamarádky sněženky a čemeřice, s nimiž se vždy rád vidí. I v únoru a březnu okouzluje růžovou barvou k nakousnutí v odstínech od žužu po magentu. Kultivary bílé ať už zcela, nebo ty, které vypadají, jako by si namočily nosánky ve šťávě z ostružin, jsou vidět i poté, co zbytek rostliny zmizí ve tmě.

Květní koruna sedí povisle na tmavém stonku v délce ukazováčku. Složená je z pěti hedvábitých plátků ohrnutých v ostrém úhlu zpět, což je rys typický i pro vzácný kandík či dvojče bramboříku s poetickým jménem božskokvět. Před kvetením, nezřídka už od podzimu, raší listy ledvinitého až okrouhle srdčitého tvaru. Na líci jsou leskle smrkově zelené, často s bledým vzorováním, vzácněji celostříbrné, na rubu šedavé či vínové. Začátkem léta celá rostlina zatahuje.

Trable z vlastních řad

Všechny nadzemní části vyrážejí z okrouhlých hlízek. Ty se postupně zvětšují, a čím jsou macatější, tím bohatěji kvetou. Sázíme je na podzim do hloubky 4 až 5 cm. Stejně jako u sněženek však platí, že výsadba za zelena přináší spolehlivější výsledky, takže uděláme líp, když si pořídíme narostlé sazenice, byť vyjdou o něco dráž.

Kde je bramboříku dobře? Na místě, které je v létě chladné a zastíněné, ale světlé od podzimu do jara. Půda by měla být svěží, hrozí-li podmáčení, šoupneme ho do květináče. Velké trable mu může způsobit příbuzný brambořík břečťanolistý (C. hederifolium), později kvetoucí druh, proti jehož daleko dravější rozpínavosti brambořík jarní nic nezmůže. Chceme-li pěstovat oba, pak raději na opačných koncích zahrady. Z něžných bramboříkových květů se tak budeme radovat v zimě i v létě.

Rostlinný ukládač

Brambořík patří k ukládačům – tak říkáme rostlinám, které své plody vlastními silami dopravují k půdě. Tím dávají semenům lepší šanci ke klíčení i k šíření. Jak to brambořík dělá?

Stonky spirálovitě stáčí a kulaťoučké tobolky tiskne k zemi, dokud neuzrají a nepuknou. Jsou-li nablízku mravenci, semínka z půdy sesbírají a odvlečou, aby z nich olízali sladkou vrstvičku. V místě, kde je poztrácejí nebo odloží, brambořík vytvoří novou kolonii. Ať si zplaní! Divoký, přirozeně rozmnožený bývá nejhezčí.

Tisíc důvodů, proč pěstovat tis

Zahrada

Reklama

Související články

Pokojov(kov)á romance

Do pokojových rostlin se můžete zamilovat doslova kdykoli. A podobně jako u lidí mnohdy k tomu stačí jediný pohled. Hezké na takovém vztahu pak je, že čím víc...

Které pokojovky milují koupelnu?

Světlo, teplo a vodní pára tvoří koktejl umíchaný na chuť mnohým pokojovým rostlinám, které koupelnu přirozeně zabydlí a navodí v ní pocit, jako byste se...

Krásná šeflera potřebuje naši pozornost

Šeflera je obzvlášť zdobnou pokojovou rostlinou, která hned padne každému do oka. Sošná figura a listy velké jako dlaň zajistí úžasnou podívanou v prostorném...

Výběr článků

Načítám