Hlavní obsah

Barvínek dodá problémovým partiím svěží zeleň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvínek vytrhne trn z paty tomu, kdo chce rychle ozelenit plochu nevalné kvality. Je to dobyvatel, občas trošku bezohledný vůči slabším rostlinám v sousedství, ale jeho květy v hustém zeleném koberci jsou plné něžnosti a poezie.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hustý, brčálově zelený koberec zpevňuje svah pod terasou u domu a zároveň ho chrání proti plevelům a vysychání. Vyžaduje takřka nulovou péči.

Článek

Chodíte-li rádi do lesa, nejspíš barvínek dobře znáte. Mezi opadankou z listů se zelená od nepaměti. Na spoustu dalších míst utíká ze zahrádek, hřbitovů a parků.

Komu se tahle plazivá vytrvalá bylina líbí, má na výběr ze dvou osvědčených druhů a několika kultivarů: našinec barvínek menší (Vinca minor) je, jak už druhové jméno napovídá, ve všech aspektech drobnější než jeho jihoevropský protějšek barvínek větší (V. major).

Úžasná barvínková modř

Květy už od apríla vyčnívají jako větrníky z oceánu listů. Není barvínková modř prostě úžasná? Uznání stejnou měrou ale zasluhuje i odrůda Alba bílá jako sníh či temně švestkově fialová Atropurpurea. Plátky, kterých na jednoduchých květech spočítáme pět, na plných klidně dvojnásobek, jsou široké, ojediněle tenké jako u variety oxyloba barvínku většího. Něžnost v nich ukrytou si užijeme naplno ještě v době kukaččího jásání. Od června do září se květy objevují už jen sporadicky.

Proti nudě a plevelům

Barvínek si zamilujeme i proto, že jeho věčně zeleně naladěným listům, někdy žlutě či bíle strakatým, ani holomráz neublíží a ledovými krystalky obkreslí každou drobnou žilku na jejich pololesklém líci.

Na jaře z podzemních oddenků raší bohatá várka nových výhonů se svítivě zelenými lístky, za něž si barvínek vysloužil přezdívku brčál. Květy vyzdvihuje na vzpřímených stoncích vysokých asi 20 cm. Poléhavé šlahouny nekvetou, plazí se až do dvoumetrové délky, snadno zakořeňují a podporují tak rostlinu v expanzi. Zvlášť hustý koberec vznikne, když zasadíme čtyři rostliny na metr čtvereční a výhony hned po výsadbě zkrátíme zhruba o polovinu, což podpoří jejich rozvětvení. Taková pokrývka zároveň chrání půdu před vyschnutím a potlačuje šíření plevelů.

Zelený dobyvatel

Ani klejicha, ani oleandr nelační po nových územích jako barvínek patřící do stejné čeledi toješťovitých. Hravě překonává dlouhé tratě, strmé svahy pomáhá zpevňovat. Šíří se i po zemi sypané štěrkem či drcenou kůrou. Nevadí mu horko na střešní zahradě. Přežije ve stínu stromů i na severní straně domu, byť tam hojně nepokvete.

Plazivka s ambicemi Alexandra Velikého ovládne celou zahradu, když jí nevytyčíme hranice. Barvínek neví, že není slušné lézt po cizích rostlinkách, krást jim světlo, natož je rdousit, proto ho raději nepouštíme k drobným skalničkám. V obrubách, v předzahrádce nebo na lodžii v paneláku ale chybět nemusí, dá se totiž libovolně zastřihovat, aby se vešel třeba i do truhlíku.

S krokusy zbývá k jaru už jen krůček

Zahrada

V hájemství sněženek a čemeřic

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zahradnictví, Zahradní centra

Reklama

Související témata:
Barvínky

Související články

Tisíc důvodů, proč pěstovat tis

Odvěký našinec tis je v zahradách k vidění stejně vzácně jako ve volné krajině. Nebýt parků a hřbitovů, upadl by nejspíš v zapomnění. A to by byla velká škoda.

Krásná šeflera potřebuje naši pozornost

Šeflera je obzvlášť zdobnou pokojovou rostlinou, která hned padne každému do oka. Sošná figura a listy velké jako dlaň zajistí úžasnou podívanou v prostorném...

Výběr článků

Načítám